Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

R 11 oraz r 45 - Czy da się to połączyć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 20 września 2009 - 18:08

Witam! Mam taki problem: Niedługo się przeprowadzam, a mieszkanie jest jeszcze w remoncie. Po całym domu rozsiane są gniazdka R 11 (telefoniczne). Miałem zamiar po remoncie odciąć je i zostawić tylko jeden (na router), a resztę wyposażyć w końcówki r 45 (ethernet). Dzięki temu, po podłączeniu ich do routera, każde gniazdko "miało by internet." Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie: Czy Końcówkę r 11 mogę zamienić na końcówkę r 45 (bez zmiany kabla, który jest wmurowany)? Czy to zadziała? Temat skopiowany z innego forum, ale mojego autorstwa.

#2 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 20 września 2009 - 18:20

Jeśli to instalacja telefoniczna to jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że kabel to skrętka kategorii 5 lub 5e, a na kablu telefonicznym sieć ethernet nie będzie działać. Musiałbyś sprawdzić jaki kabel masz w ścianach - jeśli skrętkę (minimum dwie pary - cztery przewody), to możesz wymienić RJ11 na RJ45 - oczywiście poszukaj w sieci jak zarobić kable w gniazdku: 1 para 1-2, druga para 3-6 - do ethernetu 100Mbit to wystarczy. A jeśli nie masz skrętki, to musisz wymienić kabel ;-), lub zrobić sieć bezprzewodową.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 20 września 2009 - 18:20

RJ-45

W połączeniu 10Mbit/s transmisja sieci komputerowej przebiega tylko po dwóch parach. Pozostałe dwie pozostają niewykorzystane, gdyż służą jako telefoniczne (para (L)4-5 jako modemowa lub pary (L)4-5 i (L)3-6 jako ISDN).

Przy połączeniu 100Mbit/s wszystkie pary są wykorzystane do transmisji komputerowej.

Cytowany tekst pochodzi z: Komputer On-Line - Historia komputera, historia informatyki, Hronologia - Krosowanie RJ-45

#4 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 20 września 2009 - 18:52

madmax332 - dodaj po jednym zerze do prędkości ethernetu - 100Mbit działa na dwóch parach, a 1000Mbit wymaga czterech par. To tak w skrócie, szczegóły na: Fast Ethernet – Wikipedia, wolna encyklopedia i Gigabit Ethernet – Wikipedia, wolna encyklopedia

#5 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 20 września 2009 - 19:09

Hm spoko :] . Ja potrzebuję przepustowości ok 4 mgbity na jeden komputerek. Nie robię jakiejś serwerowni. Marcusp: Czy jeżeli to gniazdko ma 4 przewody i okaże się (bo jeszcze nie wiem czy tak jest), że są "skręcone", to jest szansa na jego przerobienie?

#6 amp

amp
  • 134 postów

Napisano 20 września 2009 - 19:12

kable nie muszą być skręcone by sieć działała ;) ważne tylko by nie były poprzerywane gdzieś;)

#7 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 20 września 2009 - 19:37

Jeśli masz 4 przewody - 2 pary skrętki, to powinno działać na 100 Mbit. Jeśli nie ma skrętki, to może, ale nie musi działać - zależy od jakości kabla, zakłóceń i wielu innych rzeczy. Skręcenie dwóch przewodów, po których przesyłany jest sygnał różnicowy, powoduje eliminację wielu zakłóceń sygnału, a co za tym idzie możliwość przesyłania sygnału dobrej jakości na większe odległosci (w ethernecie do 100m).

#8 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 20 września 2009 - 19:59

Tak jak wyżej napisałem potrzebuję przepustowości ok 4 mgbit. Sam kabelek ma z 15 metrów. Może zadziała. Dzięki za odpowiedzi!

#9 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 września 2009 - 06:38

Ale tu chodzi o to, że sieć komputerowa i telefoniczna to 2 RÓŻNE RZECZY. Sieć telefoniczną robi się w standardowym lokalu szeregowo tzn. od gniazdka do gniazdka idą sobie po 2 lub 4 przewody. Sieć ethernet (komputerowa) działa na zasadzie gwiazdy czyli od miejsca gdzie umieszczamy router wychodzi minimum po jednym przewodzie (cztero parowym) do gniazda w każdym pomieszczeniu. W Twoim wypadku w najlepszym razie (warunek 4 przewodów) da się podłączyć 2 gniazda ethernet (odpowiednik podłączenia 2 komputerów jednym kablem) i to wszystko.

#10 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 21 września 2009 - 10:13

a nie prościej i wygodniej jest zrobić sobie jakiegoś domowego hotspota wi-fi? Bez kabli, bez zabawy z zarabianiem gniazdek, i masz gdzie chcesz.

#11 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 21 września 2009 - 15:45

a nie prościej i wygodniej jest zrobić sobie jakiegoś domowego hotspota wi-fi? Bez kabli, bez zabawy z zarabianiem gniazdek, i masz gdzie chcesz.

Ale za to tracisz na szybkości.

#12 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 21 września 2009 - 15:53

Jeśli kupisz dobrej jakości router, to dużo nie stracisz. Jeśli będzie on miał także wyjście LAN, to będziesz mógł sobie puścić po kablu.

#13 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 22 września 2009 - 07:23

No właśnie, a poza tym kwestia jakie prędkości cię interesują, do zastosowań domowych spokojnie wystarczają te 100Mbit, przynajmniej w moim przypadku. Poza tym jest możliwość podpięcia kabla jak pisał javazlaz. A wygoda nie do przecenienia.

#14 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 22 września 2009 - 08:00

kable nie muszą być skręcone by sieć działała ;)
ważne tylko by nie były poprzerywane gdzieś;)

Kable muszą być skręcone. To właśnie dzięki skręceniu kabel posiada takie a nie inne właściwości transmisyjne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych