Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z power mac g4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 osiolekwrc

osiolekwrc
  • 20 postów

Napisano 25 września 2009 - 11:19

mam mały problem z power mac g4 quicksilver procesor: powerpc g4 733MHz. dostałem go bez dysku twardego, pamieci, napedu i bez zasilacza. zasilacz dokupiłem, dysk twardy podłaczyłem jakiegos tam wd400 40 gb, nagrywarke dvd wyciagnalem z jakiegos starego kompa, pamieci tak samo. baterie wymieniłem na nowa 3,65V bos tara miała okolo 0,15V. odpalam maca i jest sygnał długi pozniej włacznik tak okolo 5 - 6 razy szybko zamiga. dzwiek maca ze sie odpala i wyskakuje mi open firmware. jak wpisze mac-boot komputer dalej startuje, odpala sie system i da sie na nim normalnie pracowac. Pożyczyłem od ojca mac os x 10.5 leoparda, żeby sprawdzić czy będzie działał. bez problemów działa. Wcześniej instalowałem Tigera, którego dostałem razem z komputerem. co zrobić by ciągle nie wchodził mi do open firmware? a może to jakaś awaria sprzętu? proszę o pomoc.

#2 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 25 września 2009 - 11:33

Wygląda na problem z grafiką. Miałem dokładnie to samo w jednym z QSów i w MDD. W obu przypadkach wymiana grafiki załatwiła sprawę.

#3 osiolekwrc

osiolekwrc
  • 20 postów

Napisano 25 września 2009 - 11:42

hmmm a jaka grafike mu załozyć? musi być specjalnie dedykowana do maca?

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 września 2009 - 12:41

Grafika musi miec flashowany rom. Normalna wersje pecetowa nie wlozysz. Samemu bym sie nie zabieral za flashowanie, no chyba ze sie na tym znasz. Owca666 w tej kwestii Ci pomoze :)

#5 osiolekwrc

osiolekwrc
  • 20 postów

Napisano 25 września 2009 - 20:01

No własnie problem jest w tym, że nie wiem jak przeflashować rom.

#6 xboxc

xboxc
  • 119 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 września 2009 - 22:15

Zawsze możesz poszukać wersji na Maca.

#7 osiolekwrc

osiolekwrc
  • 20 postów

Napisano 26 września 2012 - 07:36

odświeżam temat. Moj mac z przyczyn róznych przeleżał trochę czasu nie tykany. Wkońcu udalo mi się dokupić kartę graficzną dedykowaną do tego modelu i okazuję się, że wymiana nie przyniosła efektu. Dalej problem pozostal. Może ktoś jestna forum kto pomoze mi rozwiązać ten problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych