Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

programy ksiegowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 krizzz_rockzzz

krizzz_rockzzz
  • 30 postów
  • SkądWWA

Napisano 27 października 2006 - 14:38

Witam Szukam programow ksiegowo-magazynowych na jablko. Moze ktos ma linki na strony gdzie to mozna zakupic albo sam jest uzytkownikiem i moze cos polecic. dzieki!

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 02 listopada 2006 - 10:12

problem był poruszany na forum nie jednokrotnie... tylko szkoda że wątki ze starego silnika się nie otwierają z linkuw w postach,
http://myapple.pl/sh...ead.php?t=12206
Coś trzeba zmienić w adresie i się otworzą.

Co do samej odpowiedzi to chyba najpweniejszy jest file macher pro :) tylko pytanie na ile można go przystosować do polskich warunków.

#3 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 18 listopada 2006 - 17:20

Na blogu http://macdesk.blox.pl znalazłem wpis o programie QFaktury GPL http://www.e-linux.p...ry/QFaktury.dmg działa na procesorach PPC

"QFaktury GPL to całkowicie darmowy i wszechstronny system fakturujący. Umożliwia on wystawianie oraz drukowanie faktur, faktur pro forma, korekt, a także pozwala na łatwe zarządzanie archiwalnymi fakturami, towarami i bazą kontrahentów. Za pomocą programu QFaktury GPL możliwe jest również przygotowanie faktury w formacie PDF czy HTML."

Strona projektu: http://www.e-linux.p...ktury/index.php

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 18 listopada 2006 - 22:22

problem był poruszany na forum nie jednokrotnie... tylko szkoda że wątki ze starego silnika się nie otwierają z linkuw w postach,
http://myapple.pl/sh...ead.php?t=12206
Coś trzeba zmienić w adresie i się otworzą.

Jeśli jakiś link się nie otwiera to trzeba zmienić "www" na "archiwum"
Najlepiej podać mi link na PW a ja zmienię to co trzeba.

#5 AppleFAN

AppleFAN
  • 371 postów
  • SkądKielce

Napisano 30 listopada 2006 - 13:33

Na blogu http://macdesk.blox.pl znalazłem wpis o programie QFaktury GPL http://www.e-linux.p...ry/QFaktury.dmg działa na procesorach PPC

"QFaktury GPL to całkowicie darmowy i wszechstronny system fakturujący. Umożliwia on wystawianie oraz drukowanie faktur, faktur pro forma, korekt, a także pozwala na łatwe zarządzanie archiwalnymi fakturami, towarami i bazą kontrahentów. Za pomocą programu QFaktury GPL możliwe jest również przygotowanie faktury w formacie PDF czy HTML."

Strona projektu: http://www.e-linux.p...ktury/index.php

Jak to zainstalowac na Mac? skoro to jest na linuxa...a ja nie chce linuxa w moim.
Zbyszek

#6 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 07 maja 2007 - 17:04

Jak to zainstalowac na Mac? skoro to jest na linuxa...a ja nie chce linuxa w moim.
Zbyszek

Qfaktury są w wersji na Maczka. Należy go skompilować, na stronie znajdują się źródła, kompilowałem i działa. Program jest prosty i przyjemny w obsłudze. Brakuje mi modułu importowania danych (kontrahent czy bazę produktów) ale do prowadzenia małej firmy spoko wystarcza (przez małej to rozumiem, że nie wypisujesz dziennie więcej niż 10-20 faktur/korekt) :)

#7 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 01 października 2007 - 22:33

tak na marginesie : od kiedy księgowość to wystawianie faktur ???

wiem, czepiam się.....

a propos są już jakię nowe pozycje oprócz tych informacji - do księgowania rzecz jasna, ktoś używa??

napiszcie poszę jakie wrażenia,funkcjonalność. dzięki

#8 (-:

(-:
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2007 - 11:31

Hej, Ja również poważnie przekopywałem ostatnio sieć za programami do prowadzenia firmy- niestety mam wrażenie że wszystkie polskie projekty tego typu umarły śmiercią naturalną. Natomiast znalazłem rozwiązanie, które jest idealne ale niestety kosztowne- w większej firmie to się zwróci w mniejsze niestety nie... Istnieje firma KOMAKO w której można wykupić virtalny desktop i na nim zainstalować produkty firmy INSERT - świetnie przygotowane i nawet jak dla Macowców przyjemna grafika... Konkurencją dla KOMAKO jest AMM - niestety tu wszystko trzeba zrobić samemu, czyli tak naprawdę zapłacić komuś za ustawienie winserwera2003 ze zdalnym dostępem. Natomiast ceny są dużo niższe. Jeśli chodzi o zdalne pulpity: działają bez zarzutu (program do łączenia się z virtual desktop do ściągnięcia ze stron microsoftu for mac) Istnieje również pewien bardzo ciekawy projekt, nawet przystępny cenowo i dostępny z poziomu przeglądarki, niestety odrzuciłem go z powodów wizualnych... Nazywa się to ISOF i ma bardzo duże możliwości rozbudowy. Jeśli chodzi o małe przedsięwzięcia, myślę że spokojnie można pozostać przy arkuszu kalkulacyjnym. Ps: Do czasu kiedy Apple będzie komputerem niszowym w Polsce, to nikogo nie będzie interesowało pisanie programów księgowych na te komputerki.

#9 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 02 października 2007 - 11:34

Ja polecam rozwiązanie jakim jest iFirma.pl
Zero problemów z kompatybilnością, całkiem niezłe wsparcie merytoryczne za pośrednictwem czatu javowego.

#10 (-:

(-:
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2007 - 11:42

Ja polecam rozwiązanie jakim jest iFirma.pl
Zero problemów z kompatybilnością, całkiem niezłe wsparcie merytoryczne za pośrednictwem czatu javowego.

Tak, wydaje się fajne i proste.

Moje rozwiązania oscylują w granicy 200-500 zł miesięcznie, ale na pewno też dają więcej możliwości dla managerów.

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 02 października 2007 - 11:56

Moja propozycja to DOSBOX albo Guest PC a na nim w DOS'ie program KPR BC Pana Bogdana Chudzikiewicza. Moja firma już od 7 lat jedzie na tym programie i jest spoko. To pełna księga przychodów, rozchodów łącznie z możliwością ( z tego co pamiętam ) kontroli magazynu.
Nie wiem jak będzie się miało drukowanie spod emulatora ale można spoko pobrać demo i sprawdzić.
Szczegóły na stronie http://bcsopot.com.pl

#12 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 02 października 2007 - 16:20

Moja propozycja to DOSBOX albo Guest PC a na nim w DOS'ie program KPR BC Pana Bogdana Chudzikiewicza. Moja firma już od 7 lat jedzie na tym programie i jest spoko. To pełna księga przychodów, rozchodów łącznie z możliwością ( z tego co pamiętam ) kontroli magazynu.
Nie wiem jak będzie się miało drukowanie spod emulatora ale można spoko pobrać demo i sprawdzić.
Szczegóły na stronie http://bcsopot.com.pl

Jeśli można postawić dosa to każdy program pod dos powinien działać...tak "książka" jak i "pełna", no ale to dos....

Szkoda, że tak mało softu... Pozostaje tylko liczyć, że kiedy maki się rozpowszechnią, softu będzie przybywać...

#13 wotbo

wotbo
  • 10 postów

Napisano 02 października 2007 - 20:28

... a maki się nie rozpowszechnią, bo ... nie ma na nie softtu. Niestety!!!

#14 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 03 października 2007 - 08:52

Bardzo wiele zależy od tego jakie księgowanie. Do prowadzenia małej jedno osobowej działalności gospodarczej wystarczają programy dostępne na mac- bo głównie chodzi o wystawianie faktur. Z tego co się zorientowałem bardzo wielu makowców używa ifirmy a jeszcze większa ilość poza fakturami poprostu zleca księgowość specjalistom. Dla tych którzy chcą prowadzić sami pełną księgowość istnieją rozwiązania pozwalające na instalowanie programów windowsowych- wydaje mi się że jak ktoś prowadzi działalność wydanie kilkuset złoty na te rozwiązania nie stanowi problemu.

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 03 października 2007 - 09:44

... a maki się nie rozpowszechnią, bo ... nie ma na nie softtu. Niestety!!!

... a piecyki pójdą w odstawkę, bo ... maki się coraz bardziej rozpowszechniają, bo ... jest coraz więcej softu na nie. NIESTETY!!!
A tak serio, chyba nowy kolega co ma składaka zawitał na forum.
Witamy.

---- Dodano 03-10-2007 o godzinie 10:54 ----

Z tego co się zorientowałem bardzo wielu makowców używa ifirmy a jeszcze większa ilość poza fakturami poprostu zleca księgowość specjalistom.

Dla tych którzy chcą prowadzić sami pełną księgowość istnieją rozwiązania pozwalające na instalowanie programów windowsowych- wydaje mi się że jak ktoś prowadzi działalność wydanie kilkuset złoty na te rozwiązania nie stanowi problemu.

No właśnie, to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Za ok 200 zeta miesięcznie masz pełny spokój, księgowy wszystko robi z pełną odpowiedzialnością.
Jednak póki kogoś nie będzie stać albo wierzy w ideał ( jak ja do niedawna ;) ), że niby to prosta sprawa prowadzić nawet małą księgowość, pozostaje własny program.
Mała księgowość to nie tylko faktury. To niestety cała związana z tym otoczka, księga przychodów, księga rozchodów, comiesięczne zestawienia, odpowiednie księgowanie odpowiednich rzeczy.
Nasz nieomylny, granatem od pługa oderwany, rząd powprowadzał kolejne zmiany w rozliczaniu i księgowaniu dokumentów. No cóż, może chciał dobrze, ale ja tak nie uważam.
Do tego wszystkiego przydał by się porządny program. Podejrzewam, że każdy program można by przerobić tak, żeby można go było skompilować na OS X kwestia pogadania z producentem.
Ten, ktorego ja przytoczyłem to w porządku facet i podejrzewam, że na pewno jak mu to uargumentować to może to zrobić. mogę mu nawet pożyczyć PB do pracy na jakiś czas, może nawet odsprzedać.
Krótko mówiąc jak się chce to można. Mnie na razie nie za bardzo się chce bo nie prowadzę swojej księgowości. Ale kto wie co kiedyś będzie.

#16 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 03 października 2007 - 10:50

Z tym "skompilowaniem" każdego programu nie jest tak prosto bo program nigdy nie jest sam- to ciągłe wsparcie, śledzenie uaktualnień systemu, zmiany w przepisach dość częste to konieczność aktualizacji programu itp... Wystawianie faktur to podstawa w momencie kiedy korzysta się z pomocy firm księgowych lub ifirmy- zresztą to drugie ma również opcje wystawiania faktur.

#17 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 03 października 2007 - 11:14

Z tym "skompilowaniem" każdego programu nie jest tak prosto bo program nigdy nie jest sam- to ciągłe wsparcie, śledzenie uaktualnień systemu, zmiany w przepisach dość częste to konieczność aktualizacji programu itp...

Tak, to prawda. To by zależało od czlowieka, czy chce mu się babrać w dodatkowym systemie. Niestety wielu twórców jest na tyle leniwych, że im się po prostu nie chce. Chociaż ten, którego znam jest zapaleńcem programowania. Może uda się go przekonać, że by choć przemyślał ten krok.

#18 wotbo

wotbo
  • 10 postów

Napisano 03 października 2007 - 14:07

... a piecyki pójdą w odstawkę, bo ... maki się coraz bardziej rozpowszechniają, bo ... jest coraz więcej softu na nie. NIESTETY!!!
A tak serio, chyba nowy kolega co ma składaka zawitał na forum.
Witamy.

---- Dodano 03-10-2007 o godzinie 10:54 ----

No właśnie, to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Za ok 200 zeta miesięcznie masz pełny spokój, księgowy wszystko robi z pełną odpowiedzialnością.
Jednak póki kogoś nie będzie stać albo wierzy w ideał ( jak ja do niedawna ;) ), że niby to prosta sprawa prowadzić nawet małą księgowość, pozostaje własny program.
Mała księgowość to nie tylko faktury. To niestety cała związana z tym otoczka, księga przychodów, księga rozchodów, comiesięczne zestawienia, odpowiednie księgowanie odpowiednich rzeczy.
Nasz nieomylny, granatem od pługa oderwany, rząd powprowadzał kolejne zmiany w rozliczaniu i księgowaniu dokumentów. No cóż, może chciał dobrze, ale ja tak nie uważam.
Do tego wszystkiego przydał by się porządny program. Podejrzewam, że każdy program można by przerobić tak, żeby można go było skompilować na OS X kwestia pogadania z producentem.
Ten, ktorego ja przytoczyłem to w porządku facet i podejrzewam, że na pewno jak mu to uargumentować to może to zrobić. mogę mu nawet pożyczyć PB do pracy na jakiś czas, może nawet odsprzedać.
Krótko mówiąc jak się chce to można. Mnie na razie nie za bardzo się chce bo nie prowadzę swojej księgowości. Ale kto wie co kiedyś będzie.

MacBook Pro jak każdy komp jest pewnie "składakiem" ;-), no więc mam składaka, w dodatku chińskiego. A tak na poważnie to maków używam bodaj od 1991 roku {LC II}, potem było jeszcze kilka. MBP jest ostatnim, nieodwołalnie właśnie przez brak dobrego polskiego softu. Kropka!

#19 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 października 2007 - 14:36

Myślę, że problem księgowości dotyczy głównie maczków na PPC, bo na każdym MacIntelu stawiamy Windę a programy do księgowości itp już nie są drogie. Przypuszczam, że większość użytkowników MacIntela i tak "zagląda" do Windowsa na swoim sprzęcie. ps Także ubolewam z powodu braku softu F-K na PPC Pozdrawiam

#20 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 03 października 2007 - 17:11

MacBook Pro jak każdy komp jest pewnie "składakiem" ;-), no więc mam składaka, w dodatku chińskiego.

Właśnie z tym jest problem - chińszczyzna. Może nie jest tak ale ja to tak traktuję. Jak będę kupował intel'a to się chyba w czoło popukają bo mam zamiar wybrać model składany w Irlandii. Będę sprawdzał numery seryjne, do skutku. Ciekawe jak długo Cortland wytrzyma ;) no ale klient nasz pan.
Sorka za OT.

#21 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 03 października 2007 - 18:09

ale mi właśnie chodzi o to żeby samemu... :D a windowsa nie chcę "instalować".... dajcie cynk jak trafi się jakiś dobry program do "pełnej" pozdrawiam

#22 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 04 października 2007 - 20:22

Przypuszczam, że większość użytkowników MacIntela i tak "zagląda" do Windowsa na swoim sprzęcie.

A ja wole zapłacić 45zł za ifirmę miesięcznie, wcześniej płaciłem 300zł księgowej
niż postawić windowsa. A swoją*drogą do programów księgowych w 100% wystarczy wirtualny Pecet lub Q więc i na ppc to również nie problem a koszt ten sam co na intela- terzeba kupić VPC lub licencje windowsa.

#23 wotbo

wotbo
  • 10 postów

Napisano 05 października 2007 - 10:24

ale mi właśnie chodzi o to żeby samemu... :D a windowsa nie chcę "instalować"....

dajcie cynk jak trafi się jakiś dobry program do "pełnej"

pozdrawiam

Do "pełnej "księgowości znakomity jest HansaWorld. Występuje w kilku odmianach, w zależności od potrzeb. Oczywiście na maca z OS X.

#24 unique|tom

unique|tom
  • 64 postów
  • Skądz drugiego piętra

Napisano 08 października 2007 - 23:07

Qfaktury są w wersji na Maczka. Należy go skompilować, na stronie znajdują się źródła, kompilowałem i działa. Program jest prosty i przyjemny w obsłudze. Brakuje mi modułu importowania danych (kontrahent czy bazę produktów) ale do prowadzenia małej firmy spoko wystarcza (przez małej to rozumiem, że nie wypisujesz dziennie więcej niż 10-20 faktur/korekt) :)

Jak to to skompilować? :DDDD bo link do pliku DMG niestety out of order...

#25 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 października 2007 - 07:02

Przypuszczam, że większość użytkowników MacIntela i tak "zagląda" do Windowsa na swoim sprzęcie.

Co to znaczy "większość"? Większość moich znajomych użytkowników MacInteli wogóle nie ma Windy. :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych