Kupiłem dzisiaj router D-Link DSL-2740B, który ma wmontowany modem ADSL. Chciałem podłączyć go do sieci bez zewnętrznego modemu od TP. Niestety po wielu konfiguracjach internet nie działał. Zadzwoniłem do TP i okazało się, że do każdego modemu jest przypisany jeden użytkownik i mój modem wbudowany w router nie działa. Czy ktoś z Was podłączał już kiedyś taki zestaw: router ADSL + DSL TP? Niestety, ale wspaniały "projektant" tegoż urządzenia nie pomyślał o wmontowaniu zwykłego wejścia WAN - tak, jest tylko 4 LAN i jeden DSL, więc nawet jakbym chciał, nie podepnę starego modemu SpeedStream. Instrukcja urządzenia to dwie strony, w których praktycznie nic nie ma. Nie ma też klonowania MAC. Jeżeli znacie jakiś sposób na sklonowanie MAC z modemu TP dla tego routera to proszę o informacje. Ten wątek może się przydać ludziom, którzy tak jak ja chcieli pozbyć się modemu DSL od kochanego dostawcy TPSA.

Router ADSL i DSL TP
Rozpoczęty przez
KuboX
, 31 sie 2009 21:58
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 sierpnia 2009 - 21:58
Napisano 01 września 2009 - 10:00
Czegoś tutaj nie rozumiem, masz Neostradę (ADSL), czy też biznesowego DSL-a? Jeżeli masz Neostradę, to kupiłeś odpowiedni router i wystarczy go skonfigurować i powinien działać. Podpinasz go oczywiście bezpośrednio do gniazdka telefonicznego, a stary modem ADSL chowasz do szafki. Żadnych MAC'ów klonować nie musisz, bo TP tego nie blokuje... sam zmieniałem sobie LiveBox'a na Fritza i wszystko chodziło jak trzeba.
Ten D-Link, którego kupiłeś ma Annex A, czy przypadkiem B?
Napisano 01 września 2009 - 10:18
Tak, jak mówi przed mówca, podpinałem swojego TP-linka bezpośrednio pod gniazdko telefoniczne, liveboxa im oddalem i chodziło normalnie, pewnie kwestia skonfigurowania. Na bank bedzie działać. Kumpel ma D-linka pod neo i śmiga.
Napisano 01 września 2009 - 10:58
Po pierwsze chciałem pogratulować wyboru D-link'a. Jest to gówno niemiłosierne. Praktycznie nie da się z nim za wiele zrobić, a kosztuje w ciul.
Ale do rzeczy. Też mam D-link'a i z tego co kojarzę to jedyny problem jaki miałem podczas konfiguracji to hasło do neostrady, którego zwyczajnie zapomniałem. Poza tym to konfiguracja nie była skomplikowana. W tej chwili nie ma mnie w domu, więc za wiele nie pomogę. Ale po powrocie zerknę do kokpitu i sprawdzę jak to u mnie jest.
Napisano 01 września 2009 - 13:17
speed stream to brzmi jak DSL, ale te modemy dzialaja takze przy neostradzie (sa uniwersalne).
Jesli neostrada - da sie zrobic, jesli DSL to niezbyt, potrzebny router z WAN-em ethernetem.
Napisano 03 września 2009 - 08:52
A zaglądałeś tam -> FAQ dla DSL-2740B
Ja mam model DSL-2640B i u mnie wszystko śmiga. Wystarczyło podać login, hasło, oraz ustawienia takie jak z linka powyżej (dla mojego routera są takie same).
Ja mam model DSL-2640B i u mnie wszystko śmiga. Wystarczyło podać login, hasło, oraz ustawienia takie jak z linka powyżej (dla mojego routera są takie same).
Napisano 04 września 2009 - 00:28
Chodzi o czysty DSL, a nie o Neostradę. MAC modemu do DSL jest przypisany do konkretnego użytkownika, a oczywiście człowiek na infolinii TP nie był skory zmiany. Udało się wymienić router na tańszy bez modemu - jednak MM okazało się ludzkie:) Jutro go zamontuję. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Może da się w jakiś sposób zmienić modem w TP, tzn. przypisać nowy MAC? Mi to już*lotto ale komuś w przyszłości może się przydać. Dziwi mnie jedynie dlaczego inni providerzy nie mają takich udziwnień.
Napisano 04 września 2009 - 00:48
Kolego, jezeli korzystasz z uslugi Internet DSL - gdzie masz stale IP, do tego masz przydzielona pule adresow do wykorzystania - a zatem korzystasz z biznesowej uslugi - nie ma mozliwosci korzystania z innego modemu niz ten, ktory dostales od TP. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, ze to TP steruje modemem, ktory m.in limituje Ci predkosc dostepu do sieci. Jedyna mozliwoscia samodzielnych zmian (publiczne - prywatne ip i nat) jest login na strony tp i tam zmiany. Jezeli chcesz rozdzielac net, to kupujesz router nie DSL, ale taki, jak do kablowki. Ustawiasz w nim static ip oraz wpisujesz dane, czyli ip, maske, brame oraz dns ktore dostales od TPSA. Nastepnie taki router podlaczasz pod modem speed stream zwyklym kablem sieciowym.
Jeszcze raz powtarzam, nie ma mozliwosci uzywania innego modemu/routera niz ten otrzymany od TP. Wiem to, poniewaz sam korzystalem z ich uslug przez 4 lata, wlasnie przez Internet DSL. Szczerze mowiac, nie wiem co Ci nie pasi w ich speed streamie. Jest duzo lepszy niz shit z marketow.
Jeszcze raz powtarzam, nie ma mozliwosci uzywania innego modemu/routera niz ten otrzymany od TP. Wiem to, poniewaz sam korzystalem z ich uslug przez 4 lata, wlasnie przez Internet DSL. Szczerze mowiac, nie wiem co Ci nie pasi w ich speed streamie. Jest duzo lepszy niz shit z marketow.
Napisano 04 września 2009 - 20:02
Chodziło tylko o względy estetyczne i to, że zawsze odpinał mi się przypadkowo od listwy. Panowie z MM wymienili router na ten bez modemu. Nie che mi się go ustawiać, pomimo tego, że wystarczy zrobić kilka razy kopiuj-wklej ze starego D-Linka, ale chyba za chwilę się za to wezmę
Ten kupiłem ze względu na szybkość - potrzebowałem trochę większy sprzęt, ponieważ jest coraz więcej urządzeń w sieci i filmy z dysku Wi-Fi trochę się przycinają. Niestety żyjemy w erze sieci bezprzewodowych i trzeba modernizować sprzęt co kilka lat.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)