Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook pro+snow leopard+windows=krzaczki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 dominator5

dominator5
  • 6 postów

Napisano 09 września 2009 - 00:47

witam po pierwsze jestem nowym uzytkownikiem wiec chcialem sie przywitac... po drugie mam problem poniewaz juz mialem juz wczesniej stycznosc z macosx to myslalem ze nie bede mial problemu z instalacja windowsa na swoim nowym macbooku pro lecz niestety pomylilem sie moj problem wyglada nastepujaco dziele sobie dysk na 3 partycje 160gb gdzie jest sam snow leopard 50gb na windowsa a pozostale miejsce chce wykorzystac na przetrzymywanie danych w windowsie lecz oczywiscie jest problem bo kiedy zaloze obie partycje w systemie fat32 to wywala mi blad dysku a jesli przeformatuje je na ntfs to w xp 32bit brak pliku hal.dll a w xp 64bit ntdskrnl.exe czy jakos tak... a teraz ciekawostka jesli 3 partycje pozostawie jako obrzar nie podzielony na partycje to nie ma problemu z instalacja windowsa!! czy ktos zna jakies rozwiazanie na moj problem bardzo potrzebuje 2 partycji pod windowsem z gory dzieki za wszyskie udzielone mi odpowiedzi :D aha i jesli ktos by sie pytal zadne naprawianie pliku boot.ini expand hal.dll itp nie pomagaja

#2 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 09 września 2009 - 12:05

A czym dzielisz na te partycje? Nie wiem chotycznie trochę to wygląda. Jak ma wyglądać tablica partycji konkretnie? 1. 50GB (HFS Plus) Druga partycja pod windę ma być w FAT? Swoją drogą po co, nie lepiej zrobić ją w NTFS? Która wersja windy, że Ci zależy na fat?

#3 Macmaniak

Macmaniak
  • 24 postów

Napisano 09 września 2009 - 13:20

Snow z tego co wiem czyta juz ntfs bez dodatkowych aplikacji

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 września 2009 - 15:39

zawsze był problem przy większej ilości partycji niż 2.

#5 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 09 września 2009 - 21:37

Ale dziwna sytuacja trochę ta opisana tutaj. Ciekawe czemu brakuje tylko poszczególnych plików? Nie wiem, za mało szczegółów żeby coś powiedzieć

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 września 2009 - 22:34

brak tych plików, to jest często tylko taki pretekst w tym,*że windows nie może się uruchomić

#7 dominator5

dominator5
  • 6 postów

Napisano 10 września 2009 - 00:27

no walsnie ja chce miec wszystkie w ntfs ale jak dziele pod snow leopard to mam fat... po drugie chce aby bylo tak: 1partycja snow leopard 160gb 2 partycja windows xp 50gb ntfs 3 pardycja dane pod windows xp pozostale 100gb ntfs kolejna spawa jak 3 partycja jest obszarem niepodzielonym to system sie uruchamia bez problemow dziala wszystko jest jak nalezy a jesli ja utworze i sformatuje pod ntfs lub fat32 to system dziala dopoki go nie zrestartuje jak juz pojdzie restart to kaplica barkuje plikow i to jest tylko zalezne od wersji systemu jesli jest to xp 32bit to brak pliku hal.dll a jesli xp 64 bit to ntoskrnl.exe czy jakos tak nie pamietam nazwy tego pliku dokladnie kolejna sprawa chocby niewiadomo ile razy naprawiac te pliki resetowac boot.ini wciaz sa problemy z tymi samymi plikami napewno nie jest to wina sterownikow ani zadnych z tych rzeczy bo probowalem juz na rozne sposoby bez sterownikow ze sterownikami z partycjami fat z ntfs z martycja extend i dyskiem logicznym to samo za kazdym razem

#8 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 10 września 2009 - 00:37

no walsnie ja chce miec wszystkie w ntfs ale jak dziele pod snow leopard to mam fat... po drugie chce aby bylo tak

Ale to robisz przy pomocy instalatora? Weź w takim razie jakiś zewnętrzny program do tego przeznaczony jak np. Partition Magic albo jakiś darmowy odpowiedniki sobie sporządź tablicę taką jaką masz ochotę. Później wskażesz tylko przy instalacji każdego systemu na którą partycję ma się ładować.

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 września 2009 - 09:00

Niestety, nie jest tak. Używasz rEFIt?

#10 dominator5

dominator5
  • 6 postów

Napisano 11 września 2009 - 01:43

inne narzedzia do partycjonowania dysku przynosza te same efekty rEFIt takze nic nie pomaga sprobuje jeszcze windows7 ale bardziej mi zalezy na windowsie xp

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 345 postów

Napisano 11 września 2009 - 15:16

Swoją drogą windows7 już nie potrzebuje Bootcampa ;-)

#12 dominator5

dominator5
  • 6 postów

Napisano 11 września 2009 - 23:39

o to spoko jeszcze nie instalowalem bo dorwalem jakas lipna wersje bez bootowania a tak swoja droga jak jest ze sterownikami do windy 7

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych