Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przekreślone kółko w trakcie startu mac OS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 OuTee-c6471d97ec

OuTee-c6471d97ec
  • 4 postów

Napisano 20 września 2009 - 14:14

Witam,

Mam problem którego nie mogę rozwiązać,
w trakcie uruchamiania komputera pojawia mi się jabłuszko a zaraz po nim przekreślone kółko, znalazłem nawet symbol tego błędu na stronie [url=http://support.apple.com/kb/HT2674?viewlocale=pl_PL]Apple[/url] ale nic mi to nie mówi.

Czy jest jakiś domowy sposób na to czy serwis się kłania?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

OuTee

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 września 2009 - 10:49

http://www.myapple.p...ikona-deny.html

dysk niestety padł i musiałem go wymienić

#3 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 21 września 2009 - 12:37

OuTee, a z płyty próbowałeś? Spróbuj i sprawdź/napraw dysk. BTW, najlepsze w linku, który podałeś są 2 rzeczy: "Logo z metalicznym znakiem firmy Apple" (gdzie ten metal?) i "...albo wystąpił inny problem" (super wskazówka :lol:). Ja akurat miałem kilkukrotnie ten "inny problem" ;) ale na początek pójdź tropem virgina71.

#4 Editor Kubala

Editor Kubala
  • 54 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 22:37

Jest rozwiązanie. Właśnie na nie wpadłem po 2 tygodniach borykania się z podobnym problemem. W disk utility wybrałem dysk zawierający partycję Macintosh HD, i zmieniłem nieznacznie jej rozmiar. Kliknąłem zastosuj, system poinformował mnie, że żadne dane nie zostaną skasowane i zmienił rozmiar partycji. Następnie z powrotem zwiększyłem rozmiar partycji do maksymalnego rozmiaru. Kliknąłem zastosuj i wszystko wróciło do normy. Bootloader został nadpisany i system uruchamia się bez problemu. Niestety wcześniej musiałem pozbyć się partycji bootcamp. Pozdrawiam.

---- Dodano 09-02-2010 o godzinie 23:07 ----
Na drugim komputerze z identycznym problemem pomógł trzeci sposób:) Jak się okazuje do trzech razy sztuka. Inna sprawa, że przedziwny to zbieg okoliczności, żeby dwa komputery nagle padły w ten sam sposób. Nie wiem czy nie zawinił serwer Synology, ale do tego raczej już nie dojdę.

Należy uruchomić system z płyty instalacyjnej, wejść do terminala i wpisać komendę:

fdisk -u /dev/disk0

Komenda -u uaktualnia MBR bez zmieniania partycji.

W razie czego można zapisać MBR na nowo wpisując, o ile się nie mylę:

fdisk -i /dev/disk0

U mnie pomogło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych