Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Orange - SIM-lock za 77 zł - ktoś zdejmował?

• Please log in to reply
579 replies to this topic

#376 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 October 2010 - 10:53

Wczoraj byłem w salonie orange na pańskiej w Warszawie. Dałem nr imei iPhona i ksero faktury zakupu. Dodam, że telefon kupowałem na allegro. Nie było żadnych problemów, otrzymałem już od nich informację, że mogę podłączyć telefon do iTunes i simlock zlikwiduje się. Cała operacja nie trwała nawet 24 godzin. Tak więc polecam. Co do JB, nie posiadam złamanego telefonu, ale oni w to nie wnikają. Chcą albo fakturę z imei telefonu, albo imei telefonu i fakturę zakupu w przypadku braku numeru imei na niej. Konsultant pytał mnie jedynie o to, czy telefon był serwisowany, czy nie. Ponoć ma to istotne znaczenie przy zdejmowaniu simlocka. Zgaduję, że w przypadku wymiany płyty głównej zmienia się imei - jest inny na fakturze, i to może być problemem. Tak więc, jeżeli ktoś ma iPhone z allegro i posiada na niego dokumenty, spokojnie może uderzać do Orange w celu zdjęcia blokady.

#377 Spoxzielo

Spoxzielo
  • 102 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 October 2010 - 11:15

Mam fakture na iphona z jego imeiem. Zrobiłem jej zdjęcie (iphonem) i wysłałem kumplowi na maila. Wydrukował sobie i poszedł do oranga. Simlocka zdjeli bez problemu.

Chodzi mi czy musze go aktywować? czy do procedury zdjęcia simlocka jest to potrzebne?

Nie. iPhone może być dalej zafoliowany. Potrzebna jest tylko faktura na niego z imeiem.

czy podczas sciagania simlocka mieliscie zrobiony JB czy iPhone musi byc czysty?

Nie ma to znaczenia.

#378 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1550 posts
  • SkądŁaziska Górne

Posted 03 November 2010 - 16:48

Zaczynam mieć powoli mętlik w głowie, zależy mnie na zdjęciu simlocka i w tej kwestii dzisiaj zadzwoniłem do UOKiK i dowiedziałem się od Pana Konsultanta że Orange nie może pobierać opłaty w wysokości 77zł za zdjęcie simlocka na ich sieć. Natomiast Pan z BOK Orange informuje mnie że oprócz karty gwarancyjnej i dowodu zakupu jest pobierana opłata w wysokości 77zł . I tutaj pytanie komu wierzyć bo sądzę że (oczywiście na chłopski rozum) UOKiK ma większa skuteczność prawną i zakres "oddziaływania" na inne organy prawne jej podległe niż taki Orange, więc gdybym się uparł i powołał się na tą instytucję to orange musiałoby ściągnąć simlocka z telefonu za darmo. No oczywiście dowód zakupu muszę okazać lub odpowiednie upoważnienie bo bez tego ani rusz. Oczywiście zaznaczam tutaj, że mam tylko paragon bez numeru IMEI i faktury, ponieważ kupowałem iphona przez pośrednika który skupował iphone ze sklepu w większych ilościach i sprzedawał.

#379 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 03 November 2010 - 17:43

Zeby Orange Ci sciagnelo simlocka musisz miec paragon od Orange, do tego tak, musisz zaplacic 77zl. Gdyby to nie bylo zgodne z prawem UOKiK juz dawno by zareagowal.

#380 metalic69

metalic69
  • 522 posts

Posted 03 November 2010 - 18:36

Trzeba mieć Fakturę, że Ty go kupiłeś. Potrzebny jest TYLKO IMEI, nic więcej. Nie ma różnicy czy z JB czy nie... po wsadzeniu innej karty i podłączeniu pod iTunes zawsze się sam odblokowywuje. Czekałem tylko jeden dzień :) i mam już iP 3GS w Play ;)

#381 Stasio90

Stasio90

• 1550 posts
  • SkądŁaziska Górne

Posted 03 November 2010 - 18:38

hmmmmm to widać UOKiK działa mizernie, niestety co do paragonu z orange to nie mam bo kupowałem od pośrednika jedynie co będę w stanie zrobić, to zadzwonić do kolesia i przycisnąć go by choćby upoważnienie wypisał najlepiej wraz z numerem telefonu kontaktowego do jego osoby by w razie czego można było zweryfikować wiarygodność takiego upoważnienia i wysłać w formie pdf.

#382 metalic69

metalic69
  • 522 posts

Posted 03 November 2010 - 18:47

hmmmmm to widać UOKiK działa mizernie, niestety co do paragonu z orange to nie mam bo kupowałem od pośrednika jedynie co będę w stanie zrobić, to zadzwonić do kolesia i przycisnąć go by choćby upoważnienie wypisał najlepiej wraz z numerem telefonu kontaktowego do jego osoby by w razie czego można było zweryfikować wiarygodność takiego upoważnienia i wysłać w formie pdf.

Wątpie, że Ci się uda, niestety, albo będziesz musiał skorzystać z 129zł na allegro, gdzie ktoś ma po prostu znajomego w Orżnąć, i zarabia se na tym, albo zostać z simlockiem, albo mieć samemu takiego znajomego.

#383 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 03 November 2010 - 19:20

Upowaznienie Ci nic nie da, Orange nie bedzie z Toba rozmawial jak nie bedziesz mial Faktury badz paragonu wystawionych przez nich. Upowaznienie nic nie da, bo nawet osoba, ktora kupowala iPhone musi miec ze soba dowod zakupu, zeby sciagnac z niego simlocka. A UOKiK nic nie zrobi bo w prawie nie jest nigdzie zapisane, ze operator nie moze pobierac oplaty za sciaganie simlocka.

#384 Stasio90

Stasio90

• 1550 posts
  • SkądŁaziska Górne

Posted 04 November 2010 - 04:08

Ohhh to jestem w kropce, no nic następnym razem nie będę kupował telefonów poprzez pośredników, zresztą i tak przejdę chyba na andro to tam raczej się z problemem simlocka nie spotkam.

#385 bobix

bobix
  • 493 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 November 2010 - 19:00

Nie wiem czy ktoś już o tym pisał Tasze zdjcie simlocka w biznesowym Orange - TELEPOLIS.PL

#386 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 05 November 2010 - 19:12

Czy zeby zdjeli simlocka musze zrobic restore ?

#387 Dabman

Dabman
  • 197 posts

Posted 05 November 2010 - 19:20

Mam pytanie, jakie dane po za imei oni muszą mieć aby zdjąć SMOCKA? ( mówię o cyfrach, nie gwarancji/umowach. )

#388 metalic69

metalic69
  • 522 posts

Posted 05 November 2010 - 20:40

Tylko Imei

#389 cupra666

cupra666
  • 11 posts

Posted 05 November 2010 - 20:45

Dziś zdejmowałem simlocka z iTelefonu4 w Gdańsku - wystarczyła jedynie f-ra na której nawiasem mówiąc nie było IMEI więc został odczytany z pudełka telefonu. Telefon kupowany na firmę nie powiązaną ze mną w żaden sposób - nie było potrzebne upoważnienie. Całość zajęła 15min z czego 10min przy kasie w której uiściłem 61pln brutto. Mam jedynie zagwostkę odnośnie aktywacji ponieważ nie mam póki co możliwości aktywacji iTelefonu w sieci macierzystej czyli Orange i zastanawiam się jak zostanie zdjęty simlock czy pierwsza aktywacja będzie mozliwa z kartą Ery czy też pierwsza Orange a później dopiero innej sieci?

#390 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 05 November 2010 - 21:48

Powinno się dać aktywować kartą dowolnej sieci.

#391 all999

all999
  • 446 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 November 2010 - 19:01

Nie krzyczcie na mnie proszę za to że zadam pytanie na które odpowiedź w tym temacie na pewno padła, ale temat strasznie długi:) Skąd mam wiedzieć czy simlock został już zdjęty, wydawało mi się że mam dostać jakiś komunikat w iTunes, natomiast od tygodnia, czyli od wizyty w salonie żadnej informacji nie widziałem?

#392 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 09 November 2010 - 19:38

Powinien przyjsc sms,wloz inna karte np ery podlacz do itunes i zobaczysz czy zdjeli,jezeli nie pofatyguj sie do salonu

#393 all999

all999
  • 446 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 November 2010 - 20:42

Powinien przyjsc sms,wloz inna karte np ery podlacz do itunes i zobaczysz czy zdjeli,jezeli nie pofatyguj sie do salonu

Nie dostałem żadnego smsa. Niestety musiałbym mieć inną kartę micro sim. Nie ma jakiegoś programu który może to sprawdzić?

#394 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 09 November 2010 - 20:43

Nie mozna,przytnij jakis starter

#395 tHome

tHome
  • 169 posts
  • SkądRzeszów

Posted 29 November 2010 - 00:30

U mnie piszę orange poland 8.0 to mam na polską sieć simlocka czy na angielską bo już nie wiem, niektórzy piszą że jak pisze orange poland to jest na UK simlock dlatego pytam bo nie wiem czy mogę ściągnąć simlocka metodą z simlock.pl ?

#396 h7wk

h7wk
  • 43 posts

Posted 29 November 2010 - 12:02

Zobacz czy masz Cydię i zainstalowany ultrasnow. Jeżeli tak, to masz simlocka ominiętego programowo.

#397 matwek

matwek
  • 50 posts

Posted 29 November 2010 - 16:25

Witam czy istnieje mozliwośc aby orange ściągnął simlocka tez z iphona z zagranicznej sieci?

#398 oksiu

oksiu
  • 1 posts

Posted 29 November 2010 - 16:32

Witam, czy można zdjąć simlocka z iphona 3g nie mając żadnego paragonu czy faktury w salonie ?

#399 Marucins

Marucins
  • 861 posts

Posted 29 November 2010 - 18:34

Zdejmowałem poprzez Orange. Na samym początku jak tylko kupiłem iP4.

Wszystko bardzo szybko i sprawnie. Następnego dnia roboczego miałem już możliwość zdjęcia sima poprzez iTunes. A tak to wygląda!

Numery IMEI zostały zaimplementowane do systemu Apple.

Instrukcja postępowania:

1. Zainstalować kartę innego operatora w iPhonie z naładowaną baterią .
2. Włączyć urządzenie i wprowadzić kod PIN
3. Uruchomić aplikację iTunes na komputerze z dostępem do Internetu.
4. Podłączyć iPhona do komputera.
5. Aplikacja iTunes automatycznie wykryje urządzenie i rozpocznie proces odblokowania.
6. Proces odblokowania może potrwać od 2 do 30 minut w zależności od prędkości transmisji łączy internetowych.
7. Zakończenie procesu odblokowania będzie potwierdzone komunikatem: "Congratulations, your iPhone has been unlocked".
(Dokładna treść komunikatu i wersja językowa może się różnić w zależności od wersji aplikacji iTunes)

Uwaga:
Odłączenie iPhona od komputera przed zakończeniem procesu odblokowania może skutkować uszkodzeniem oprogramowania urządzenia.

#400 kummer

kummer
  • 2002 posts
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Posted 29 November 2010 - 19:05

---------- Wpis dodano o 19:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:59 ----------

[/COLOR]

Witam czy istnieje mozliwośc aby orange ściągnął simlocka tez z iphona z zagranicznej sieci?

Nie tylko polski Orange.

---------- Wpis dodano o 19:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:01 ----------

Witam, czy można zdjąć simlocka z iphona 3g nie mając żadnego paragonu czy faktury w salonie ?

Teoretycznie tak ale trzeba mieć znajomego w Orange albo dobrze pogadać. Paragon i faktura to tylko formalność.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users