Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Instalacja Snow Leopard bez nap臋du DVD

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
47 odpowiedzi w tym temacie

#26 schizoos

schizoos
  • 14 post贸w

Napisano 26 wrze艣nia 2009 - 15:53

Do wszystkich os贸b, kt贸re podobnie jak ja szukaj膮 od kilku dni sposobu, 偶eby zainstalowa膰 SL bez p艂yty DVD z pendrive i po poprawnym wykonaniu odtworzenia dysku mac nie widzi go jako dysku startowego: spr贸bujcie u偶y膰 dysku zewn臋trznego na firewire. M臋czy艂em si臋 dwa dni, niezliczon膮 ilo艣膰 razy formatowa艂em pendrive, kombinowa艂em, wychodzi艂em z siebie i wszystko na nic. Utworzy艂em partycj臋 na dysku zewn臋trznym, sformatowa艂em j膮 do HFS+, odtworzy艂em p艂yt臋 i od razu zainstalowa艂em Snow'a.

#27 opach16

opach16
  • 87 post贸w
  • Sk膮dRadzisz贸w, Poland

Napisano 16 pa藕dziernika 2009 - 19:46

Mam taki problem ze po odtworzeniu na pendriva i zresetowaniu kompa, wciskam alt i pokazuje mi sie pendrive, klikam na niego, lecz zamiast instalatora wlacza mi sie normalnie komputer (10.5.8). Probowalem tez wejsc normalnie na pendriva i kliknac na ikonke, lecz instalator sie laduje, pokazuje sie pierwsze okienko aby kliknac "dalej" i sie wszystko wylacza. Prosze o jakies porady

#28 mateusz199235

mateusz199235
  • 160 post贸w
  • Sk膮dGdynia

Napisano 17 pa藕dziernika 2009 - 09:34

Witam zainstalowa艂em Snow Leoparda z pendrive 8GB i przez program bootcamp zainstalowa艂em XP tylko nie mog臋 zainstalowa膰 sterownik贸w bo gdy pod艂膮cze pendrive pod usb na XP to komp chce go formatowa膰. Pomocy

#29 emdzej

emdzej
  • 36 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2009 - 23:52

czy da sie jakos ten ponad 6gigowy obraz SL nagra膰 na p艂yty dvd i z nich przeprowadzic instalacje?

#30 schizoos

schizoos
  • 14 post贸w

Napisano 26 pa藕dziernika 2009 - 07:49

emdzej: da sie, alez owszem, na p艂ycie dwuwarstwowej :)

#31 Grinch

Grinch
  • 37 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 26 pa藕dziernika 2009 - 18:41

Ja nagra艂em na dwuwarstwow膮 i posz艂o bez k艂opotu. Niestety mam w nowym systemie ma艂e trudno艣ci w programem Mail :( Mia艂em tez w iTunes - ale to pokona艂em. System faktycznie dzia艂a du偶o szybciej :)

#32 cidik

cidik
  • 317 post贸w

Napisano 26 pa藕dziernika 2009 - 22:57

A mnie podczas robienia obrazu wyskakuje takie b艂膮d co z tym zrobi膰 ? "Nie mo偶na by艂o znale藕膰 danych skanowania. Obraz 藕r贸d艂owy wymaga skanowania przed odtworzeniem." szuka艂e w google i na forum ale nie znalazlem...

#33 chris.zurada

chris.zurada
  • 3聽977 post贸w
  • Sk膮dTychy, Poland

Napisano 27 pa藕dziernika 2009 - 10:04

Otworz obraz i bedzie po krzyku :)

#34 emdzej

emdzej
  • 36 post贸w

Napisano 27 pa藕dziernika 2009 - 17:33

nawet nie widzialem czy moj mb white moze nagrywac takie dwustronne plytki, dzieki za pomoc :)

#35 niula

niula
  • 662 post贸w
  • Sk膮dPozna艅 / Dublin

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 07:56

A mnie podczas robienia obrazu wyskakuje takie b艂膮d co z tym zrobi膰 ? "Nie mo偶na by艂o znale藕膰 danych skanowania. Obraz 藕r贸d艂owy wymaga skanowania przed odtworzeniem." szuka艂e w google i na forum ale nie znalazlem...

Obraz musi by膰 zamontowany. Kliknij 2x na tym obrazie i w zak艂adce odtw贸rz/wolumin 藕r贸d艂owy przeci膮gnij zamontowany dysk.

#36 mkruszynski

mkruszynski
  • 39 post贸w
  • Sk膮dOstrowiec 艢w.

Napisano 30 pa藕dziernika 2009 - 16:01

Nagranie na Dwuwarstwow膮

Ja nagra艂em na dwuwarstwow膮 i posz艂o bez k艂opotu.
Niestety mam w nowym systemie ma艂e trudno艣ci w programem Mail :(
Mia艂em tez w iTunes - ale to pokona艂em.
System faktycznie dzia艂a du偶o szybciej :)

Mam do艣膰 proste pytanie. Posiadam poprawny obraz, jak poprawnie zapisa膰 go na DVD-R 8.5GB ?
Narz臋dzia dyskowe?
Poprosz臋 kr贸ki opis, kiedy艣 wypali艂em obraz jako iso i nie widzlal przy starcie do instalacji. Zapewne metoda prosta i gdzie艣 opisana, ale nie mog臋 ustali膰.
Orygina艂 w pure艂eczku zahibernowany by si臋 nie porysowa艂.

MacBook Pro core 2.16 17". 2GBram, Leo wgrywa si臋 do艣膰 d艂ugo, nawet my艣la艂em ponownie o kochanym Tigerze. :)

#37 maslak001

maslak001
  • 4 post贸w
  • Sk膮d艁贸d藕

Napisano 19 listopada 2009 - 21:34

czytalem jak zainstolowac ten system bez napedu dvd za pomoca usb flash ale mi to nie wychodzi i nie moge zainstalowac . Jakos pomoc otrzymam bo bardzo zalezy mi na wgraiu nowego systemu:)

#38 damjanek

damjanek
  • 196 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, PL

Napisano 19 listopada 2009 - 23:56

Instalacja bez nap臋du? Bierzmy dysk na USB, odpalamy Disk Utility, robimy go GUID, robimy restore dmg p艂ytki na dysk i bootujemy z dysku USB. Pozdrawiam, Damian

#39 wpociej

wpociej
  • 2 post贸w

Napisano 26 listopada 2009 - 16:46

Witam.. kiedy klikam "odtw贸rz" pojawia mi si臋 komunikat, 偶e nie znazelizono danych skanowania i bez nich nie mo偶na odtworzy膰 obrazu.. :/ Kto艣 mia艂 taki problem?

#40 cesiu111

cesiu111
  • 742 post贸w
  • Sk膮dRz

Napisano 28 listopada 2009 - 18:18

@wpociej spr贸buj metody Niula, z tym, 偶e jak zamontujesz obraz, kliknij prawym na tym obrazie w disk utility i wybierz opcj臋 "ustal jako 偶r贸d艂o" - u mnie posz艂o. Pozdrawiam

#41 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 post贸w

Napisano 01 lipca 2010 - 22:30

Obraz musi by膰 zamontowany. Kliknij 2x na tym obrazie i w zak艂adce odtw贸rz/wolumin 藕r贸d艂owy przeci膮gnij zamontowany dysk.

mam ten sam problem. Obraz jest zamontowany. Tyle ze ja mia艂em obraz p艂yty *.iso i najpierw za pomoc膮 Narz臋dzia Dyskowe przerobi艂em go na dmg. Mo偶e w tym jest problem?

#42 sancruz3

sancruz3
  • 2聽436 post贸w

Napisano 02 lipca 2010 - 10:33

wystarczy poszukac a sie znajdzie:

YouTube - Snow Leopard restore DMG to USB

#43 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 post贸w

Napisano 02 lipca 2010 - 13:52

Dzi臋ki pomog艂o. Tyle 偶e Mac Mini G4 przy w艂膮czeniu i przytrzymaniu ALT nie widzi tej instalki. W tej chwili zainstalowany jest na nim Tiger. Sprawdzi艂em po wej艣ciu do systemu dysk jest "widzialny". Na pozosta艂ych macbookach z Snow Leo przy przytrzymaniu ALT dysk jako instalka r贸wnie偶 jest widzialny. Wi臋c wina jest po stornie Maca Mini.

Pojecha艂em do sklepu kupi艂em DVD DL. Nagra艂em p艂yt臋 za pomoc膮 Toast przy 99% wyskoczy艂 taki b艂ad:

Do艂膮czona grafika

Wi臋c nagra艂em go za pomoc膮 Narz臋dzi dyskowych. W艂o偶y艂em czyst膮 p艂yt臋 DL firmy Omega. Wybra艂em 偶贸艂t膮 ikonk臋 Nagraj dysk CD/DVD z obrazu dysku. Wskaza艂em obraz. Nagra艂o si臋, przesz艂o do "ko艅cz臋 nagrywanie". Potem na chwil臋 zmieni艂o si臋 na "ko艅cz臋 sesj臋", wr贸ci艂o do "ko艅cz臋 nagrywanie". Po chwili wyskoczy艂 b艂膮d i wyjecha艂a p艂yta.

Do艂膮czona grafika

Dziwne jest to 偶e p艂yta dzia艂a na dw贸ch macbookach pro. Do艣膰 wolno si臋 艂aduj臋 ale dzia艂a i macbooki widz膮 j膮 jako instalke po wci艣ni臋ciu ALT. Po w艂o偶eniu do Maca Mini chwil臋 mieli by za chwile j膮 wyplu膰. Mac Mini ma sprawny nap臋d bo jak w艂o偶臋 instalk臋 Snow Leoparda to bez problemu j膮 otwiera. Macie na to jaki艣 pomys艂?

#44 wybitnamalpa

wybitnamalpa
  • 136 post贸w

Napisano 02 lipca 2010 - 17:38

Rozwi膮zaniem problemu by艂o przej艣cie przez Bootcamp na Windowsa i nagranie obrazu za pomoc膮 CloneDVD, jestem wielkim zwolennikiem OS X ale kt贸ry艣 raz widz臋, 偶e wszystko zwi膮zane z nap臋dem DVD jest najs艂abszym ogniwem OS X (Porysowane p艂yty i brak mo偶liwo艣ci ich wyj臋cia, jedynie przez restart kompa).

#45 sancruz3

sancruz3
  • 2聽436 post贸w

Napisano 11 lipca 2010 - 11:27

Rozwi膮zaniem problemu by艂o przej艣cie przez Bootcamp na Windowsa i nagranie obrazu za pomoc膮 CloneDVD, jestem wielkim zwolennikiem OS X ale kt贸ry艣 raz widz臋, 偶e wszystko zwi膮zane z nap臋dem DVD jest najs艂abszym ogniwem OS X (Porysowane p艂yty i brak mo偶liwo艣ci ich wyj臋cia, jedynie przez restart kompa).

To sa wlasnie napedy od Apple :) taki ich urok najgorszy shit to Pioneer, Aktualnie wsadzaja Matshite ktora sobie jakos radzi ale nie jest zadna rewelacja, Proponuje dokupic na FW Plextora jakiegos

#46 JANGER

JANGER
  • 1 post贸w

Napisano 16 pa藕dziernika 2010 - 13:25

zainstalowalem na nowo os x leopard z pendrive (bo lekkich bolach, w opisie na pierwszej stronie trzeba dodac zeby zaznaczyc Erase partition).

teraz chce skorzystac z boot camp i zainstalowac na oddzielnej partycji windows. wszystko sie udalo. windows sie podniosl. tylko teraz nie wiem jak zainstalowac sterowniki. bez plytki dvd z os x. gdzies sa te sterowniki na pendrive? windows nie widzi zawartosci tego pendrive.
jak wrocilem do leoparda to w zainstalowanym pendrive widze dodatkowe foldery etc tmp dev.

przeczytalem ze do windows 7 musze zainstalowac wersje 3.1. boot camp. ale to jest tylko update i nie chce sie uruchomic bo nie wykrywa wczesniejszej wersji.

stan jest taki: w czasie bootowania moge wybrac os x albo windows. oba systemy podnosza sie. windows nie ma sterownikow maca i nie ma w control panelu ani w programach boot camp.

---------- Wpis dodano o 14:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:00 ----------

bardzo przepraszam za "zasmiecenie" forum.
powyzszy problem jest rozwiazany, dzieki informacji:
[url]http://myapple.pl/windows-na-macu/151272-windows-7-32-bit-na-macbooku-sterowniki-klawiatura-2.html[/url]

pobranie pliku i zainstalowanie uruchomilo wszystkie drivery i update boot camp do 3.1.

#47 People_Hate_Me

People_Hate_Me
  • 25 post贸w

Napisano 26 pa藕dziernika 2010 - 08:22

witam wiem 偶e to nie watek odnosnie Leoparda ale moze bedziecie w stanie mi pomoc. a mianowicie w moim imacu G5 mam uszkodzony naped zrobilem sobie obraz leoparda na kompie z windowsem (.dmg) przygotowa艂em r贸wnie偶 dysk zewn臋trzny tak jak to jest opisywane przez was. czyli jako guid i macosx extended (juornaled). zrobi艂em tak jak na wielu filmikach restor na ten w艂asnie przygotowany dysk. chce odpalic instalke i niestety wyskakuje mi b艂ad "the application "install mac OSX cennot be used from this volume" jak ktos wie co mog艂em zrobi膰 nie tak prosi艂bym o pomoc. z g贸ry wielkie dzieki :)

#48 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽403 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 26 pa藕dziernika 2010 - 09:11

wiem 偶e to nie watek odnosnie Leoparda ale moze bedziecie w stanie mi pomoc.

Nie r贸b ba艂aganu na forum:
1) to jest dzia艂 o Snow Leopardzie, zadaj swoje pytanie w nowym w膮tku w dziale Mac OS 10.5 Leopard
2) nie 'wcinaj' si臋 w istniej膮cy w膮tek o pierniku, kiedy chcesz spyta膰 o wiatrak. Lepiej za艂贸偶 sw贸j.

Ten w膮tek pozwol臋 sobie prewencyjnie zamkn膮膰 w celach porz膮dkowych ;-)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych