mam mały problem z power mac g4 quicksilver procesor: powerpc g4 733MHz. dostałem go bez dysku twardego, pamieci, napedu i bez zasilacza. zasilacz dokupiłem, dysk twardy podłaczyłem jakiegos tam wd400 40 gb, nagrywarke dvd wyciagnalem z jakiegos starego kompa, pamieci tak samo. baterie wymieniłem na nowa 3,65V bos tara miała okolo 0,15V.
odpalam maca i jest sygnał długi pozniej włacznik tak okolo 5 - 6 razy szybko zamiga. dzwiek maca ze sie odpala i wyskakuje mi open firmware. jak wpisze mac-boot komputer dalej startuje, odpala sie system i da sie na nim normalnie pracowac.
Pożyczyłem od ojca mac os x 10.5 leoparda, żeby sprawdzić czy będzie działał. bez problemów działa. Wcześniej instalowałem Tigera, którego dostałem razem z komputerem.
co zrobić by ciągle nie wchodził mi do open firmware?
a może to jakaś awaria sprzętu?
proszę o pomoc.

problem z power mac g4
Rozpoczęty przez
osiolekwrc
, 25 wrz 2009 11:19
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 września 2009 - 11:19
Gość_owca666_*
Napisano 25 września 2009 - 11:33
Wygląda na problem z grafiką. Miałem dokładnie to samo w jednym z QSów i w MDD. W obu przypadkach wymiana grafiki załatwiła sprawę.
Napisano 25 września 2009 - 11:42
hmmm a jaka grafike mu załozyć? musi być specjalnie dedykowana do maca?
Napisano 25 września 2009 - 12:41
Grafika musi miec flashowany rom. Normalna wersje pecetowa nie wlozysz. Samemu bym sie nie zabieral za flashowanie, no chyba ze sie na tym znasz. Owca666 w tej kwestii Ci pomoze

Napisano 25 września 2009 - 20:01
No własnie problem jest w tym, że nie wiem jak przeflashować rom.
Napisano 28 września 2009 - 22:15
Zawsze możesz poszukać wersji na Maca.
Napisano 26 września 2012 - 07:36
odświeżam temat.
Moj mac z przyczyn róznych przeleżał trochę czasu nie tykany. Wkońcu udalo mi się dokupić kartę graficzną dedykowaną do tego modelu i okazuję się, że wymiana nie przyniosła efektu. Dalej problem pozostal. Może ktoś jestna forum kto pomoze mi rozwiązać ten problem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych