Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja Snow Leopard bez napędu DVD

• Zamknięty Temat jest zamknięty
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 01 września 2009 - 05:57

Witam. W moim MacBook od wielu miesięcy mam uszkodzoną stację DVD. Jeżeli mam coś do przegrania z płytki to łączę się przez WiFi z drugim komputerem (Windows) w którym jest sprawna stacja DVD. Jak do tej pory nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Ale jak w takiej sytuacji zaktualizować system do Snow Leopard? Czy istnieje możliwość przegrania zawartości płytko na HDD Maca i odpalenia aktualizacji bezpośrednio z tak przegranego folderu? Proszę o wskazówki, które nie zmuszą mnie do wymiany lub zakupu stacji DVD do MacBook tylko w celu zaktualizowania systemu na Snow Leopard.

#2 robcel

robcel
  • 290 postów
  • SkądMA,PL

Napisano 01 września 2009 - 06:25

Ale jak w takiej sytuacji zaktualizować system do Snow Leopard? Czy istnieje możliwość przegrania zawartości płytko na HDD Maca i odpalenia aktualizacji bezpośrednio z tak przegranego folderu?

W ten sposób nie zainstalujesz aktualizacji systemu.

Możesz użyć napędu DVD zewnętrznego (USB lub FW). Możesz również spróbować użyć innego komputera Apple z FW w trybie Target i skorzystać z jego napędu DVD do instalacji.

#3 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 01 września 2009 - 06:27

jest mozliwa instalacja zdalna poprzez WI-FI jest to od dawna bo tak wlasnie instaluje sie na AIRze lookaj opcji w narzedziach na forum jest opisane jak to zrobic

#4 nips

nips
  • 329 postów
  • SkądPabianice

Napisano 01 września 2009 - 06:41

Ja zainstalowałem z dysku usb. W narzędziach dyskowych masz opcję odtwórz. Jako źródło wskazujesz obraz płyty a jako cel partycję dysku (wszystkie dane na partycji będą skasowane). potem wystarczy uruchomić komputer z wciśniętym altem. Pozdrawiam

#5 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 01 września 2009 - 06:52

Także zrobiłem jak nips i ten sposób w mojej opinii jest najszybszy. Użyj do tego celu oczywiście napędu z PC-ta :)

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 września 2009 - 08:51

Proszę:

Install Snow Leopard via USB External/USB Flash Drive
What you need:
-Disk Utility
-Flash Drive must be at at least 8GB (You will lose all the data on there, so back it up on your desktop for the time being)
-External must have at least 8GB of free space

1. Open Disk Utility. On the left navigation, select your flash drive and click on the "Partition" tab
2. Under "Volume Scheme", Select "1 Partiton"
3. Once selected, hit the "Option" button at the bottom of the map
4. A window will pop-up, select the GUID option (the first one)
5. Once its done, navigate to the "Restore" tab
6. With the Snow Leopard DMG present, drag the DMG to the "Source" field, and from the navigation on the left, drag your Flash Drive to the "Destination" field
7. Click Restore
8. Close Disk Utility, Open up System Preferences. Under "System," choose "Startup Disk," Your flash drive should be listed as the Snow Leopard installation disk. Select and press "Restart".
9. Follow the instructions to install Snow Leopard.

#7 eotheod

eotheod
  • 7 postów

Napisano 01 września 2009 - 19:48

Działa w 100% właśnie pisze z nowo zaktualizowanego OS, instalował się ok 40 min, działa rzeczywiście sporo szybciej przynajmniej na Macbook White.

#8 Rocik

Rocik
  • 213 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2009 - 02:23

Potwierdzam metodę :-)

#9 MacALA

MacALA
  • 30 postów

Napisano 02 września 2009 - 06:10

Dziękuję wszystkim za pomoc.

#10 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 02 września 2009 - 12:03

Próbuję zainstalować 10.6 na drugiej partycji, obok 10.5 i niestety instalator mi na to nie pozwala. Czy jest możliwa taka operacja? Chciałbym najpierw przetestować czy wszystkie programy, które używam będą działać na 10.6.

#11 diegson

diegson
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2009 - 06:36

Również update'owałem Leoparda do SL z pendrive'a. Instalacja odbyła się bezproblemowo, jeśli "bezproblemowym" można nazwać czas trwania samego tworzenia prtycji instalatora na poziomie 10 godzin (instalacja ok. 20 min.)
Pendrive sformatowany wcześniej, USB 2.0

#12 struś1417244586

struś1417244586
  • 83 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 września 2009 - 13:13

Jestem w podobnej sytuacji jak "MacALA" z tym, że nie mam w swojej sieci komputera PC (mam do niego dostęp ale nie jest w mojej sieci). Z umieszczonego przez Was opisu rozumiem że muszę sformatować pendrive'a i nagrać na niego obraz płyty Snow Leoparda, ale jak stworzyć obraz płyty na PC-cie i skopiować go na sformatowanego pendrive'a???

#13 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 14:03

Także zrobiłem jak nips i ten sposób w mojej opinii jest najszybszy. Użyj do tego celu oczywiście napędu z PC-ta :)

Nie bardzo rozumiem - jak mozna wybrac naped z peceta by byl widoczny w disk utility by mozna bylo go przeciagnac w pozycje source? U mnie tez naped dvd kuleje.

---- Dodano 04-09-2009 o godzinie 14:04 ----

Jestem w podobnej sytuacji jak "MacALA" z tym, że nie mam w swojej sieci komputera PC (mam do niego dostęp ale nie jest w mojej sieci). Z umieszczonego przez Was opisu rozumiem że muszę sformatować pendrive'a i nagrać na niego obraz płyty Snow Leoparda, ale jak stworzyć obraz płyty na PC-cie i skopiować go na sformatowanego pendrive'a???

By zrobic obraz plyty mozna uzyc pod Nero zamiast fizycznej nagrywaki to Image Recorder. Naciskasz Burn a nastepnie program Cie pyta gdzie zrzucic obraz.

#14 struś1417244586

struś1417244586
  • 83 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 września 2009 - 14:28

A czy ten obraz płyty nie musi być DMG???? W nero można chyba tylko ISO robić

#15 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 14:32

A czy ten obraz płyty nie musi być DMG???? W nero można chyba tylko ISO robić

Moze iso tez pojdzie.

#16 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 04 września 2009 - 14:33

Moze iso tez pojdzie.

Nie pójdzie.

#17 nostri

nostri
  • 559 postów
  • SkądOxapampa, PE

Napisano 04 września 2009 - 16:59

Nie bardzo rozumiem - jak mozna wybrac naped z peceta by byl widoczny w disk utility by mozna bylo go przeciagnac w pozycje source? U mnie tez naped dvd kuleje.

---- Dodano 04-09-2009 o godzinie 14:04 ----

By zrobic obraz plyty mozna uzyc pod Nero zamiast fizycznej nagrywaki to Image Recorder. Naciskasz Burn a nastepnie program Cie pyta gdzie zrzucic obraz.

http://www.myapple.p...ozwiazanie.html

#18 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 04 września 2009 - 20:19

http://www.myapple.p...ozwiazanie.html

W tym temacie jest nawet juz moj post

http://www.myapple.p...wiazanie-3.html

Pomoze ktos? Prosze.

#19 biznes.ck

biznes.ck
  • 13 postów

Napisano 06 września 2009 - 07:17

Leopard & Windows. Chcę sobie zaktualizować system na snow Leopard, mam na swoim Macbooku dwa system Leoparda i windowsa. Czy jak będę aktualizował Leoparda to czy nie skasuje mi się windows lub jakeś dane ?

#20 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 07 września 2009 - 06:30

Flash Drive must be at at least 8GB (You will lose all the data on there, so back it up on your desktop for the time being)
-External must have at least 8GB of free space

Hm, tu wnioskuję, że z external drive nie strace wszystkich danych tam zapisanych, jednak jak robię wg. instrukcji w disk utility to mam co do tego ogromne wątpliwości.

Pytanie:
Mając dysk zewnętrzny na USB (500GB) i mając na nim conajmniej 8GB wolnego miejsca mogę zainstalować SL z dysku nie tracąc z niego danych?

#21 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 postów

Napisano 07 września 2009 - 07:47

Hm, tu wnioskuję, że z external drive nie strace wszystkich danych tam zapisanych, jednak jak robię wg. instrukcji w disk utility to mam co do tego ogromne wątpliwości.

Pytanie:
Mając dysk zewnętrzny na USB (500GB) i mając na nim conajmniej 8GB wolnego miejsca mogę zainstalować SL z dysku nie tracąc z niego danych?

Jeśli dysk nie zostanie sformatowany w trakcie instalacji to dane na nim pozostaną.

Ja za to mam problem z instalacją na dysku USB, schemat partycji GPT, dwie partycje, pierwsza HFS+ 100GB, druga 200GB NTFS. Instalacja z DVD przebiega prawidłowo, jednak nie mogę zabootować systemu z dysku :( Uruchamiając MBP z przytrzymanym ALT nie mam do wyboru dysku USB.

#22 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 07 września 2009 - 09:25

Jeśli dysk nie zostanie sformatowany w trakcie instalacji to dane na nim pozostaną.

Potwierdzone, wszystko działa ;) Czyli w instrukcji, która jest na pierwszej stronie pomijamy punkty związane z formatowaniem dysku ;)

#23 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 25 września 2009 - 19:06

wie ktos moze czy da sie zrobic z pendrivea "czysta" instalacje a nie update?

#24 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 26 września 2009 - 09:43

wie ktos moze czy da sie zrobic z pendrivea "czysta" instalacje a nie update?

Tak samo jak dysku na usb. Pisal o tym Virgin71 na pierwszej stronie tematu.

#25 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 26 września 2009 - 10:54

Próbuję zainstalować 10.6 na drugiej partycji, obok 10.5 i niestety instalator mi na to nie pozwala. Czy jest możliwa taka operacja? Chciałbym najpierw przetestować czy wszystkie programy, które używam będą działać na 10.6.

Nie wiem, ale ja bym zrobił backup całego systemu, np. Time Machine, albo obraz z Narzędzi dyskowych. Potem zainstalował Snow, jak Ci nie będzie pasował to przywrócisz wszystko jak miałeś z backupu. A nie jakieś partycje dodatkowe.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych