Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z usypianiem i "zamrażaniem" komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 c3h6

c3h6
  • 148 postów

Napisano 27 września 2009 - 15:20

Witam, mam dwa problemy związane z SL: 1) komputer usypia zgodnie z nastawami w preferencjach. Wygaszacz ekranu mam wyłączony, a wygaszanie matrycy i wyłączanie komputera jest ustawione domyślnie, tj. na 10min. Jest to irytujące bo nie da się zgrać np. płytki DVD na dysk, co zajmuje np. 40 min (kodowanie filmu DVD 50 min). Nie bardzo wiem jak to wszystko ustawić, tak żebym mógł odejść od komputera, ekran był wyłączony (czy tez cały komputer uśpiony) a mimo to film się kodował. Macie może jakieś sugestie odnośnie nastawy tych elementów (wygaszacz, wygaszanie matrycy, uśpienie komputera - jak ustawić suwaki i co pozaznaczać w opcjach do "odtikowania")? 2) zauważyłem ze komputer od czasu do czasu ulega "zamrożeniu", tj. wszystko staje i przestaje reagować, nie da się przesuwać kursora itp. Czy ktoś się z tym spotkał już w SL. Powoduje to jakiś błąd w SL, czy może jakiś program względnie to ze mam myszkę BT? Dziękuję i pozdrawiam MS

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 września 2009 - 15:25

1) Wszystko zalezy jaki soft uzywasz do kodowania. Przyklad: ogladasz film pod QT - komp i obraz nigdy CI sie nie uspi, bo nie pozwala na to aplikacja. W tym przypadku ustaw sobie w prefsach tegoz oto softu do kodowania by nie wylaczal kompa podczas pracy. Przykladem jest Transmision ktory nie zezwala na usypianie jesli jest aktywny pod warunkiem ze zaznaczy sie ta opcje w prefsach. 2) Co to znaczy? Opisz dokladniej. Od tak sam system od siebie sie nie zamraza. I potestuj jak to sie zachowuje bez myszki na BT.

#3 c3h6

c3h6
  • 148 postów

Napisano 27 września 2009 - 15:39

1) Używam Handbrake i w tym programie nie ma takiej opcji. Ale to przykład, zastanawiam się jak ustawić suwaki, czy np. nie lepiej ustawić usypianie komputera na "nigdy" a wygaszanie matrycy na np. 15min? Dodam że nie mam pojęcia jak ustawić wygaszacz ekranu, żeby był aktywny cały czas musiałbym chyba zrezygnować z wyłączania ekranu, a tego się boję, bo pojawia się ostrzeżenie o możliwości uszkodzenia matrycy. Czy słusznie? Dodam że pracuję w zasadzie wyłącznie na zasilaczu sieciowym, praktycznie nigdy na baterii. I jeszcze to: na moim stacjonarnym iMacu też wszystko usypia a mimo to programy działają choć nigdy nic w nich nie ustawiałem by tak było. 2) Wygląda to tak jak opisałem - mysz staje w miejscu i nie można poruszyć kursorem co daje efekt zamrożenia całości, być może komputer działa nadal ale ponieważ mysz już nie stąd tak napisałem - że zamiera. Nie ma na to reguły kiedy się to pojawia, choć może być tak, że tylko wtedy gdy przeglądam www w FF (trudno stwierdzić bo w zasadzie komputer służy mi tylko do tego więc FF mam otwarty na biurku non-stop) Pzdr MS

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 września 2009 - 16:00

1) Pracuj na baterii bo bateria nie lubi byc nieuzywana. Tak raz na dwa dni ja rozladuj i naladuj, a raz na kilka tygodni formatuj. Handbrake jest taki sobie. Sa lepsze. Np Any DVD Converter for Mac - DVD Ripper for Mac ale nie pamietam czy to ten dokladnie. Kiedys sam ripowalem i nie mialem takiego czegos ze komp mi sie usypial.

2) No to przejdz na safari i potestuj tam. Jesli mowisz o myszce na BT (Logitech V470) to ze ma zwiechy to akurat w tym modelu norma.

#5 TTymek

TTymek
  • 556 postów
  • SkądWrocław/Kępno

Napisano 27 września 2009 - 16:07

co do drugiego punktu to przypuszczam, że to jeden z bugów snowa bo też mi się to zdarzyło: monitor był wygaszony, na macu chodził wygaszacz, ruszyłem myszka i wszystko się zamroziło pozostał hard reset...

#6 c3h6

c3h6
  • 148 postów

Napisano 27 września 2009 - 16:16

Tak, myszka to ten bezprzewodowy (BT) Logitech. Dziwne że w Leo jednak działała ok. Też natomiast mi się wydaje, że jest w SL jakiś bug niestety. Czy ktoś mógłby podać konkretnie nastawy usypiania i wygaszania ekranu, bo nie wiem jakie bezpieczne ale jednocześnie użyteczne wartości mam nastawić? Jak mam sformatować tą baterię? Pzdr MS

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 27 września 2009 - 16:16

ah... mój się nawet nie chce uśpić... Jak go usypiam zaraz sam się włącza :(

#8 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 września 2009 - 21:58

Sprawdz czy nie masz jakis polaczen sieciowych wlaczonych. Czasami to pomaga. U mnie tak jest jak mam remote dekstop z windowsem wlaczony.

#9 rzepka

rzepka
  • 108 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 października 2009 - 15:52

ja mam lepszy bug zwiazany z usypianiem. Otoz zamykam klapke w MacBooku, wkladam do torby, ide do domu, otwieram, wstaje i pokazuje mi ekran z haslem (bo mam zahaslowany wygaszacz ekranu i powstanie ze sleepa). Po dwoch sekundach nastepuje blyskawiczny reset i pojawia sie ekran normalnego logowania do kompa. Tak jakby stracil pamiec co chcial zrobic i w zwiazku zamiast zrobic powrot do sesji to rozpoczyna nowa. Loguje sie i wszystkie programy jakie mialem wlaczone musze odpalac od nowa. Co ciekawe, wszystkie pliki sa poddane autozapisowi i nie trace danych, oprocz wkur...a, ze musze odpalac to od nowa Any ideas?

#10 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 09 października 2009 - 19:37

U mnie tak nie ma mimo ze mam haslo na wybudzanie. Polecam sprawdzic jak sie zachowa z programem SmartSleep - znajdziesz go na macupdate.com. Ustaw sobie w nim wylacznie sleep, potem uspij i po kilku minutach obudz. Powiedz co wtedy sie dzieje. U mnie ten program dziala wysmienicie. Caly opis programu znajdziesz na stronie producenta i na macupdate.

#11 rzepka

rzepka
  • 108 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 października 2009 - 01:28

mialem ten program na leo, ok sprawdze jak bedzie na snow. Odpowiem na forum, bo moze sie okazac ze ktos tez ma ten problem. UPDATE: smart sleep nie pomogl, wiec wylaczylem haslo na wybudzanie. Na razie pierwsze 3 razy wybudzenia okazaly sie udane.

#12 skwir

skwir
  • 9 postów

Napisano 21 marca 2010 - 16:07

coby nie zakładać nowego tematu. jak założyć hasło na wybudzanie? czasem zostawiam laptopa uśpionego w sali wykładowej i wolałabym chronić jego zawartość :) byłabym wdzięczna za podpowiedź

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 21 marca 2010 - 16:32

Pref. systemowe ---> Osobiste -> Ochrona ---> Ogólne -> zaznacz "wymagaj hasła" ;)

#14 skwir

skwir
  • 9 postów

Napisano 21 marca 2010 - 23:37

dziękuję bardzo, jakoś sama na to nie wpadłam, pewnie dlatego ze skupiłam się na kontach bardziej ;) pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych