Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja Snow Leopard bez napędu DVD

• Zamknięty Temat jest zamknięty
47 odpowiedzi w tym temacie

#26 schizoos

schizoos
  • 14 postów

Napisano 26 września 2009 - 15:53

Do wszystkich osób, które podobnie jak ja szukają od kilku dni sposobu, żeby zainstalować SL bez płyty DVD z pendrive i po poprawnym wykonaniu odtworzenia dysku mac nie widzi go jako dysku startowego: spróbujcie użyć dysku zewnętrznego na firewire. Męczyłem się dwa dni, niezliczoną ilość razy formatowałem pendrive, kombinowałem, wychodziłem z siebie i wszystko na nic. Utworzyłem partycję na dysku zewnętrznym, sformatowałem ją do HFS+, odtworzyłem płytę i od razu zainstalowałem Snow'a.

#27 opach16

opach16
  • 87 postów
  • SkądRadziszów, Poland

Napisano 16 października 2009 - 19:46

Mam taki problem ze po odtworzeniu na pendriva i zresetowaniu kompa, wciskam alt i pokazuje mi sie pendrive, klikam na niego, lecz zamiast instalatora wlacza mi sie normalnie komputer (10.5.8). Probowalem tez wejsc normalnie na pendriva i kliknac na ikonke, lecz instalator sie laduje, pokazuje sie pierwsze okienko aby kliknac "dalej" i sie wszystko wylacza. Prosze o jakies porady

#28 mateusz199235

mateusz199235
  • 160 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 października 2009 - 09:34

Witam zainstalowałem Snow Leoparda z pendrive 8GB i przez program bootcamp zainstalowałem XP tylko nie mogę zainstalować sterowników bo gdy podłącze pendrive pod usb na XP to komp chce go formatować. Pomocy

#29 emdzej

emdzej
  • 36 postów

Napisano 25 października 2009 - 23:52

czy da sie jakos ten ponad 6gigowy obraz SL nagrać na płyty dvd i z nich przeprowadzic instalacje?

#30 schizoos

schizoos
  • 14 postów

Napisano 26 października 2009 - 07:49

emdzej: da sie, alez owszem, na płycie dwuwarstwowej :)

#31 Grinch

Grinch
  • 37 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 października 2009 - 18:41

Ja nagrałem na dwuwarstwową i poszło bez kłopotu. Niestety mam w nowym systemie małe trudności w programem Mail :( Miałem tez w iTunes - ale to pokonałem. System faktycznie działa dużo szybciej :)

#32 cidik

cidik
  • 317 postów

Napisano 26 października 2009 - 22:57

A mnie podczas robienia obrazu wyskakuje takie błąd co z tym zrobić ? "Nie można było znaleźć danych skanowania. Obraz źródłowy wymaga skanowania przed odtworzeniem." szukałe w google i na forum ale nie znalazlem...

#33 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 października 2009 - 10:04

Otworz obraz i bedzie po krzyku :)

#34 emdzej

emdzej
  • 36 postów

Napisano 27 października 2009 - 17:33

nawet nie widzialem czy moj mb white moze nagrywac takie dwustronne plytki, dzieki za pomoc :)

#35 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 30 października 2009 - 07:56

A mnie podczas robienia obrazu wyskakuje takie błąd co z tym zrobić ? "Nie można było znaleźć danych skanowania. Obraz źródłowy wymaga skanowania przed odtworzeniem." szukałe w google i na forum ale nie znalazlem...

Obraz musi być zamontowany. Kliknij 2x na tym obrazie i w zakładce odtwórz/wolumin źródłowy przeciągnij zamontowany dysk.

#36 mkruszynski

mkruszynski
  • 39 postów
  • SkądOstrowiec Św.

Napisano 30 października 2009 - 16:01

Nagranie na Dwuwarstwową

Ja nagrałem na dwuwarstwową i poszło bez kłopotu.
Niestety mam w nowym systemie małe trudności w programem Mail :(
Miałem tez w iTunes - ale to pokonałem.
System faktycznie działa dużo szybciej :)

Mam dość proste pytanie. Posiadam poprawny obraz, jak poprawnie zapisać go na DVD-R 8.5GB ?
Narzędzia dyskowe?
Poproszę króki opis, kiedyś wypaliłem obraz jako iso i nie widzlal przy starcie do instalacji. Zapewne metoda prosta i gdzieś opisana, ale nie mogę ustalić.
Oryginał w purełeczku zahibernowany by się nie porysował.

MacBook Pro core 2.16 17". 2GBram, Leo wgrywa się dość długo, nawet myślałem ponownie o kochanym Tigerze. :)

#37 maslak001

maslak001
  • 4 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 listopada 2009 - 21:34

czytalem jak zainstolowac ten system bez napedu dvd za pomoca usb flash ale mi to nie wychodzi i nie moge zainstalowac . Jakos pomoc otrzymam bo bardzo zalezy mi na wgraiu nowego systemu:)

#38 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 19 listopada 2009 - 23:56

Instalacja bez napędu? Bierzmy dysk na USB, odpalamy Disk Utility, robimy go GUID, robimy restore dmg płytki na dysk i bootujemy z dysku USB. Pozdrawiam, Damian

#39 wpociej

wpociej
  • 2 postów

Napisano 26 listopada 2009 - 16:46

Witam.. kiedy klikam "odtwórz" pojawia mi się komunikat, że nie znazelizono danych skanowania i bez nich nie można odtworzyć obrazu.. :/ Ktoś miał taki problem?

#40 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 28 listopada 2009 - 18:18

@wpociej spróbuj metody Niula, z tym, że jak zamontujesz obraz, kliknij prawym na tym obrazie w disk utility i wybierz opcję "ustal jako żródło" - u mnie poszło. Pozdrawiam

#41 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 postów

Napisano 01 lipca 2010 - 22:30

Obraz musi być zamontowany. Kliknij 2x na tym obrazie i w zakładce odtwórz/wolumin źródłowy przeciągnij zamontowany dysk.

mam ten sam problem. Obraz jest zamontowany. Tyle ze ja miałem obraz płyty *.iso i najpierw za pomocą Narzędzia Dyskowe przerobiłem go na dmg. Może w tym jest problem?

#42 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 02 lipca 2010 - 10:33

wystarczy poszukac a sie znajdzie:

YouTube - Snow Leopard restore DMG to USB

#43 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 postów

Napisano 02 lipca 2010 - 13:52

Dzięki pomogło. Tyle że Mac Mini G4 przy włączeniu i przytrzymaniu ALT nie widzi tej instalki. W tej chwili zainstalowany jest na nim Tiger. Sprawdziłem po wejściu do systemu dysk jest "widzialny". Na pozostałych macbookach z Snow Leo przy przytrzymaniu ALT dysk jako instalka również jest widzialny. Więc wina jest po stornie Maca Mini.

Pojechałem do sklepu kupiłem DVD DL. Nagrałem płytę za pomocą Toast przy 99% wyskoczył taki bład:

Dołączona grafika

Więc nagrałem go za pomocą Narzędzi dyskowych. Włożyłem czystą płytę DL firmy Omega. Wybrałem żółtą ikonkę Nagraj dysk CD/DVD z obrazu dysku. Wskazałem obraz. Nagrało się, przeszło do "kończę nagrywanie". Potem na chwilę zmieniło się na "kończę sesję", wróciło do "kończę nagrywanie". Po chwili wyskoczył błąd i wyjechała płyta.

Dołączona grafika

Dziwne jest to że płyta działa na dwóch macbookach pro. Dość wolno się ładuję ale działa i macbooki widzą ją jako instalke po wciśnięciu ALT. Po włożeniu do Maca Mini chwilę mieli by za chwile ją wypluć. Mac Mini ma sprawny napęd bo jak włożę instalkę Snow Leoparda to bez problemu ją otwiera. Macie na to jakiś pomysł?

#44 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 postów

Napisano 02 lipca 2010 - 17:38

Rozwiązaniem problemu było przejście przez Bootcamp na Windowsa i nagranie obrazu za pomocą CloneDVD, jestem wielkim zwolennikiem OS X ale któryś raz widzę, że wszystko związane z napędem DVD jest najsłabszym ogniwem OS X (Porysowane płyty i brak możliwości ich wyjęcia, jedynie przez restart kompa).

#45 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 11 lipca 2010 - 11:27

Rozwiązaniem problemu było przejście przez Bootcamp na Windowsa i nagranie obrazu za pomocą CloneDVD, jestem wielkim zwolennikiem OS X ale któryś raz widzę, że wszystko związane z napędem DVD jest najsłabszym ogniwem OS X (Porysowane płyty i brak możliwości ich wyjęcia, jedynie przez restart kompa).

To sa wlasnie napedy od Apple :) taki ich urok najgorszy shit to Pioneer, Aktualnie wsadzaja Matshite ktora sobie jakos radzi ale nie jest zadna rewelacja, Proponuje dokupic na FW Plextora jakiegos

#46 JANGER

JANGER
  • 1 postów

Napisano 16 października 2010 - 13:25

zainstalowalem na nowo os x leopard z pendrive (bo lekkich bolach, w opisie na pierwszej stronie trzeba dodac zeby zaznaczyc Erase partition).

teraz chce skorzystac z boot camp i zainstalowac na oddzielnej partycji windows. wszystko sie udalo. windows sie podniosl. tylko teraz nie wiem jak zainstalowac sterowniki. bez plytki dvd z os x. gdzies sa te sterowniki na pendrive? windows nie widzi zawartosci tego pendrive.
jak wrocilem do leoparda to w zainstalowanym pendrive widze dodatkowe foldery etc tmp dev.

przeczytalem ze do windows 7 musze zainstalowac wersje 3.1. boot camp. ale to jest tylko update i nie chce sie uruchomic bo nie wykrywa wczesniejszej wersji.

stan jest taki: w czasie bootowania moge wybrac os x albo windows. oba systemy podnosza sie. windows nie ma sterownikow maca i nie ma w control panelu ani w programach boot camp.

---------- Wpis dodano o 14:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:00 ----------

bardzo przepraszam za "zasmiecenie" forum.
powyzszy problem jest rozwiazany, dzieki informacji:
[url]http://myapple.pl/windows-na-macu/151272-windows-7-32-bit-na-macbooku-sterowniki-klawiatura-2.html[/url]

pobranie pliku i zainstalowanie uruchomilo wszystkie drivery i update boot camp do 3.1.

#47 People_Hate_Me

People_Hate_Me
  • 25 postów

Napisano 26 października 2010 - 08:22

witam wiem że to nie watek odnosnie Leoparda ale moze bedziecie w stanie mi pomoc. a mianowicie w moim imacu G5 mam uszkodzony naped zrobilem sobie obraz leoparda na kompie z windowsem (.dmg) przygotowałem również dysk zewnętrzny tak jak to jest opisywane przez was. czyli jako guid i macosx extended (juornaled). zrobiłem tak jak na wielu filmikach restor na ten własnie przygotowany dysk. chce odpalic instalke i niestety wyskakuje mi bład "the application "install mac OSX cennot be used from this volume" jak ktos wie co mogłem zrobić nie tak prosiłbym o pomoc. z góry wielkie dzieki :)

#48 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 26 października 2010 - 09:11

wiem że to nie watek odnosnie Leoparda ale moze bedziecie w stanie mi pomoc.

Nie rób bałaganu na forum:
1) to jest dział o Snow Leopardzie, zadaj swoje pytanie w nowym wątku w dziale Mac OS 10.5 Leopard
2) nie 'wcinaj' się w istniejący wątek o pierniku, kiedy chcesz spytać o wiatrak. Lepiej załóż swój.

Ten wątek pozwolę sobie prewencyjnie zamknąć w celach porządkowych ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych