Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Urządzenie USB czerpie zbyt dużo energii..

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 wakoman

wakoman
  • 962 posts
  • SkądMiami, Gdynia

Posted 26 September 2009 - 18:51

Witam,

stało się dziś coś niesamowitego!

podłączam iPhone do MacBook'a (Pro, June 2009) i wyskakuje coś takiego:

Dołączona grafika

Dzieje się to samo zarówno w przypadku iPhone jak i zewnętrznego przenośnego dysku USB Seagate FreeAgent. Prześledziłem wiele wątków na różnorakich forach i w większości przypadków pomagał reset ustawień SMC, tylko ze z tą wersją MacBooka występuje problem - nie można wyciągnąć baterii, a i przez to reset jest niemożliwy. Jakies sugestie? Będę szalenie wdzięczny!

Edit: Jeśli chodzi o podłączanie dysku, to owszem informacja wyskakuje, jednak po chwili dysk już jest normalnie widziany przez system.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciej

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 26 September 2009 - 19:00

Standard u mnie w mini zaczęło się jakieś 8 miesięcy temu i do dzisiaj mi urządzenia wyskakują, podpinam iPoda przestaje działać klawiatura, podepnę ponownie klawiaturę przestanie działać dysk i nie mam pojęcia co się dzieje. Podejrzenia padały na HUB USB wymieniłem, potem na inne urządzenia wymieniłem także, dzisiaj wymieniłem nawet kabel od iPoda ale to chyba wina tych komputerów a nie reszty urządzeń.

#3 wakoman

wakoman
  • 962 posts
  • SkądMiami, Gdynia

Posted 26 September 2009 - 20:18

a reset SMC, dałoby rade zrobic na tym macbooku (non-removable battery)?

#4 TheMan

TheMan
  • 191 posts

Posted 26 September 2009 - 20:21

U mnie tak było z wiatraczkiem na USB. Wyskoczył 2 razy ten komunikat potem się spalił. Tak na prawdę to mac podaje zbyt duże natężenie prądu na USB i pali co popadnie.

#5 wakoman

wakoman
  • 962 posts
  • SkądMiami, Gdynia

Posted 26 September 2009 - 20:46

U mnie tak było z wiatraczkiem na USB. Wyskoczył 2 razy ten komunikat potem się spalił. Tak na prawdę to mac podaje zbyt duże natężenie prądu na USB i pali co popadnie.

jakas profilaktyka mozliwa w moim przypadku?

#6 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 26 September 2009 - 21:42

Reset SMC dla nowych MBP:
Komputery przenośne Apple: resetowanie kontrolera SMC

MacBook Air i MacBook Pro (koniec 2008 r. i nowsze)
Jeśli komputer jest włączony, wyłącz go, wybierając polecenie Wyłącz z menu Apple.
Podłącz zasilacz do sprawnego gniazdka elektrycznego.
Na wbudowanej klawiaturze naciśnij (lewe) klawisze Shift-Control-Option i jednokrotnie naciśnij przycisk zasilania.
Zaczekaj 5 sekund i naciśnij przycisk zasilania, aby włączyć komputer.
Uwaga: należy użyć klawiszy z lewej strony wbudowanej klawiatury.

Operację resetowania kontrolera SMC należy wykonać dopiero po poprawnym wyłączeniu komputera MacBook Air lub MacBook Pro (17-calowy, początek 2009 r.). Pozwoli to uniknąć problemów z systemem plików.

O ile zasilacz nie musi być podłączony w celu zresetowania kontrolera SMC, może się to okazać konieczne w przypadkach, gdy bateria wymaga naładowania lub jeśli komputer nie był zasilany przez dłuższy czas. Stan operacji resetowania kontrolera SMC można także sprawdzić wzrokowo, obserwując diodę LED na zasilaczu. Dioda zgaśnie na chwilę podczas resetowania kontrolera SMC.

#7 wakoman

wakoman
  • 962 posts
  • SkądMiami, Gdynia

Posted 26 September 2009 - 22:34

Reset SMC dla nowych MBP:
Komputery przenośne Apple: resetowanie kontrolera SMC

Panie Patryku, sposób ten nie sprawdza się dla MacBook/MacBook Pro Mid(June) 2009 (bynajmniej na moim...)

Wiecie co, problem ustąpił.. pare razy jeszcze podłączyłem/odłączyłem kabel i teraz już wszystko gra!
Poza tym, w międzyczasie zaczęła palić się niepokojąca czerwona dioda z wnętrza wejścia jack, taki cyrk normalnie..

Dzięki, pozdrawiam!

#8 amcieq

amcieq
  • 361 posts
  • SkądLondon

Posted 26 September 2009 - 22:57

a ja pisałem o tym w swoim wątku, dla mnie problemy skończyły się kiedy zmieniłem kabel do podłączania iphone...... nie rozumiem o co chodzi...... pewnie kabel rąbnięty, choć skoro więcej osób ma właśnie tak.......

#9 psajcho

psajcho
  • 1212 posts
  • SkądBiałystok

Posted 26 September 2009 - 23:05

kasuj mnie moderatorze

#10 wakoman

wakoman
  • 962 posts
  • SkądMiami, Gdynia

Posted 26 September 2009 - 23:24

a ja pisałem o tym w swoim wątku, dla mnie problemy skończyły się kiedy zmieniłem kabel do podłączania iphone...... nie rozumiem o co chodzi...... pewnie kabel rąbnięty, choć skoro więcej osób ma właśnie tak.......

(problem powrócił)
Jutro sprawdzę na innym kablu.. ;- )

EDIT: wtf, znow dziala.. mimo wszystko zamowie nowy kabel.
dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users