Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Aperture 2

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 13 September 2009 - 12:05

Witam ,mam pytanko. Jak podglądnąć zdjęcia z biblioteki Aperture , albo np chciałbym przenieś jeden plik raw na inny dysk . Jak otworzyć tą biblioteke. I jak zrobić żeby wybierać zdjęcia wg metadanych , np chce widzieć wszystkie zdjęcia zrobione z czułością 400 iso , lub wg typu aparatu . W lightroom jest to możliwe

#2 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 13 September 2009 - 12:25

Teczka Pictures/Aperture Library, klikasz prawym przyciskiem myszy, wybierasz 'Show Package Contest', i powtarzasz te operacje na każdym pliku .approject aż dojdziesz do interesujących Cie zdjęc. A jeśli masz dostęp do Aperture, to poprostu zaznaczasz interesujące Cie zdjęcia, klikasz File/Export/Master, wskazujesz scieżke i zapisujesz.

#3 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 13 September 2009 - 12:35

Ok a czym sie różni master od wersion Jeżeli chce skasować zdjęcie z biblioteki to : Delete version ?

#4 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 13 September 2009 - 13:03

Ok a czym sie różni master od wersion
Jeżeli chce skasować zdjęcie z biblioteki to : Delete version ?

Master to zdjęcie zgrane bezpośrednio z aparatu, Version to już wersja którą poddałeś jakiejś obróbce w Aperture. Chodzi o to, że program zawsze przechowuje Master na wypadek gdybyś chciał powrócić do oryginalnej wersji.

Ja naciskam cmd+backspace i kasuje.
Teoretycznie Delete version powinno skasować Ci wersje zmienioną, ale z tego co widze obie opcje delete działają u mnie tak samo...

#5 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 13 September 2009 - 13:22

Po prostu zdjęcie koszmar i chce całkiem skasować to Delete wersion ? wiem że to śmieszne pytania ale przesiadłem sie z lightroom , a wogóle mam maka od 3 dni i przesiadka troche zajmie

#6 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 13 September 2009 - 14:27

Po prostu zdjęcie koszmar i chce całkiem skasować to Delete wersion ?
wiem że to śmieszne pytania ale przesiadłem sie z lightroom , a wogóle mam maka od 3 dni i przesiadka troche zajmie

Tak, dla ułatwienia możesz posiłkować się skrótem klawiszowym cmd+backspace.

#7 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 13 September 2009 - 16:29

Narazie bawie się wersią trial Aperture ,poznaje go no i muszę się zdecydować . Aperture 2 czy Lichtroom 2

#8 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 13 September 2009 - 16:40

I jak zrobić żeby wybierać zdjęcia wg metadanych , np chce widzieć wszystkie zdjęcia zrobione z czułością 400 iso , lub wg typu aparatu .
W lightroom jest to możliwe

W Aperture jest to oczywiście też możliwe - nazywa się to Smart Album, tworząc go określasz wg jakich parametrów ma wybierać zdjęcia np. dla ISO 400 robisz Smart Album dodając do kryteriów pola EXIF, a z nich pole ISO Speed Rating podając wartość 400

#9 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 13 September 2009 - 20:08

Już znalazłem w okienku preview w prawym górnym rogu jest menu filter

---- Dodano 13-09-2009 o godzinie 23:07 ----
Mam jeszcze pytanie w sprawie importu . Mam na dysku katalog z oryginalnymi zdjęciami.
I przy tworzeniu nowej biblioteki kazać skopiować te zdjęcia do biblioteki aperture , czy niech program utworzy tylko biblioteke z prewiew i zaznaczonymi zmianami .Niewiem czw się dobrze wyraziłem ,poco mi 2 razy zajęte miejsce

#10 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 14 September 2009 - 08:23

Jak kopiuję do biblioteki i nie trzymam w innym miejscu. Większość użytkowników Windows jest przyzwyczajona do porządkowania zdjęć poprzez zarządzanie katalogami. W programach apple dominuje jednak zarządzanie przez biblioteki, gdzie program sam zapisuje pliki na dysku. Dla mnie to podejście jest wygodniejsze - nie potrzebuje dostępu bezpośredniego do zdjęć i nie korzystam z niego, za to dzięki zarządzaniu przez bibliotekę dane plik (w tym przypadku zdjęcie) mogę mieć w wielu folderach tematycznych, mimo że fizycznie zapisane jest tylko raz. Tak więc, jeżeli jesteś zdecydowany na Aperture przenieś zdjęcia do biblioteki i usuń ze starego miejsca.

#11 micdej

micdej
  • 65 posts
  • SkądLublin

Posted 14 September 2009 - 08:27

garść tutoriali gdzie znajdziesz odpowiedź na większość nurtujących pytań.
sam przez to przeszedłem. polecam.

Apple - Aperture - Tutorials

#12 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 14 September 2009 - 19:42

Tak tylko mam ochotę zobaczyć jakieś jedno zdjęcie i tak musze otwierać aperture , a jak trzymam osobno to w każdej chwili moge przeglądnąć

#13 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 14 September 2009 - 21:20

Mając je w bibliotece też możesz je obejrzeć bez uruchamiania Aperture. Problemem jest jednak jak znaleźć to jedno zdjęcie. Gdy masz nie dużo zdjęć to nie ma problemu, gdy masz ich kilkanaście tysięcy (jak ja obecnie) to szukanie po katalogach i przypominanie sobie gdzie je wrzuciłem to kiepski pomysł - szybciej jest je znaleźć przy pomocy keywords w bibliotece.

#14 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 14 September 2009 - 21:43

Tak tylko mam ochotę zobaczyć jakieś jedno zdjęcie i tak musze otwierać aperture , a jak trzymam osobno to w każdej chwili moge przeglądnąć

Jeśli masz dużo zdjęć to szukanie jednego z nich w katalogach jest prawdziwą torturą. W Aperture 2, czy Lightroom możesz odszukać je za pomocą słów kluczowych. Spróbuj, a zobaczysz jakie to wygodne i ile czasu zaoszczędzisz.

#15 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 14 September 2009 - 21:47

To opisz jak to robisz . Przychodzi kumpel i mówi pokaż mi zdjęcia z tam czegoś i jak bez otwierania AP mam to zrobić . Wybacz jestem początkujący makowiec . Obecnie trzymam zdjęcia w katalogach np Urodziny , wycieczkado... , zoo chorzów itd . wiem gdzie co jest . I tak miałem w lightroom poukładane na pc . Poprostu chce się przekonać do Aperture bo jest tańsze a i wywoływanie rawów jest spoko , keyworts też, tylko tej biblioteki nie rozumie czemu tego nie moge podglądnąć

---- Dodano 14-09-2009 o godzinie 22:56 ----
zle się wyraziłem , chodzi mi o to że chce zrobić kopie zdjęć , jak są w bibliotece to np na pc ich nie oglądne albo na macu bez zainstalowanego aperture

#16 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 15 September 2009 - 09:48

Obejrzenie zdjęć bez Aperture: wchodzisz do teczki ~/Pictures (~/Obrazki) i na pakiecie Aperture Library klikasz prawym klawiszem myszy i wybierasz pokaż zawartość pakietu. Wewnątrz są teczki odpowiadające folderom w aperture i pakiety odpowiadające projektom w Aperture (je otwiera się jak główną blibliotekę). Zdjęcia umieszczane są osobnych teczkach o nazwie odpowiadającej nazwie zdjęcia (np. IMGP1507, w nim jest obraz RAW, pliki podglądów i inne pliki samego Aperture). Natomiast cały urok tkwi właśnie w nie używaniu dostępu bezpośredniego tylko w rozsądnym korzystaniu ze słów kluczowych, np. dla zdjęcia z zoo możesz nadać słowa kluczowe 'zoo, wycieczka, zwierze, lama, Zosia' - robiąc zdjęcie Zosi przy wybiegu dla lam - daje to szerokie możliwości znalezienia tego zdjęcia w wielu kontekstach (zdjęcia Zosi, zdjęcia zwierząt, zdjęcia lam etc.)

#17 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 15 September 2009 - 19:41

Masz racje tak miałem dotychczas na pc.Tylko zdjęcia miałem w osobnym folderze Ostatnie pytanie czy ktoś wie jak przenieś zdjęcia z nadanymi słowami kluczowymi do aperture tak żeby zostały słowa kluczowe ?

#18 fredik331

fredik331
  • 140 posts

Posted 20 September 2009 - 09:50

Masz racje tak miałem dotychczas na pc.Tylko zdjęcia miałem w osobnym folderze
Ostatnie pytanie czy ktoś wie jak przenieś zdjęcia z nadanymi słowami kluczowymi do aperture tak żeby zostały słowa kluczowe ?

Chodziło mi o przeniesienie z lightroon do aperture z słowami kluczowymi

#19 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 20 September 2009 - 11:19

Od razu powiem że nie wiem, LR używałem króciutko gdy zastanawiałem się nad wyborem programu. Przypuszczam jednak że nie da się przenieść keywordów, chyba że napisałbyś jakiś sprytny skrypt w apple script (nie wiem na ile LR jest skryptowalny).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users