Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Błąd poczty wychodzącej - reinstalacja Mail?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2009 - 18:07

Witajcie, chciałbym się podzielić pewną przypadłością mojego MacBook'a. Przypadłość ta bije na głowę wszystkie "przygody" jakie mi się przydażyły w czasach używania Windowsa (tak tak, absurd to mało powiedziane). Od dwóch dni używam innego dostawcy internetu i innego routera wifi (nie w Polsce). Wszystko działa z wyłączneiem - wysyłania poczty z programu Mail! Sytuacja jest absurdalna, pocztę mogę odbierać ale już nie mogę jej wysłać (łączy się i łączy z smtp aż po 5 minutach prosi o wybranie innego serwera). Co śmieszniejsze mam 6 kont w Mail i mogę wysyłać pocztę tlyko z konta wp, chociaz mam i drugie konto na wp też w Mail ale juz nie dziala jak pierwsze. Od razu mówię że to nie wina routera czy dostawcy internetu bo i Iphone i pc mojego wspólokatora działają i wysylaja emaile z programów pocztowych. Czy istnieje możliwość rpzeinstalowania Mail? Z góry jestem wdzęiczny za jaką*kolwiek wskazówke jak rozwikłać tą zagwostkę. Piotr

#2 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 03 września 2009 - 21:30

w ustawieniach skrzynek pogrzeb pogrzeb. taki np gmail ma swietny help na stronie..

#3 lesotho

lesotho
  • 42 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 03 września 2009 - 21:56

ostatnio mi się często przestawia (samo z siebie) w ustawieniach: ---> edycja konta --->informacje o koncie ---> smtp ---> zaznaczasz preferowany serwer, pykasz "używaj tylko tego serwera" nie wiem czy o to Ci chodziło, ale u mnie objawy z Mailem są takie same - wysyłają się maile tylko z jednego konta wp (mimo że mam jeszcze drugie z wp i 2 inne).

#4 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 września 2009 - 05:53

mozesz jeszcze wlaczyc Okno/Aktywnosc oraz Okno/Info o polaczeniach coby zobaczyc co sie tam dzieje w tle. jak tak dlugo ci sie laczy z smtp w przypadku innych kont to byc moze tylko to jedno jest dobrze skonfigurowane. mozna zepsuc nr portu, sposob uwierzytelniania itd. usun konta i dodaj raz jeszcze po kolei za kazdym razem testujac. mozesz tez w opcjach/redagowanie zobaczyc co jest zaznaczone w "wysylaj nowe wiadomosci z"

#5 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2009 - 12:16

Hej, wszystko co napisaliście zrobiłem odrazu gdy pojawiły się te objawy. Co ciekawe zainstalowałem inne programy pocztowe jak np. Thunderbird i jest TO SAMO. Nic nie chce się wysłać, to jakaś paranoja. Napisałem również do mojego administratora serwera gdzie trzymam większość skrzynek. Wszystko jest ok. Przecież to nie możliwe aby airport "się zepsół" w taki sposób że nie chce wysyłać maili z programów pocztowych. Nie wiem czy sie śmiać czy płakać. Będę wdzięczny za jakie kolwiek wskazówki.

#6 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 września 2009 - 12:20

masz jakiegos antywira albo firewalla?

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 września 2009 - 12:23

Skoro jedyne, co się smieniło to dostawca internetu, to nie jest to problem komputera ani systemu. Wyłącz SSL w poczcie wychodzącej.

#8 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2009 - 16:58

masz jakiegos antywira albo firewalla?

Nie używam.

Skoro jedyne, co się smieniło to dostawca internetu, to nie jest to problem komputera ani systemu.
Wyłącz SSL w poczcie wychodzącej.

Jak może to być problem dostawcy jak poczta wychodzi z iPhone'a i komputera z Vistą? (Te same konta pocztowe!). SSL oczywiście jest wyłączony. Inne rady?

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 września 2009 - 17:11

Piszesz jeszcze, że możesz wysyłać pocztę, ale jedynie z WP. Skoro możesz w ogóle wysyłać pocztę, to program jest sprawny. Znaczy, że pokaszaniły się preferencje Mail'a na resztę kont. Stwórz nowe konto użytkownika, podepnij wszystkie konta pocztowe i sprawdź.

#10 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 04 września 2009 - 19:20

jesli na thunderbirdzie jest to samo to nie jest to wina Mail.app. Ja bym obstawial zle skonfigurowane skrzynki pocztowe. pewnie dlatego ze sam ostatnio niezle namieszalem i tez mi nie chcial obciagac poczty :) pomoglo wykasowanie wszsytkich kont i na spokojnie dodanie raz jeszcze sprawdzajac wszystkie ustawienia zgodnie z helpem na stronie dostawcy tychze kont ( u mnie akurat gmail- ladnie maja napisane jakie maja byc ustawienia, serwery itd)

#11 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2009 - 17:39

Skrzynki dobrze skonfigurowane wysłałem wszystkie mozliwe screenshoty ustawień do dostawców moich skrzynek. Wyszukałem w sieci co nie co. Coraz czesciej providerzy wprowadzaja tzw. proxy SMTP w celu blokowania wychodzacego ew. spamu (cala korespondencja przezroczyscie dla uzytkownikow przechodzi przez serwery providera) i tu czasem moga byc problemy. Choc nadal to nie rozwiazuje problemu bo z iPhone'a juz moge wysylac wszystko i ze wszystkich skrzynek.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 września 2009 - 19:43

A na miniaku PPC działają dobrze ?

#13 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 05 września 2009 - 19:54

WItam wszystkich:) ZAinstalowałem wczoraj snowa;) fajnie chodzi hehe
i mam problem chce skonfigurowac maila (mam konto mailowe w yahoo) i jak
wpisuje hasłoi klikam dalej to sie ładuje i po pewnym czasie pisze:

Logowanie na serwerze pocztowym „plus.pop.mail.yahoo.com” nie powiodło się. Ten serwer może wymagać dodatkowej opłaty za dostęp typu Yahoo! POP. Więcej informacji można znaleźć pod adresem Yahoo! Mail Plus. Jeśli będziesz kontynuować, odbieranie wiadomości może być niemożliwe.

co zrobic?

#14 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 września 2009 - 10:03

A na miniaku PPC działają dobrze ?

Nie posiadam go przy sobie teraz, aczkolwiek ciekawie bylo by to sprawdzic.

#15 zietas

zietas
  • 136 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 14:11

Mam dokladnie taki sam problem mniewiecej od 2 tygodni.. na laptopie z winda wszystko sie ladnie wysyla, a z mail'a nie moge wyslac.. nie wiem o co chodzi.. to sie stalo nagle i nic nie zmienialem w konfiguracji..

Balbiś, wpadłeś może na jakieś rozwiązanie?

#16 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 16:26

WItam wszystkich:) ZAinstalowałem wczoraj snowa;) fajnie chodzi hehe
i mam problem chce skonfigurowac maila (mam konto mailowe w yahoo) i jak
wpisuje hasłoi klikam dalej to sie ładuje i po pewnym czasie pisze:

Logowanie na serwerze pocztowym „plus.pop.mail.yahoo.com” nie powiodło się. Ten serwer może wymagać dodatkowej opłaty za dostęp typu Yahoo! POP. Więcej informacji można znaleźć pod adresem Yahoo! Mail Plus. Jeśli będziesz kontynuować, odbieranie wiadomości może być niemożliwe.

co zrobic?

Yahoo Mail w wersji darmowej ma wyłączoną obsługę POP3. Reszty się domyśl z komunikatu.

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 16:42

Mający problemy z Mailem - bawiliście się w Doktora ? Menu Window > Connection Doctor.

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 16:48

Mający problemy z Mailem - bawiliście się w Doktora ? Menu Window > Connection Doctor.

W programie Mail? Nie mam tam czegoś takiego (wersja 4.1).

#19 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 listopada 2009 - 16:55

Heh - im nowszy system tym bardziej okrojony. I to ma być postęp ?

#20 m_michalek

m_michalek
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2011 - 20:00

czy komus udało sie rozwiązać ten problem?? Mail w informacjach o polaczeniu zglasza ze polaczyl sie z serwerem pop3 i smtp a maile tylko przychodza(nie ma możliwości wysłania maila) ktoś wie jak to obejść? I jak usunąć konto w programie mail?

#21 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 20:02

Konta usuwa się w preferencjach programu. To chyba logiczne? Jak Ci nie działa SMTP, to je poprawnie skonfiguruj, a nie odgrzewasz wątki z 2009.

#22 m_michalek

m_michalek
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 stycznia 2011 - 14:10

Mam skonfigurowane poprawni bo na tych samych ustawieniach zarówno w ipodzie czy na telefonie z androidem wysyła maile bez zadnego problemu dlatego pytam czy ktoś mając ten sam problem znalazł rozwiązanie. Nie od tego jest forum?

#23 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 14:14

Cudów nie ma, przejrzyj jeszcze raz dokładnie opcje smtp, jak znam życie to masz coś tam źle jednak.

#24 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 16:59

Sprawdź jeszcze jak będzie z SSL i bez.

#25 m_michalek

m_michalek
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2011 - 12:17

Sprawdzilem z włączoną i wył. nie działa. Co tam można źle ustawić jak tylko smtp.wp.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych