programy ksiegowe
Napisano 27 października 2006 - 14:38
Napisano 02 listopada 2006 - 10:12
http://myapple.pl/sh...ead.php?t=12206
Coś trzeba zmienić w adresie i się otworzą.
Co do samej odpowiedzi to chyba najpweniejszy jest file macher pro

Napisano 18 listopada 2006 - 17:20
"QFaktury GPL to całkowicie darmowy i wszechstronny system fakturujący. Umożliwia on wystawianie oraz drukowanie faktur, faktur pro forma, korekt, a także pozwala na łatwe zarządzanie archiwalnymi fakturami, towarami i bazą kontrahentów. Za pomocą programu QFaktury GPL możliwe jest również przygotowanie faktury w formacie PDF czy HTML."
Strona projektu: http://www.e-linux.p...ktury/index.php
Napisano 18 listopada 2006 - 22:22
Jeśli jakiś link się nie otwiera to trzeba zmienić "www" na "archiwum"problem był poruszany na forum nie jednokrotnie... tylko szkoda że wątki ze starego silnika się nie otwierają z linkuw w postach,
http://myapple.pl/sh...ead.php?t=12206
Coś trzeba zmienić w adresie i się otworzą.
Najlepiej podać mi link na PW a ja zmienię to co trzeba.
Napisano 30 listopada 2006 - 13:33
Na blogu http://macdesk.blox.pl znalazłem wpis o programie QFaktury GPL http://www.e-linux.p...ry/QFaktury.dmg działa na procesorach PPC
"QFaktury GPL to całkowicie darmowy i wszechstronny system fakturujący. Umożliwia on wystawianie oraz drukowanie faktur, faktur pro forma, korekt, a także pozwala na łatwe zarządzanie archiwalnymi fakturami, towarami i bazą kontrahentów. Za pomocą programu QFaktury GPL możliwe jest również przygotowanie faktury w formacie PDF czy HTML."
Strona projektu: http://www.e-linux.p...ktury/index.php
Jak to zainstalowac na Mac? skoro to jest na linuxa...a ja nie chce linuxa w moim.
Zbyszek
Napisano 07 maja 2007 - 17:04
Jak to zainstalowac na Mac? skoro to jest na linuxa...a ja nie chce linuxa w moim.
Zbyszek
Qfaktury są w wersji na Maczka. Należy go skompilować, na stronie znajdują się źródła, kompilowałem i działa. Program jest prosty i przyjemny w obsłudze. Brakuje mi modułu importowania danych (kontrahent czy bazę produktów) ale do prowadzenia małej firmy spoko wystarcza (przez małej to rozumiem, że nie wypisujesz dziennie więcej niż 10-20 faktur/korekt)

Napisano 01 października 2007 - 22:33
wiem, czepiam się.....
a propos są już jakię nowe pozycje oprócz tych informacji - do księgowania rzecz jasna, ktoś używa??
napiszcie poszę jakie wrażenia,funkcjonalność. dzięki
Napisano 02 października 2007 - 11:31
Napisano 02 października 2007 - 11:34
Zero problemów z kompatybilnością, całkiem niezłe wsparcie merytoryczne za pośrednictwem czatu javowego.
Napisano 02 października 2007 - 11:42
Ja polecam rozwiązanie jakim jest iFirma.pl
Zero problemów z kompatybilnością, całkiem niezłe wsparcie merytoryczne za pośrednictwem czatu javowego.
Tak, wydaje się fajne i proste.
Moje rozwiązania oscylują w granicy 200-500 zł miesięcznie, ale na pewno też dają więcej możliwości dla managerów.
Napisano 02 października 2007 - 11:56
Nie wiem jak będzie się miało drukowanie spod emulatora ale można spoko pobrać demo i sprawdzić.
Szczegóły na stronie http://bcsopot.com.pl
Napisano 02 października 2007 - 16:20
Moja propozycja to DOSBOX albo Guest PC a na nim w DOS'ie program KPR BC Pana Bogdana Chudzikiewicza. Moja firma już od 7 lat jedzie na tym programie i jest spoko. To pełna księga przychodów, rozchodów łącznie z możliwością ( z tego co pamiętam ) kontroli magazynu.
Nie wiem jak będzie się miało drukowanie spod emulatora ale można spoko pobrać demo i sprawdzić.
Szczegóły na stronie http://bcsopot.com.pl
Jeśli można postawić dosa to każdy program pod dos powinien działać...tak "książka" jak i "pełna", no ale to dos....
Szkoda, że tak mało softu... Pozostaje tylko liczyć, że kiedy maki się rozpowszechnią, softu będzie przybywać...
Napisano 02 października 2007 - 20:28
Napisano 03 października 2007 - 08:52
Napisano 03 października 2007 - 09:44
... a piecyki pójdą w odstawkę, bo ... maki się coraz bardziej rozpowszechniają, bo ... jest coraz więcej softu na nie. NIESTETY!!!... a maki się nie rozpowszechnią, bo ... nie ma na nie softtu. Niestety!!!
A tak serio, chyba nowy kolega co ma składaka zawitał na forum.
Witamy.
---- Dodano 03-10-2007 o godzinie 10:54 ----
No właśnie, to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Za ok 200 zeta miesięcznie masz pełny spokój, księgowy wszystko robi z pełną odpowiedzialnością.Z tego co się zorientowałem bardzo wielu makowców używa ifirmy a jeszcze większa ilość poza fakturami poprostu zleca księgowość specjalistom.
Dla tych którzy chcą prowadzić sami pełną księgowość istnieją rozwiązania pozwalające na instalowanie programów windowsowych- wydaje mi się że jak ktoś prowadzi działalność wydanie kilkuset złoty na te rozwiązania nie stanowi problemu.
Jednak póki kogoś nie będzie stać albo wierzy w ideał ( jak ja do niedawna

Mała księgowość to nie tylko faktury. To niestety cała związana z tym otoczka, księga przychodów, księga rozchodów, comiesięczne zestawienia, odpowiednie księgowanie odpowiednich rzeczy.
Nasz nieomylny, granatem od pługa oderwany, rząd powprowadzał kolejne zmiany w rozliczaniu i księgowaniu dokumentów. No cóż, może chciał dobrze, ale ja tak nie uważam.
Do tego wszystkiego przydał by się porządny program. Podejrzewam, że każdy program można by przerobić tak, żeby można go było skompilować na OS X kwestia pogadania z producentem.
Ten, ktorego ja przytoczyłem to w porządku facet i podejrzewam, że na pewno jak mu to uargumentować to może to zrobić. mogę mu nawet pożyczyć PB do pracy na jakiś czas, może nawet odsprzedać.
Krótko mówiąc jak się chce to można. Mnie na razie nie za bardzo się chce bo nie prowadzę swojej księgowości. Ale kto wie co kiedyś będzie.
Napisano 03 października 2007 - 10:50
Napisano 03 października 2007 - 11:14
Tak, to prawda. To by zależało od czlowieka, czy chce mu się babrać w dodatkowym systemie. Niestety wielu twórców jest na tyle leniwych, że im się po prostu nie chce. Chociaż ten, którego znam jest zapaleńcem programowania. Może uda się go przekonać, że by choć przemyślał ten krok.Z tym "skompilowaniem" każdego programu nie jest tak prosto bo program nigdy nie jest sam- to ciągłe wsparcie, śledzenie uaktualnień systemu, zmiany w przepisach dość częste to konieczność aktualizacji programu itp...
Napisano 03 października 2007 - 14:07
MacBook Pro jak każdy komp jest pewnie "składakiem" ;-), no więc mam składaka, w dodatku chińskiego. A tak na poważnie to maków używam bodaj od 1991 roku {LC II}, potem było jeszcze kilka. MBP jest ostatnim, nieodwołalnie właśnie przez brak dobrego polskiego softu. Kropka!... a piecyki pójdą w odstawkę, bo ... maki się coraz bardziej rozpowszechniają, bo ... jest coraz więcej softu na nie. NIESTETY!!!
A tak serio, chyba nowy kolega co ma składaka zawitał na forum.
Witamy.
---- Dodano 03-10-2007 o godzinie 10:54 ----
No właśnie, to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Za ok 200 zeta miesięcznie masz pełny spokój, księgowy wszystko robi z pełną odpowiedzialnością.
Jednak póki kogoś nie będzie stać albo wierzy w ideał ( jak ja do niedawna), że niby to prosta sprawa prowadzić nawet małą księgowość, pozostaje własny program.
Mała księgowość to nie tylko faktury. To niestety cała związana z tym otoczka, księga przychodów, księga rozchodów, comiesięczne zestawienia, odpowiednie księgowanie odpowiednich rzeczy.
Nasz nieomylny, granatem od pługa oderwany, rząd powprowadzał kolejne zmiany w rozliczaniu i księgowaniu dokumentów. No cóż, może chciał dobrze, ale ja tak nie uważam.
Do tego wszystkiego przydał by się porządny program. Podejrzewam, że każdy program można by przerobić tak, żeby można go było skompilować na OS X kwestia pogadania z producentem.
Ten, ktorego ja przytoczyłem to w porządku facet i podejrzewam, że na pewno jak mu to uargumentować to może to zrobić. mogę mu nawet pożyczyć PB do pracy na jakiś czas, może nawet odsprzedać.
Krótko mówiąc jak się chce to można. Mnie na razie nie za bardzo się chce bo nie prowadzę swojej księgowości. Ale kto wie co kiedyś będzie.
Napisano 03 października 2007 - 14:36
Napisano 03 października 2007 - 17:11
Właśnie z tym jest problem - chińszczyzna. Może nie jest tak ale ja to tak traktuję. Jak będę kupował intel'a to się chyba w czoło popukają bo mam zamiar wybrać model składany w Irlandii. Będę sprawdzał numery seryjne, do skutku. Ciekawe jak długo Cortland wytrzymaMacBook Pro jak każdy komp jest pewnie "składakiem" ;-), no więc mam składaka, w dodatku chińskiego.

Sorka za OT.
Napisano 03 października 2007 - 18:09

Napisano 04 października 2007 - 20:22
A ja wole zapłacić 45zł za ifirmę miesięcznie, wcześniej płaciłem 300zł księgowejPrzypuszczam, że większość użytkowników MacIntela i tak "zagląda" do Windowsa na swoim sprzęcie.
niż postawić windowsa. A swoją*drogą do programów księgowych w 100% wystarczy wirtualny Pecet lub Q więc i na ppc to również nie problem a koszt ten sam co na intela- terzeba kupić VPC lub licencje windowsa.
Napisano 05 października 2007 - 10:24
Do "pełnej "księgowości znakomity jest HansaWorld. Występuje w kilku odmianach, w zależności od potrzeb. Oczywiście na maca z OS X.ale mi właśnie chodzi o to żeby samemu...
a windowsa nie chcę "instalować"....
dajcie cynk jak trafi się jakiś dobry program do "pełnej"
pozdrawiam
Napisano 08 października 2007 - 23:07
Qfaktury są w wersji na Maczka. Należy go skompilować, na stronie znajdują się źródła, kompilowałem i działa. Program jest prosty i przyjemny w obsłudze. Brakuje mi modułu importowania danych (kontrahent czy bazę produktów) ale do prowadzenia małej firmy spoko wystarcza (przez małej to rozumiem, że nie wypisujesz dziennie więcej niż 10-20 faktur/korekt)
Jak to to skompilować? :DDDD bo link do pliku DMG niestety out of order...
Napisano 09 października 2007 - 07:02
Przypuszczam, że większość użytkowników MacIntela i tak "zagląda" do Windowsa na swoim sprzęcie.
Co to znaczy "większość"? Większość moich znajomych użytkowników MacInteli wogóle nie ma Windy. :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych