1. Zakupiłem Radiator z wentylatorem firmy Titan(Socket A).
Opis producenta:
Pasuje na procesory:
Socket A- AMD Duron, Athlon o każdej szybkości
AMD Sempron- do 2600+ MHz
Athlon XP 0.13u do 2200+ MHz
ATHLON-BARTON (512 kB cache) do 2500+ MHz
Dane techniczne:
Cały cooler: dł x szer x wys 57x53x47 mm.
Wentylator: 50x50x15 mm
Prędkość:[obr/min] 5000rpm (+-15%)
Głośność:[dBA] 26,5

Montaż jest banalnie prosty z pozoru! Umieściłem go na miejscu starego radiatora mocując orginalną blaszką B&W. Przy próbach domykania obudowy, radiator zaczepiał o koszyk napędów. Odkręciłem wentylator i postanowiłem odpiłować 2 rzędy żeberek na radiatorku.
Wentylator umieściłem po boku radiatora i ściołem prawy górny róg. Zasilanie podłączyłem do wtyki typu MOLEX 5V za pomocą przelotki.

Zaraz po tym przystąpiłem do badań temperatury, przy taktowniu 350Mhz procesor po 1 godz. miał max 18 st.C . Wynik bardzo mnie podkusił do zwiększenia częstotliwości zegara i za pomocą zworków podkręciłem do 400Mhz. Komputer pracował bardzo stabilnie, nie było szczególnych problemów temperatura po 1 godz pracy wynosiła max 21 st.C
Mierzyłem za pomocą termometru cyfrowego(można kupić na Allegro)
Potem postanowiłem dodać efekt wizualny, zamontowałem wentylator 120mmx120mm z 3 diodami LED - kolor niebieski. Za pomocą tego wentylatorka zmniejszyłem hałas wydzielany przez komputer, stał się bezgłośny.
Dane:
Thermaltake Thunderblade 120mm
Wymiar Wentylatora 120x120x25 mm
Napięcie Nominalne 12V
Prędkość obrotowa 2000 +10% RPM
Hałas 21dBA
Max. Przepływ Pow. 78CFM

Na zakończeniu chciałbym podziękować Mac_Abrze który trzymał mnie na duchu i kciuki za mój procesor