Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Fan Control - kolejny sposób na chłodzenie Macbooków (Pro)

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 fisher

fisher
  • 34 posts

Posted 27 October 2006 - 21:46

Na versiontrackerze pojawił się ciekawy soft do kontroli wiatraków w Macbookach.

http://www.lobotomo....trol/index.html

Na pierwszy rzuta oka wydaje się być ciekawszy niż smcFanControl.

Umożliwia ustalenie dolnej i górnej granicy temperaturowej. Soft za nas kontroluje wiatrak w odpowiedni sposób.

Wygrzebałem to dopiero przed chwilą i obecnie testuje. Pierwsze wrazenie jest dosc pozytywne.

#2 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 October 2006 - 22:37

ciekawe, bez problemu zainstalował się na ibooku :) ale uruchomić już nie.

#3 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 27 October 2006 - 22:44

ciekawe, bez problemu zainstalował się na ibooku :)
ale uruchomić już nie.

w PPC nie ma takiego czegos jak SMC dlatego nie bedzie dzialal zadny regulator obratow.

#4 iMark

iMark
  • 1249 posts
  • SkądGlobalna wioska

Posted 27 October 2006 - 23:21

Bawiłem sie tym programem dzisiaj rano (a w zasadzie to już wczoraj) i jestem naprawde bardzo pozytywnie zaskoczony tym programem, już chyba nie będe korzystać z smcfancontrol, Fan Control w zupełności mi wystarcza - to jest właśnie to czego szukałem - ja podaje trashold a reszta robi sie sama :D

#5 bejo

bejo
  • 176 posts
  • SkądBrzozów / Kraków

Posted 29 October 2006 - 11:30

Calkiem ciekawa app, jestem na etapie testowania, ale w sumie juz ja moge polecic :) BTW: MB ma 1 wiatraczek, a MBP 2?

#6 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 October 2006 - 12:37

a swoją drogą co to jest to tajemnicze smc? bo google nie wyjaśnia tego.

#7 iMuck

iMuck
  • 510 posts
  • Skądstolyca

Posted 29 October 2006 - 13:51

MB ma 1 wiatraczek, a MBP 2?

W rzeczy samej. Z tą różnicą, że w MB jeden wiatraczek kręci się szybciej niż dwa w MBP. Minimum ustawione przez Apple to odpowiednio 1500RPM i 1000RPM (x2).

a swoją drogą co to jest to tajemnicze smc? bo google nie w2yjaśnia tego.

Gdyby Ci bardzo zależało, pewnie znalazłbyś odpowiedź, ale prędzej w wikipedii.
Nie wiem, co oznacza sam skrót, ale pewnie coś w rodzaju: System Monitoring Component albo coś podobnego.
W praktyce jest to wynalazek, który występuje w MacIntelach ze względu na to, że nie mają BIOSu. W piecach BIOS stwarza możliwość kontroli nad sposobem funkcjonowania hardware'u, czasem nawet kontroli daleko idącej (w zależności od jego możliwości), ale to już temat bardziej dla overclockerów, a to jest (wciąż) forum makowskie ;)

#8 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 October 2006 - 14:14

możliwe, w google wpisanie smc wyrzuca:smc network, Scottish Mountaineering Club i tym podobne :) o wiki komopletnie zapomniałem, co nasuwa mi myśl że nie długo powinniśmy zacząć pisać "use google & wiki, Luke :)

#9 Robert S.

Robert S.
  • 140 posts

Posted 01 November 2006 - 13:41

Czy ustawienie 1000 obrotów do maksymalnej temp. 60st.C jest ok:) Lubię ciszę ;) A tak w ogóle to mam pytanie, jak odinstalować tego typu aplikację i powrócić do poprzedniego stanu systemu?? Chcę, żeby to oprogramowanie Tigera regulowało pracę wiatraków ponownie. W jaki sposób Tiger reguluje obraoty?? Może są one cały czas na tym samymm poziomie??

#10 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 November 2006 - 18:50

Pokochałem ten program. Wcześniej, w moim MBP, standard temperatury przy adium safari i dashboard było 60,65, czasem 70 stopni jak doszedł MS Word (!) Teraz, przy około 2900 rpm jest cichutko, nie słyszę wiatraków (nigdy nie pracuję w absolutnej ciszy, więc ich minimalny hałas mi nie przeszkadza) mam 45 stopni. Po prostu super. Można ustawiać, przy jakich temepraturach jak mają pracować wiatraki. Bomba, po prostu bomba.

#11 iMark

iMark
  • 1249 posts
  • SkądGlobalna wioska

Posted 04 November 2006 - 18:59

To strasznie gorący masz ten komputer, ja mam 1800 obrotów i temperaturę 44 stopnie.

#12 wicius

wicius
  • 852 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 November 2006 - 19:01

W cywilizowanym kraju podlegałby wymianie płyty głównej, ale u nas, w Afryce, nie było takiej możliwości. Poza tym, źle się wyraziłeś. On był gorący, teraz jest akurat- zarówno hałas (nikły) jak i temperatura.

#13 glub

glub
  • 980 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 November 2006 - 19:09

kiedyś było info że podobno dają za dużo pasty przewodzącej pomiędzy procesor a radiator. jak na razie nikt nie potwierdził.

#14 piekamil

piekamil
  • 117 posts

Posted 04 November 2006 - 20:51

a ja nie mam problemu z chłodzeniem mojego MBP tylko z lewym wiatrakiem, który zamiast wesoło szumieć wściekle na mnie warczy. Wybieram się do serwisu ale na 2 tygodnie ciężko oddać kompa...

#15 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 06 November 2006 - 13:49

piekamil: Dogadaj się wcześniej z serwisem. Ja drugi raz oddawałem swojego MBPro właśnie z powodu wiatraka. W poniedziałek wysłałem - w piątek rano miałem w domu z przeprosinami, ze nie udało się dostarczyć w czwartek.

#16 n

n
  • 50 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 November 2006 - 20:25

BTW. Na pewno istnieje narzędzie do manipulacją wiatraczkami w powerbooku g4. Dziś takowe widziałem w serwisie apple i było sprawdzane na moim pb. Nazywało się po prostu fancontrol. Teraz tylko pytanie, czy jest to narzędzie dostępne tylko dla serwisantów, czy też można coś wyszukać w necie, na razie googluje bezskutecznie.

#17 n

n
  • 50 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2006 - 18:34

Działający Testowany na: Machine Name: PowerBook G4 15" Machine Model: PowerBook5,8 CPU Type: PowerPC G4 (1.5) Number Of CPUs: 1 CPU Speed: 1.67 GHz

#18 jac.zuz

jac.zuz
  • 231 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 November 2006 - 15:47

Zastanawiam sie nad zainstalowaniem tego programu... Czasem jak troche posiedze przy komputerze to robia sie spore temperatury (min 45-50 stopni). Ale nigdy nie jestem tego do konca pewien. Mam chyba jakis problem z CoreDuoTemp. Wlaczylem go wlasnie i pokazuje 19 stopni. Nawet jak jak popracuje to z reguly ta temperatura sie nie zmienia... To samo widnieje w iStat PRO. A czuc z dolu MacBooka ze robi sie goraco... Mieliscie takie problemy? Czy jest w ogole jakis inny dobry program do sprawdzania temperatury procka?

#19 pog

pog
  • 33 posts
  • SkądOstrowiec Św.

Posted 22 November 2006 - 15:57

A czy ten program chodzi z iMakiem na intelu? Tak z ciekawości chciałem zmniejszyć obroty wiatraczka/wiatraczków bo coś ostatnio mi zaczyna lekko szumieć ;)

#20 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 22 November 2006 - 17:32

BTW: MB ma 1 wiatraczek, a MBP 2?

Jesli MBP ma tak samo jak PB to jeden chlodzi CPU a drugi GPU.

#21 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 posts

Posted 22 November 2006 - 17:34

A ktoś już opracował "optymalne" ustawienia dla MacBook'a (bez Pro) ?

#22 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 22 November 2006 - 17:35

Działający Testowany na:
Machine Name: PowerBook G4 15"
Machine Model: PowerBook5,8
CPU Type: PowerPC G4 (1.5)
Number Of CPUs: 1
CPU Speed: 1.67 GHz

U mnie na poprzednim modelu (1.5GHz) odpala sie ale ciagle pyta o haslo (za kazdym razem podaje, ale ciagle pyta). Moze nie lubi pantery?

#23 Riccardo

Riccardo
  • 122 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2006 - 22:17

A ktoś już opracował "optymalne" ustawienia dla MacBook'a (bez Pro) ?

A ja bym poprosil do MBP

#24 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 29 November 2006 - 22:19

Standardowe wystarczają.

#25 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 13 December 2006 - 11:59

mineło kilka dni i kolejny mbp w rodzinie. Mój pracuje ciągle ok 65stopni,"zjechanie do 45 wymaga maksymalnej pracy wiatraków... nie fajnie... bardzo nie fajnie bo w okolicach matrycy normalnie parzy... zaraz przetestuje ten program, może okaże się lepszy od scmfuncontrol.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users