Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki do iphone :Sennheiser IE 8 ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 goreobsessed

goreobsessed
  • 3 postów

Napisano 26 września 2009 - 19:47

Witam, mój pierwszy post na tym forum, używałem opcji szukaj, lecz nie znalazłem nic konkretnego, być może źle szukałem, w razie czego proszę mnie uświadomić. Mam pytanie do forumowiczów, czy ktoś z was miał styczność z tymi słuchawkami, użytkuje, testował, ja nie mam opcji gdzie przetestować ich i zastanawiam się nad kupnem w ciemno. Mam budżet do 1000 zł znalazłem na sklepie internetowym je za 805 zł, czy warto je kupić, czy znajdzie się coś w tej cenie lepszego. Zależy mi na bardzo dobrej jakości, muszą być słuchawkami dousznymi i nie mogą się szybko zużywać, gdyż słucham muzyki z iphone ok 3 godziny dziennie. I jeszcze takie pytanie, czy są one uzbrojone w mikrofon, bo po fakcie iż sennheiser pisze że są kompatybilne, oraz cenie, spodziewał bym się tego. Jeżeli nie mają mikrofonu, czy są jakieś słuchawki z tą opcja o podobnej klasie ?

#2 BlackSimon

BlackSimon
  • 240 postów
  • SkądPrzecław

Napisano 26 września 2009 - 23:17

Tak nowe sluchawki douszne firmy Apple z mokrofonem :D

#3 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 września 2009 - 23:23

ty chcesz wydac 800zl na sluchawki do iphona?? przerost formy nad trescia...

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 26 września 2009 - 23:59

Trudno się tu nie zgodzić z shivanem. Pieniądze wyrzucone w błoto bo i tak lepiej niż na słuchawkach za poniżej 200zł grać nie będzie.

#5 jardins

jardins
  • 160 postów

Napisano 27 września 2009 - 08:32

Kolega wyżej ma absolutną rację... Jeżeli mogę coś poradzić

Fotorecenzja Creative Aurvana live! - Forum PCLab.pl

Produkt roku 2009. Mam je i nigdy w życiu nie kupie innych słuchawek.

#6 goreobsessed

goreobsessed
  • 3 postów

Napisano 27 września 2009 - 08:49

Uważacie że iphone posiada zbyt słabą jakość odtwarzania muzyki, oraz zbyt słaby przedwzmacniacz słuchawkowy, aby odczuć różnice na słuchawkach w cenie pomiędzy 200 zł a 800 ? Ogólnie zawsze słuchałem muzyki na dobrym sprzęcie i zawsze odczuwałem różnice jakości różnych segmentach cenowych. Słuchawki standardowe w iphonie zupełnie mi nie odpowiadają, słuchałem też muzyki na dokanałowych słuchawkach firmy apple, jak dla mnie za dużo basu, a jakość też nie powalała. Cały czas myślałem że ludzie chwalili apple za dobrą jakość dźwięku, jeżeli sądzicie że nie odczuje różnicy, to zainwestuje w coś tańszego. A tak po za tym jestem w stanie wydac 1000 zł na słuchawki to nie problem, tylko pytanie podstawowe czy warto.

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 września 2009 - 10:26

iPhone ma znakomitą*jakość dźwięku - słabym ogniwem jest format muzyki. Jak kompresujesz słabo, albo używasz bezstratnych formatów to różnica będzie, ale MP3 128kbps Cię po prostu zabiją szumami ;d Zatem zapytaj siebie - jakiej jakości muzykę posiadam? Jeśli przeciętną to takie słuchawki za 1k zł to faktycznie przesada, jeśli ponadprzeciętną/audiofilską jakość to iPhone jak najbardziej poradzi sobie z najlepszymi słuchawkami bo hardwarowo jest na prawdę najlepszy w swojej klasie (telefonów/odtwarzaczy MP3)

#8 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 27 września 2009 - 11:32

Ja całą muzykę mam a ALAC(bo po co obsługiwać FLAC) i rewelacji nie ma. A co do słuchawek Apple dodawanych do iPhone'e - no cóż... grają i tyle można o nich powiedzieć.

#9 goreobsessed

goreobsessed
  • 3 postów

Napisano 27 września 2009 - 14:13

Zazwyczaj rippuje swoje oryginalne CD, na mp3 320kbps, FLAC, na słuchawkach apple'owskich nie ma różnicy, czy odczuje różnice pomiędzy słuchawkami w segmencie 200 zł i 800 ?

#10 Mystik

Mystik
  • 134 postów

Napisano 27 września 2009 - 14:51

A ja mam przy okazji pytanie. Czy można w iTunes określić stopień kompresji dla zgrywanych utworów z CD do formatu acc? Bo jak widzę, to mam ustawiony VBR 256kb/s. Osobiście uważam, że robione przez iTunes acc są całkiem całkiem :) pozdrawiam

#11 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 27 września 2009 - 16:16

Zazwyczaj rippuje swoje oryginalne CD, na mp3 320kbps, FLAC, na słuchawkach apple'owskich nie ma różnicy, czy odczuje różnice pomiędzy słuchawkami w segmencie 200 zł i 800 ?

Moim zdaniem różnicy w jakości nie odczujesz. Zawsze możesz przed kupnem posłuchać słuchawek i porównać dźwięk.

#12 rucznoj

rucznoj
  • 74 postów

Napisano 28 września 2009 - 19:23

Myślę, że jest sens. Ja czasem słucham muzyki na Sennheiser Hd 580 Precision i jest ok. Format to głównie AAC ale niektóre ulubione płyty Floyd'ów wrzucam na Apple Loseless [jeden utwór 17min zajmuje 100mb] różnica faktycznie jest. Pozdrawiam

#13 jackolus

jackolus
  • 256 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2009 - 20:05

oczywiście że IE8 to przegięcie do iPhona, wiadomo że odczujesz różnicę ale nie wartą takiej ceny. iTelefon nie wykorzystuje już słuchawek o połowę tańszych niż IE8

co lepszego niż one ? Dziwny przedział cenowy i dziwna charakterystyka naszego kraju, stąd ja bym czegoś innego nie szukał.

piszesz że Apple In-Ear ma za dużo basu: słuchałeś IE8 ? :wink:

Napisz jakiej muzyki słuchasz a coś doradzimy.

Jeśli koniecznie upierasz się na mikrofon + pilot to poniżej link do najlepszych słuchawek do iP
Ultimate Ears TripleFi 10vi Description - Store - Ultimate Ears Earphones Headphones Personal Monitors

wg. mojego skromnego zdania są lepsze od IE8.
Różnica podstawowa: IE8 są potwornie wielkie, obciachowe, nieudolnie próbują naśladować Custom Monitory, nie wiadomo czy dla szpanu, czy po prostu w tak wielkiej obudowie łatwiej zmieścić trzy drivery.

Jakość:
TripleFi to trzy armatury - których charakterystyka jest inna niż*drivery głośnikowe (obecne w IE8, również trzy)
- armatura nie ma tak niskiego basu
- jest o wiele bardziej dynamiczna (kolosalna różnica)
- ma nieporównywalnie ładniejsze soprany

@Mystik
AAC jest lepsze niż mp3 - zmienny bitrate (VBR) dyskusyjnie, ale nic więcej już nie wyciśniesz więc nie narzekaj :wink:
@krakers09 - słuchawek highendowych w Polsce posłuchać się nie da, choćby u Denona przy podobnej prośbie wyklinają klienta od heretyków i odmawiają, firmy "nietypowe" to już*zupełna abstrakcja
@rucznoj - piszesz o bardzo dobrych słuchawkach nausznych. Żeby dogonić jakościowo tak dużą membranę w słuchawkach dousznych których walory użytkowe są o wiele wyższe - trzeba naprawdę kosmicznych rozwiązań i kosmicznych cen, dlatego nie przestanę*twierdzić, że dla melomana ze szczupłym portfelem pozostaną nauszniki :)

#14 daniool

daniool
  • 59 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2009 - 11:28

Kup sobie sluchawki apple za 140 zl a nie za 800 ! Naprawde nie masz co z kasa robic??:>

#15 jackolus

jackolus
  • 256 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 października 2009 - 18:15

Żenujące są takie komentarze... to że większość naszego społeczeństwa jest "głucha" nie oznacza, że jeśli ktoś lubi słuchać porządnie muzyki to nie może na ten cel wydać trochę większej kwoty niż 100zł na słuchawki marki "hiper basssssss"

#16 ferrari

ferrari
  • 818 postów

Napisano 21 października 2009 - 19:06

Jedni maja tyle kasy drudzy tyle, jedni potrzebują tego, a inni tego. Polskie społeczeństwo chyba nie potrafi tego zrozumieć ;) Ja z pewnością jak bym miał 1000 zł na słuchawki to bym kupił ie8 lub wyszły nowe senheisery przez bluetooth dokanalowe. Kosztują około 1000 zł, ale myśle ze komfort braku kabli jest tego wart.

#17 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 21 października 2009 - 19:18

Bluetooth i słuchawki za 1000zł? Nonsens. AD2P kompresuje dźwięk, robi się nam kompresja stratna z racji ograniczonej przepustowości Bluetooth'a i cała jakość odtwarzania idzie w ....dokończ sobie. IMO kupywanie słuchawek za taką kwotę do sprzętu przenośnego jest po prostu przesadą. Nikt nie będzie się podniecał lepszą górą, czy większa naturalnością i szczegółowością dźwięku w drodze do pracy/szkoły. Bo umówmy się, wtedy głównie słuchamy muzyki z iP. W dodatku dochodzą, jak w każdym przenośnym zestawie muzycznym, podatności na uszkodzenia. Szkoda kasy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych