Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Audiobook, różnica formatów

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 posts

Posted 24 September 2009 - 21:29

Mam do was pytanie. Widziałem, że niektóre osoby konwertują audiobooki w formacie mp3 do m4b i zastanawiam się jaki jest cel tej konwersji. Czy tylko i wyłącznie po to by dany plik znalazł się w dziale Audiobook zamiast w Bibliotece jak każdy inny plik mp3? Czy też konwersja na m4b niesie za sobą jakieś bardziej wymierne korzyści?

#2 Loti

Loti
  • 801 posts
  • SkądWro

Posted 25 September 2009 - 10:09

Owszem, niesie. Można wybrać szybkość "czytania" audiobooka, oraz zapamiętywana jest ostatnia pozycja po zakokończeniu "czytania" i wyłączeniu ipoda.

#3 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 September 2009 - 13:29

Owszem, niesie.
Można wybrać szybkość "czytania" audiobooka, oraz zapamiętywana jest ostatnia pozycja po zakokończeniu "czytania" i wyłączeniu ipoda.

Plus można jeszcze skorzystać z opcji cofnięcia się o ostatnie 30 sekund, na wypadek jak straci się wątek w tym czego się ostatnio słuchało/czytało.

#4 roslonp

roslonp
  • 295 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 September 2009 - 19:06

Nie ma żadnego znaczenia jaki jest format plików. Funkcje które wymienili poprzednicy są dostępne także dla mp3, trzeba tylko w informacjach zaznaczyć w ostatniej karcie że jast to audiobook i żeby zapamiętał miejsce odtwarzania.

#5 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 posts

Posted 26 September 2009 - 16:38

Dziękuję za wpisy. Zrobiłem tak, że audiobooka, którego mam w wersji mp3 ustawiłem w opcjach w iTunes jako "Książka audio". Wówczas momentalnie iTunes przeniósł mi te mp3 do specjalnie stworzonego katalogu biblioteki "Książki audio". Po wgraniu na ipoda, również i tam tworzony jest taki katalog w bibliotece ipoda. Niestety, po odczepieniu ipoda od laptopa katalog "Książki audio" jest pusty, a audiobooka jestem w stanie wyszukać poprzez wejście na WYKONAWCY (co wygląda, jakby mimo ustawień, ipod ciągle wykrywał je jako pliki muzyczne). Czy znany jest wam taki problem i przyczyna jego zaistnienia?

#6 brendonsoul

brendonsoul
  • 39 posts

Posted 26 September 2009 - 18:30

Przecież sam mówiłeś o konwertowaniu na m4b to czemu tego nie zrobisz? Moje audiobooki mam właśnie w tym formacie i żadnego problemu nie ma.

#7 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 posts

Posted 26 September 2009 - 22:51

no tak, jednak jak Roslonp zauważył, zmiana w opcjach na książka audio powinna rzekomo pomóc i nie trzeba byłoby babrać się w konwersję.

#8 brendonsoul

brendonsoul
  • 39 posts

Posted 27 September 2009 - 10:34

no tak, jednak jak Roslonp zauważył, zmiana w opcjach na książka audio powinna rzekomo pomóc i nie trzeba byłoby babrać się w konwersję.

Jak sam zauważyłeś książka się tam nie pojawiła, a skoro poświęcenie 5 minut na konwersję to dla Ciebie za dużo, to się nie baw w audiobooki i słuchaj książek jako "Muzyki".

#9 G_U_M_A

G_U_M_A
  • 333 posts

Posted 27 September 2009 - 11:55

Brendonsoul, poświęcić 5 minut to nie jest problem, nawet i więcej można poświęcić. Jednak jeżeli istnieje sposób by zrobić to jeszcze szybciej to dlaczego go nie używać? Roslonp napisał, że działa to tak samo jak konwersja, z tą różnicą, że jest o wiele szybciej i wygodniej. Być może ja coś źle zrobiłem i dlatego nie pojawiła mi się książka tam gdzie powinna. Dlatego też właśnie pytam na tym forum, bo ktoś mógł mieć podobny problem do mnie i zna odpowiedź na ten problem. A jeżeli nie, to pozostanie opcja słuchania książki z poziomu muzyki

#10 brendonsoul

brendonsoul
  • 39 posts

Posted 27 September 2009 - 13:17

Ciężko mi to przyznać, ale popełniłem błąd. Przepraszam. Jednak da się mieć książki audio w formacie mp3. :) Sprawdzałem i mi działa. Wystarczy zaznaczyć, że jest to książka audio, sprawdź jeszcze raz w bibliotece iTunes czy ten audiobook jest w książkach audio?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users