Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

UPC - iMac20

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 NIRRI.PL

NIRRI.PL
  • 55 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 September 2009 - 10:17

Witam Moje pytanie jest następujące, posiadam internet UPC (modem podłączony do iMaca) czy przy pomocy Airport który jest w systemie mogę udostępnić internet UPC np. dla telefonu komórkowego, laptopa w drugim pokoju. Bez kupowania dodatkowych urządzeń. Jeżeli istnieje taka możliwość to jak to skonfigurować. Ponieważ jak Airport daję na ON to telefon mówi mi że mam błąd bramki, jak taką sieć zabezpieczyć hasłem (daję hasło) wpisuję hasło ale nie podświetla mi się przycisk OK. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :-)

#2 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 September 2009 - 10:27

można udostępnić internet poprzez airport imaka. Wada - imak musi być włączony, druga wada - nie można w tym momencie korzystać z internetu na imaku :)

rozwiązanie - kupić router bezprzewodowy i podłączyć go do modemu UPC (jeżeli jest taka możliwość).

http://www.myapple.p...z-imaca-mb.html

#3 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 23 September 2009 - 11:21

a to niby dlaczego nie można????? Miałem podłączony interenet w ten sposób zarówno w Inei jak i UPC. Dostarczają modemy, które można przez Ethernet podłączyć, udostępniasz wtedy z Ethernet via Airport i po sprawia. Jedyne z czego nie możesz w takim rozwiązaniu skorzytać*to sam Airport.

#4 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 September 2009 - 11:30

ano fakt - kabelkowy internet będzie działał. sorry. My bad :) Ale nadal aby udostępnić internet po wifi imak MUSI być włączony. czyli tak jak wieslawo napisał - podłączasz imaka kabelkowo do modemu UPC - siejesz po wifi na inne urządzenia. Jednak docelowo ja bym kupił router bezprzewodowy. Wtedy niezależnie od tego, czy imak jest "on" czy "off" masz internet dla innych urządzeń.

#5 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 23 September 2009 - 12:25

zgadza się :) iMac musi był włączony a router jest najlepszym rozwiązaniem. Przez jakiś czas takie rozwiązanie jest ok, ale na dłuższą metę jest to rowziązanie uciążliwe...chociażby dla comiesięcznych rachunków za energię ;)

#6 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 23 September 2009 - 14:55

kup najtańszy router np. TP-Linka najlepiej z odkręcaną anteną (w razie problemów z zasięgiem można wymienić na mocniejszą) i problem za 80 zł wzwyż rozwiązany.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users