Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

VPN Cisco w Snow Leoprdzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 godylek

godylek
  • 48 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2009 - 19:27

Cześć,

czy ktoś z Was ma problem z VPN Cisco w SL. Po aktualizacji nie mogę odpalić programu, pojawia się Error 51 i na tym koniec.

To dla mnie problem krytyczny, więc proszę o porady... W najgorszym razie pozostaje powrót do Leoparda, choć nawet nie wiem jak to zrobić :)

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Dołączona grafika

#2 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 20 września 2009 - 20:41

Cisco VPN Client / Snow Leopard Update - Apple

#3 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 20 września 2009 - 21:13

mialem to samo, trzeba wywalic aplikacje do kosza i zainstalowac od nowa. Wszystko smiga bez problemu.

#4 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 20 września 2009 - 21:19

U mnie też działa bez problemu - dla porządku: mam wersję 4.9.01 (0100).

Ale SL wprowadził też możliwość łączenia do Cisco VPN bez klienta od Cisco. Konfiguracja jest trochę upierdliwa ale jak się przez nią przebrnie to działa super:

1) z vpn profile (pliku pcf) trzeba wyciągnąć enc_GroupPwd i zdekodować na stronie cisco vpnclient password decoder

2) Otworzyć System Preferences i w ustawieniach sieci dodać nowy VPN (typ Cisco IPSec)

3) Server Address ustawić na Host z pliku pcf

4) Account Name: user login

5) W Auth. Settings - Shared Secret ustawić na zdekodowany enc_GroupPwd

Pozdrawiam

#5 godylek

godylek
  • 48 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 września 2009 - 22:09

Dzięki wielkie za pomoc, przy okazji udało mi się również skonfigurować wbudowanego VPNa. Pozdrawiam,

#6 towi

towi
  • 186 postów

Napisano 15 października 2009 - 19:54

... wszystko działa poprawnie bez zbędnych zabiegów na wersji 4.9.01 (0030). Dla pewności warto wyłączyć IPv6 , bo w często zdarza się ,że właśnie IPv6 powoduje błędy połączenia.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 391 postów

Napisano 16 października 2009 - 01:55

Mi działa bez aplikacji od Cicso (swoją drogą, strasznie brzydkiej graficznie). Mam niby 'trochę' łatwiej, bo znam host, grupę, hasło grupy i tak dalej. Ogólnie to polecam Shimo, jak chcesz łatwo, przyjemnie i za niewielkie dolary poklikać.

Przy okazji, taki hint: cisco vpn (niezależnie od klienta) nie lubi się z blueconnectem, kiedy adresacja sieci firmowej jest w masce 10.0.0.0/8 ;-)

#8 towi

towi
  • 186 postów

Napisano 16 października 2009 - 18:16

Przy okazji, taki hint: cisco vpn (niezależnie od klienta) nie lubi się z blueconnectem, kiedy adresacja sieci firmowej jest w masce 10.0.0.0/8 ;-)

...a w iPlusie blokują porty vpn'owe i ten sam numer robią z podsiecią co opisałeś... oczywiście za drobną opłatą magicznie sprawią ,że działa :sad:

#9 my.elppa

my.elppa
  • 85 postów

Napisano 25 października 2009 - 21:43

4.9.01 (100) działa . miałem taki problem ale po ponownym zainstalowaniu - działa pozdr a

#10 panwaski

panwaski
  • 3 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 18:21

A ja zamiast aplikacji Cisco, która nie chce działać na przykład z iPhone (Error 51), który udostępnia połączenie skonfigurowałem sobie VPN wbudowanego w SL. Działa rewelacyjnie.

#11 Bartek16d

Bartek16d
  • 1 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 21:42

Panowie macie skonfigurowany VPN w takim razie możecie napisać krok po kroku jak stworzyć takie połączenie i aby również działało . Ja męczę się już z tym dosyć długo i moj iphone wciąż nie może się połączyć poprzez VPN

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych