Po skorzystaniu z mojej wiedzy i google doszedłem do wniosku, że mac address na unixach można zmieniać komendą:
sudo ifconfig en0 lladdr 00:00:00:00:00:00
I rzeczywiście, do en0 (u mnie ethernet) działa (a przynajmniej po wpisaniu 'ifconfig' jest pokazany ten mac.
Niestety gdy próbuje to samo z en1 (airport) - nie ma reakcji. Nie wyskakuje żaden błąd ale i nie zmienia się adres.. :|
Ktoś ma jakieś sugestie? :]
---- Dodano 07-09-2009 o godzinie 14:01 ----
ChangeMAC też*nie działa do en0 :|

Zmiana MAC ADDRESS na SL
Rozpoczęty przez
EKCI
, 07 wrz 2009 14:57
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 września 2009 - 14:57
Napisano 07 września 2009 - 15:02
Ze zmianą na AirPorcie był już problem od 10.5.x - znaczy, po którymś update Leoparda przestało 'chwytać'. Anyway, to się da zrobić, jeśli:
1) wyłączysz airporta (z menubara);
2) włączysz go i ZANIM podłączysz się do jakiejś sieci...
3) zmienisz mac address.
Czasami nie łapie za pierwszym razem, trzeba do skutku próbować ;-)
Napisano 07 września 2009 - 15:33
Próbuję i próbuję.. I przez konsolę i przez różne programy.
I... nic :|
Napisano 07 września 2009 - 15:54
Mi się zwykle udaje (raz na jakiś czas mam taką potrzebę) po którymśtam razie żonglowania ikonką AirPortu, ifconfig up, ifconfig down i ifconfig ether (to samo, co lladdr). Fakt, na SL jeszcze nie próbowałem, a teraz nie mogę Ci sprawdzić, bo musiałbym się rozłączyć z siecią, a nie da rady w tej chwili. Próbuj jeszcze.
Napisano 18 listopada 2009 - 17:26
a u mnie nie działa zmiana adresu mac na ethernet.
probowalem przez sudo ifconfig en0 ether i tu mac
ale niestety.
przy wpisaniu ifconfig en0 | grep ether wyswietla, ze jest zmieniony na ten co mu podawalem, ale w preferencjach sieci nadal wyswietlany jest fabryczny.
internet jest niedostepny, tylko po lanie nadal moge smigac, ale to mialem tez bez takiego kombinowania.
probowalem tez przez macdaddyx - tez nie gra.
pod 10.5.8 nie bylo problemow.
a na SL juz nie jest tak łatwo.
macie jeszcze jakiś pomysł?
Napisano 24 listopada 2009 - 08:57
mozna by ewentualne uzywc programu do zmiany maca : [url=http://mac.softpedia.com/get/Network-Admin/MacDaddy.shtml]MacDaddy 2.2.1[/url]
Polecam i wyprobowany, nie dziala do kart wifi na usb.
Polecam i wyprobowany, nie dziala do kart wifi na usb.
Napisano 24 listopada 2009 - 18:31
Żaden program tu nic nie poradzi. Sam kiedyś myślałem nad spoofowaniem adresu mac airporta.
Według tej strony trzeba samemu spatchować kernel, aby zadziałałało spoofowanie mac'a karty sieciowej.
Według tej strony trzeba samemu spatchować kernel, aby zadziałałało spoofowanie mac'a karty sieciowej.
Napisano 24 listopada 2009 - 21:04
Mówimy o airporcie? U mnie się da bez problemu zmienić w sposób opisany w tym poście.
Napisano 25 listopada 2009 - 17:51
Sprawdzałem twój sposób i udało mi się chyba za 20 razem. Wygląda to raczej na jakiś bug kernela, aniżeli na zamierzony efekt. Jednakże można uniknąć*wyłączania airporta a wystarczy tylko w terminalu wpisać:
sudo /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources/airport -zTa komenda powoduje rozłączenie się ze wszystkimi sieciami, przez co mamy czas na podmianę maca.
Napisano 28 listopada 2009 - 01:02
O, fajnie, dzięki. Kopsnę sobie skrypt ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych