Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kamera Mini DV Jaki kabel firewire??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Songokuu

Songokuu
  • 47 postów

Napisano 04 września 2009 - 13:58

Mam taka kamere sony
DCR-HC35E (DCRHC35E) : Kamery : Sony

Dostane gdzieś kabel zeby połączyć ja z Macbook-iem white.Patrzyłem to wejście w MB jest strasznie dziwne... help

#2 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 04 września 2009 - 17:44

Żaden kabel firewire. Ta kamera nie ma złącza FW ;)

#3 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2009 - 17:52

Żaden kabel firewire. Ta kamera nie ma złącza FW ;)

Przecież jest napisane wyraźnie: interfejs iLink - z tego co wiem, jest to właśnie FireWire z opcją sterowania urządzeniem.

Jeżeli masz Macbooka White, to masz zapewne port FireWire 400 o końcówce takiej, jak ta: http://www.applemacb...cbook-ports.jpg

musisz przejść się do sklepu z elektroniką i zakupić kabel FireWire 400 z jednej strony mający końcówkę 6 pin, a z drugiej 4 pin (bo zakładam, że wejście na właśnie taką*masz w kamerze).
Końcówki wyglądają tak:

http://images.maplin...l24bt,l25bt.jpg

Polecam oczywiście kable Belkina LUB jakikolwiek możliwie najkrótszy kabel - im mniej kabla tym wyższa jakość.
Kabel Belkina to jakieś*30-50 zł z tego co pamiętam.

#4 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 04 września 2009 - 18:10

Na stronie 73 instrukcji obsługi masz rysunek jak podłączyć tę kamerę do komputera.
Kamera ma złącze mini DV - 4 pin. Potrzebujesz kabla, który ma z jednej strony mini DV 4 pin a z drugiej strony DV 6 pin. Może się też nazywać firewire 6/4. Taki kabel kosztuje około 15 PLN. Co do długości nie przesadzajmy - dowolny kabel, który kupisz czy to 1, 2 czy 3 metry będzie działał - to w końcu złącze cyfrowe. FireWire – Wikipedia, wolna encyklopedia - tutaj podają, że maksymalna długość kabla dla FireWire 400 to 4,5m.

#5 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2009 - 18:28

Nawet przy złączach cyfrowych mogą być*utraty na kablu - spowodowane jest to tym, że tanie kable np nie są dobrze izolowane od elektromagnetyki itp, przez co pewna część danych trafia do odbiorcy przekłamana. Dane takie co prawda można przesłać jeszcze raz, ale w zgrywaniu wideo na żywo jest to ciężko zrobić. Przekłamań jest tym mniej im lepszy oraz krótszy kabel, co owocuje poprawą jakości. Czasami są to zmiany niezauważalne dla przeciętnego użytkownika, czasami jednak zauważyć je można dosyć*wyraźnie. Dlatego też*inwestuje się w dobre kable.

#6 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 04 września 2009 - 18:40

Używałem z kamerą przez FW400 różnych kabli, od najtańszych do całkiem drogich i wszystkie działały tak samo. Rozumiem zależność jakości obrazu od jakości kabla w transmisjach analogowych, ale w transmisjach cyfrowych ma ona dużo mniejsze znaczenie. Przy kiepskich kablach przy sygnale analogowym jeszcze coś widać, a przy cyfrowym już nie ma transmisji danych - ot cała różnica.

#7 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 września 2009 - 19:02

do tej kamerki taki kabel Plik:Wtyczki FireWire.jpg – Wikipedia, wolna encyklopedia
Wtyczki powinny być takie jak na tym obrazku z jednej strony mała do kamery z drugiej duża FW400 do komputera.
Ważne żeby mała wtyczka nie była zbyt "pękata" bo czasami nie da cię takich docisnąć do gniazda w małej kamerce.

Weź jakikolwiek tani kabel tego typu i będzie ok

#8 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2009 - 12:38

Przy kiepskich kablach przy sygnale analogowym jeszcze coś widać, a przy cyfrowym już nie ma transmisji danych - ot cała różnica.

Niby, że prawda, ale jak wytłumaczysz mi gubienie pakietów na złej jakości albo zbyt długim kablu ethernet? Przecież*tam też*jest transmisja cyfrowa ;)

#9 Songokuu

Songokuu
  • 47 postów

Napisano 06 września 2009 - 11:10

Ok dzieki wszystkim za pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych