zostały nagrane za pomocą sony pdw-f355 filmy poklatkowe - wschód i zachód słońca (1 klatka na 4 sekundy). Mam za zadanie te filmy odpicować, a że jak do tej pory miałem do czynienia z montażem nieefektowym, kompletnie nie wiem, jak się*do tego zabrać, żeby było możliwie najłatwiej to zrobić.
Do wykonania następujące rzeczy
1. Podczas wchodu słońca usunąć*osoby oraz samochody uchwycone na +- co dziesiątej klatce przechadzające się przed głównym punktem zainteresowania, czyli budynkiem, po którym przesuwa się cień.
2. Podczas zachodu słońca mam mega problemy z ekspozycją - co kilka klatek jest "błysk" czyli jasność*podkręcona o 20-30%, ponadto widać*wyraźnie, że klatki różnią się od siebie jasnością o dosłownie ułamki procent, ale jednak... Chciałbym wygładzić ekspozycję na przestrzeni całego filmu bez konieczności siedzenia nad tym przez miesiąc i poprawiania każdej klatki z osobna.
3. Podczas zachodu słońca mam, idąc od dołu kadru, rzekę (40% dołu), panoramę miasta (20% - środek kadru) oraz niebo, po którym przechodzi zachodzące słońce (40% góry kadru). Po zachodzie i nadejściu nocy widać tylko bardzo słabą poświatę wody oraz migające na budynkach światła - nie ma żadnej różnicy między czernią nieba a czernią budynków. Chciałbym do tego filmu dorzucić*poruszające się niebo z gwiazdami, a do tego jeszcze odbicie delikatne tego nieba w rzece.
Pytanie - jak? Bo można przecież*operować*na każdej klatce z osobna w Photoshopie i spędzić nad tym miesiąc... ale tutaj chyba nie o to chodzi. Do dyspozycji mam FCS2, Shake oraz AE. Dodam tylko, że nie wiem nic o obsłudze Motion, Shake'a oraz AE i będę się musiał któregoś*z tych programów nauczyć, niezależnie od wyboru metody wykonania powyższych rzeczy.
Bardzo proszę o pomoc osoby, które już*kiedyś bawiły się w takie rzeczy

---- Dodano 20-09-2009 o godzinie 16:09 ----
I jak nikt nie wie?