Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Montowanie dysku sieciowego przez nfs - problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 11 września 2009 - 20:57

Czołem, dokopałem się już w necie do info jak znaleźć narzędzie katalogowe w SL. Niestety nie idzie zamontować automatycznie dysku sieciowego przy starcie systemu - aktualnie posiadam NAS Radsonic IB-NAS4220-B i d.pa blada. Poprzednio miałem w narzędziu katalogowym ustawione:

adres:
nfs://192.168.1.99/md1/mnt/public/backup

lokalizacja mountowania:
/Users/Bartek/Desktop/Backup

a w zaawansowanych parametrach montowania wpisane
-P

i działało świetnie.

Teraz dokopałem się do ustawień i w zaawansowanych wpisałem zamiast -P coś takiego:
-i,-s,-w=32768,-r=32768
wg. tej strony [Snow Leopard] NFS Mounts - no more Directory Utility - dslreports.com

i nawet przez moment widziało, ale cały katalog public bez podkatalogu backup. Jednak po restarcie znikneło.

Potrafi ktoś pomóc, zagraniczne fora nie są zbyt pomocne w tej kwestii :(

pozdro

#2 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 11 września 2009 - 21:17

Akurat mam takiego samego NAS-a. Ja olałem narzędzia OSX-a i poszedłem do Basha. Napisałem skrypt, który tworzy katalog w ~/ np. MEDIA. A następnie mountuje dysk.
Leci to mniej więcej tak:

#!/bin/sh
mkdir ~/media
sudo mount_nfs -P -o nolocks icybox.local:/mnt/ide1/media ~/media

Słowo wyjaśnienia: icybox.local - nazwa bonjour mojego nasa
/mnt/ide1/media - udostępniony (via NFS) katalog na pierwszym dysku NASa
~/media - katalog na Twoim komputerze

Gdyby coś to służę pomocą jeśli chodzi o tego NAS-a. Sporo można z niego wycisnąć. :)

#3 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 11 września 2009 - 21:45

To teraz dwa banalne pytania lajkonika: gdzie umieścić skrypt coby sam startował - nigdy nie robiłem skryptów w sys unixowych, tak mi się przynajmniej wydaje - no i jak sprawdzić nazwę NASa w boujour ? Tak łopatologicznie :)

#4 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 11 września 2009 - 22:00

1. Ja skrypt odpalam sam :) Po prostu wklepujesz do jakiegoś prostego edytora tkestowego to co napisałem powyżej. Zapisujesz z roszerzeniem .sh. Potem klikasz w Informacje tego zapisanego skryptu i wybierasz by zawsze otwierał w terminalu. Po dwukrotnym kliknięciu powinien odpalić się terminal a skrypt powinien się wykonać. Robię tak dlatego, że NFS jakoś nie chce mi odświeżać zawartości zamounotwanych katalogów wtedy gdy np. zmienię sieć czy nastąpi rozłączenia. A skrypt ( u mnie jest nieco bardziej złożony - dołożone małe menu i kilka opcji) i w razie problemów robie odmountowanie i ponowne mountowanie.
2. Bonjour dla NASa - zaloguj się przez WWW do NASa wejdź w System - Lan settings. Pierwsza pozycja: Hostname to nazwa Twojego NASa. U mnie NAS jest widoczny jako: icybox (taka nazwa w Bonjour) i jako icybox.local (jako nazwa w NFS). W sumie to raczej nie powinno być różnicy. Chociaż u mnie mam sporo namieszne w tym icyboxie.
IMHO spróbuj po prostu pingnąć icyboxa po adresie IP, potem po nazwa (z Hostname), potem po nazwa.local. Zawsze w skrypcie możesz zmienć icybox.local najpierw na adres IP NASa. Gdyby nie działało to na nazwa (z Hostname) ewentualnie na nazwa.local.

#5 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 11 września 2009 - 22:05

ok, będę działał

---- Dodano 12-09-2009 o godzinie 14:19 ----
no i d.pa blada ponownie, wersja z terminalem nie chce działać, jednak wolałbym aby było jak poprzedno, tzn. ustalam udziału nfs i działa.. Zrobiłem dodatkowe czynności wg. tego opisu i nadal nie działa James Gosling: on the Java Road

Any idea?

#6 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 12 września 2009 - 17:12

Ok to spróbuj swoim sposobem (via Narzedzia dyskowe) ale z parametrem w Zaawasnowanych opcjach mounotwania: P nolocks

#7 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 13 września 2009 - 10:55

W zaawansowanych wpisałem -P,nolocks i otrzymuję komunikat, że nie mam uprawnień do wyświetlania zawartości :(

#8 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 13 września 2009 - 12:32

hmm a w ustawieniach w Icyboxie nadałeś odpowiednie uprawnienia danej sieci do dostępu?

#9 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 06 grudnia 2009 - 09:53

Ostatni nie miałem czasu się tym zająć, jednak uaktualnienie 10.6.2 naprawiło to co poprzednie zepsuło, teraz wszystko działa. Ponieważ zrezygnowałem z RAID na tym urządzeniu na rzecz pojemności dwóch dysków, mam teraz problem z dostępem do drugiego dysku. Dla pierwszego mam ścieżkę: nfs://192.168.1.99/mnt/ide1/public/KATALOG Dla drugiego powinna być inna nfs://192.168.1.99/mnt/ide2/KATALOG jednak tego folderu system nie montuje :) Masz jakiś pomysł ?

#10 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 06 grudnia 2009 - 19:47

Bo drugi dysk mountuje się tylko jako katalog główny ale po SMB. ZTCP to drugi dysk jest zawsze dostępny dla wszystkich. Natomiast jeśli chcesz się bawić w mountowanie drugiego dysku via NFS to zerknij tu: HowTo's - NAS-4220

#11 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 10 grudnia 2009 - 20:43

Dzięki za pomoc, ale żeby nie było tak łatwo mam pytanie. W tym urządzeniu mam dwa dyski seagate 320 GB każdy, za niedługo będę chciał kupić dysk 1 TB, ale zastanawiam się czy nie lepiej będzie dla trwałości dysku i bezpieczeństwa danych oraz ciszy zakupić dysk Seagate ale o prędkości 5900 a nie 7200 ? Zasadniczo przy korzystaniu via lan nie powinno być spadku wydajności tak mi się wydaje?

#12 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 10 grudnia 2009 - 20:46

Ale spokojnie dwa dyski twarde 7200 nie hałasują aż tak bardzo. Pamiętaj o ustawieniu odpowiedniego czasu uśpienia dysku. Wtedy gdy je odmountujesz np. na noc to serwerek się uśpi i w ogle go nie słuchać. Ja mam akurat dwa seageate każdy po 500 GB. Drugi z dysków (ide2) praktycznie w ogóle nie pracuje. Służy jako składnica backupów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych