1. Ja skrypt odpalam sam

Po prostu wklepujesz do jakiegoś prostego edytora tkestowego to co napisałem powyżej. Zapisujesz z roszerzeniem
.sh. Potem klikasz w Informacje tego zapisanego skryptu i wybierasz by zawsze otwierał w terminalu. Po dwukrotnym kliknięciu powinien odpalić się terminal a skrypt powinien się wykonać. Robię tak dlatego, że NFS jakoś nie chce mi odświeżać zawartości zamounotwanych katalogów wtedy gdy np. zmienię sieć czy nastąpi rozłączenia. A skrypt ( u mnie jest nieco bardziej złożony - dołożone małe menu i kilka opcji) i w razie problemów robie odmountowanie i ponowne mountowanie.
2. Bonjour dla NASa - zaloguj się przez WWW do NASa wejdź w System - Lan settings. Pierwsza pozycja: Hostname to nazwa Twojego NASa. U mnie NAS jest widoczny jako: icybox (taka nazwa w Bonjour) i jako icybox.local (jako nazwa w NFS). W sumie to raczej nie powinno być różnicy. Chociaż u mnie mam sporo namieszne w tym icyboxie.
IMHO spróbuj po prostu pingnąć icyboxa po adresie IP, potem po
nazwa (z Hostname), potem po
nazwa.local. Zawsze w skrypcie możesz zmienć
icybox.local najpierw na adres IP NASa. Gdyby nie działało to na nazwa (z Hostname) ewentualnie na nazwa.local.