Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Słownik T9

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 mAsHER

mAsHER
  • 210 posts
  • SkądBytom

Posted 06 September 2009 - 18:05

Witam. Czy da sie jakos w iPhonie 3G włączyc slownik T9 ??

#2 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 06 September 2009 - 19:33

W iPhone jest wbudowany słownik. Poprawia Cię gdy coś źle napiszesz. Żeby go uruchomić wchodzisz do Ustawień-> ogólne -> klawiatura -> Autokorekta.

#3 mAsHER

mAsHER
  • 210 posts
  • SkądBytom

Posted 06 September 2009 - 19:46

tak to wiem ale czy da sie wlaczyc zwykly slownik T9 ? np w noki 5800 bylo cos takiego ze pokazywala nam sie klawiatura 1,2,3 itd 1 = abc tak jak zwyklym slownikiem sie pisze

#4 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 06 September 2009 - 19:49

Ale po co taki słownik, gdy się ma pełne qwerty?

#5 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 06 September 2009 - 20:04

Ale po co taki słownik, gdy się ma pełne qwerty?

Po to, żeby szbciej napisać np. będę zamiast bede.

pozdrawiam

#6 mAsHER

mAsHER
  • 210 posts
  • SkądBytom

Posted 06 September 2009 - 20:09

oraz z przyzwyczajenia :) ale szybciej sie pisze :)

#7 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 06 September 2009 - 20:09

Po to, żeby szbciej napisać np. będę zamiast bede.

pozdrawiam

Do tego wystarczy systemowy. Napiszesz "bede" a i tak Ciebie poprawi.

#8 mAsHER

mAsHER
  • 210 posts
  • SkądBytom

Posted 06 September 2009 - 20:17

szybciej sie pisze T9 przynajmniej mi :P

#9 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 06 September 2009 - 20:34

Do tego wystarczy systemowy. Napiszesz "bede" a i tak Ciebie poprawi.

A to ja może o czymś nie wiem.
Jak napiszę w sms-ie "bede", to pojawia mi się dymek z "będę". I ja myślałem, że to własnie ten T9, bo w międzyczasie nic mi się nie pojawia.
A Ty piszesz, że to słownik systemowy? Hm. To gdzie jest u mnie ten T9? Włączona autokorekta jest. Czyżby coś jeszcze powinno się pojawiać?

pozdrawiam

#10 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2009 - 20:54

Nie rozumiem. T9 jest po to, by usprawnić pisanie na klawiaturze telefonicznej - zamiast klikać po kilka razy dany przycisk (np. trzy razy 2, by uzyskać "c"), wystarczy jednorazowo nacisnąć te, które posiadają litery tworzące dane słowo, a słownik już automatycznie dobierze zbliżone rozwiązania. iPhone ma klawiaturę QWERTY, więc mamy wszystkie litery pod ręką - na co komu więc T9? Autokorekta jest i jest po to, by dodać ogonki i ew. poprawić tzw. literówki.

#11 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 07 September 2009 - 14:07

Nie rozumiem. T9 jest po to, by usprawnić pisanie na klawiaturze telefonicznej - zamiast klikać po kilka razy dany przycisk (np. trzy razy 2, by uzyskać "c"), wystarczy jednorazowo nacisnąć te, które posiadają litery tworzące dane słowo, a słownik już automatycznie dobierze zbliżone rozwiązania. iPhone ma klawiaturę QWERTY, więc mamy wszystkie litery pod ręką - na co komu więc T9? Autokorekta jest i jest po to, by dodać ogonki i ew. poprawić tzw. literówki.

Czyli iPhone ma tylko jeden słownik, który został nazwany autokorektą.
No to dobrze, bo już zacząłem szukać tego T9 :)
Oczywiście, że T9 nie jest potrzebny przy querty, ale gdyby był, to mógłby przyspieszać wprowadzanie tekstów. Szczególnie długich wyrazów.

pozdrawiam

#12 krzysiek_k

krzysiek_k
  • 140 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 September 2009 - 15:03

Jak moglby przyspieszyc pisanie dlugich wyrazow? Z T9 jesli slowo ma 10 liter, to nacisniesz konkretne przyciski 10x, w klawiaturze qwerty tak samo tyle ze klikasz od razu te litery ktore maja sie pojawic ;)

#13 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Posted 07 September 2009 - 15:05

Dokładnie, przecież T9 nie dokancza pisania za Ciebie.

#14 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 07 September 2009 - 16:04

Jak moglby przyspieszyc pisanie dlugich wyrazow? Z T9 jesli slowo ma 10 liter, to nacisniesz konkretne przyciski 10x, w klawiaturze qwerty tak samo tyle ze klikasz od razu te litery ktore maja sie pojawic ;)

No niby fakt. Chyba mi się coś zamarzyło :)

pozdrawiam

#15 nevoX

nevoX
  • 855 posts
  • SkądTorun, Poland

Posted 07 September 2009 - 16:16

Też nie rozumiem. QWERTY jest zdecydowanie wygodniejsza i szybsza. W komputerze też masz T9 i klawiaturę 1,2,3...9? :P

#16 Kts

Kts
  • 109 posts

Posted 07 September 2009 - 20:50

..... odnośnie polskich znaków w SMS na iPhone. Czy nasze ęmy, sręmy, óły, buły.... też zjadają wiecej znaków z puli 160?

#17 skazany

skazany
  • 19 posts

Posted 07 September 2009 - 22:40

Właśnie, tego mi brakuje w iPhonie.. Wyświetlania ile znaków już wykorzystaliśmy i ile nam zostało : ( Bo gdy tylko kupiłem iPhone, wzrosły mi rachunki za telefon... Często piszę smsy, i zapewne już nie raz było tak, że napisałem za dużo o jedną literkę i musiałem zapłacić za 2 sms'a.

#18 trocu

trocu
  • 770 posts

Posted 08 September 2009 - 09:52

..... odnośnie polskich znaków w SMS na iPhone. Czy nasze ęmy, sręmy, óły, buły.... też zjadają wiecej znaków z puli 160?

Obawiam sie, ze tak, bo IP nie wycina sam z siebie polskich znakow. Wstawienie jednego ogonka skutkuje dodaniem tablicy Unicode do calej wiadomosci, ktora to tablica zzera w sumie 70 znakow.

#19 Bo$s

Bo$s
  • 410 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 08 September 2009 - 20:00

w biteSMS 4.3 jest opcja która pozwala wysyłać długie smsy (160 znaków na SMS) używając jednocześnie autokorekty.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users