Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana MAC ADDRESS na SL

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 września 2009 - 14:57

Po skorzystaniu z mojej wiedzy i google doszedłem do wniosku, że mac address na unixach można zmieniać komendą:

sudo ifconfig en0 lladdr 00:00:00:00:00:00

I rzeczywiście, do en0 (u mnie ethernet) działa (a przynajmniej po wpisaniu 'ifconfig' jest pokazany ten mac.
Niestety gdy próbuje to samo z en1 (airport) - nie ma reakcji. Nie wyskakuje żaden błąd ale i nie zmienia się adres.. :|

Ktoś ma jakieś sugestie? :]

---- Dodano 07-09-2009 o godzinie 14:01 ----
ChangeMAC też*nie działa do en0 :|

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 07 września 2009 - 15:02

Ze zmianą na AirPorcie był już problem od 10.5.x - znaczy, po którymś update Leoparda przestało 'chwytać'. Anyway, to się da zrobić, jeśli: 1) wyłączysz airporta (z menubara); 2) włączysz go i ZANIM podłączysz się do jakiejś sieci... 3) zmienisz mac address. Czasami nie łapie za pierwszym razem, trzeba do skutku próbować ;-)

#3 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 września 2009 - 15:33

Próbuję i próbuję.. I przez konsolę i przez różne programy. I... nic :|

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 07 września 2009 - 15:54

Mi się zwykle udaje (raz na jakiś czas mam taką potrzebę) po którymśtam razie żonglowania ikonką AirPortu, ifconfig up, ifconfig down i ifconfig ether (to samo, co lladdr). Fakt, na SL jeszcze nie próbowałem, a teraz nie mogę Ci sprawdzić, bo musiałbym się rozłączyć z siecią, a nie da rady w tej chwili. Próbuj jeszcze.

#5 positivo

positivo
  • 21 postów
  • Skądlublin

Napisano 18 listopada 2009 - 17:26

a u mnie nie działa zmiana adresu mac na ethernet. probowalem przez sudo ifconfig en0 ether i tu mac ale niestety. przy wpisaniu ifconfig en0 | grep ether wyswietla, ze jest zmieniony na ten co mu podawalem, ale w preferencjach sieci nadal wyswietlany jest fabryczny. internet jest niedostepny, tylko po lanie nadal moge smigac, ale to mialem tez bez takiego kombinowania. probowalem tez przez macdaddyx - tez nie gra. pod 10.5.8 nie bylo problemow. a na SL juz nie jest tak łatwo. macie jeszcze jakiś pomysł?

#6 roland

roland
  • 19 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 listopada 2009 - 08:57

mozna by ewentualne uzywc programu do zmiany maca : [url=http://mac.softpedia.com/get/Network-Admin/MacDaddy.shtml]MacDaddy 2.2.1[/url]
Polecam i wyprobowany, nie dziala do kart wifi na usb.

#7 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 listopada 2009 - 18:31

Żaden program tu nic nie poradzi. Sam kiedyś myślałem nad spoofowaniem adresu mac airporta.
Według tej strony trzeba samemu spatchować kernel, aby zadziałałało spoofowanie mac'a karty sieciowej.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 21:04

Mówimy o airporcie? U mnie się da bez problemu zmienić w sposób opisany w tym poście.

#9 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 25 listopada 2009 - 17:51

Sprawdzałem twój sposób i udało mi się chyba za 20 razem. Wygląda to raczej na jakiś bug kernela, aniżeli na zamierzony efekt. Jednakże można uniknąć*wyłączania airporta a wystarczy tylko w terminalu wpisać:
sudo /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources/airport -z
Ta komenda powoduje rozłączenie się ze wszystkimi sieciami, przez co mamy czas na podmianę maca.

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 360 postów

Napisano 28 listopada 2009 - 01:02

O, fajnie, dzięki. Kopsnę sobie skrypt ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych