Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Podawać IMEI kupującemu iphona czy nie ?

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 12:32

Witam Pewnie wiekszosc z was sprzedaje telefon korzystajac z pomocy serwisow aukcyjnych np. allegro. Moje pytanie jest takie czy jezeli ktos z zainteresowanych prosi o podanie numeru IMEI powinienem go podac czy nie? Prosze o sugestie i uwagi jak wy to widzicie.

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 30 August 2009 - 12:46

Mysle, ze mozna... Tak samo jest z numerami VIN w samochodach - jezeli podasz nic sie nie stanie ;)

#3 GulDukat

GulDukat
  • 137 posts

Posted 30 August 2009 - 12:52

numer seryjny jest potrzebny do sprawdzenia gwarancji itd, ale numer IMEI może ktoś chce sprawdzić czy telefon jest kradziony.

#4 Kijax

Kijax
  • 79 posts
  • SkądLewin Brzeski

Posted 30 August 2009 - 13:09

ja myślę że dla dobra transakcji wręcz powinieneś podać IMEI ;)

#5 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 posts

Posted 30 August 2009 - 13:44

numer seryjny jest potrzebny do sprawdzenia gwarancji itd,
ale numer IMEI może ktoś chce sprawdzić czy telefon jest kradziony.

A co? Jest kradziony??
Bo w sumie po co mu ten IMEI...

#6 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 30 August 2009 - 14:02

Podać IMEI. Można sprawdzić po numerze czy telefon nie został ukradziony, ile gwarancji zostało i czy jest oryginalny.

#7 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 14:09

telefon z przedłużenia umowy w salonie, chyba że w orange dają kradzione telefony zainteresowany powiedział że na podstawie nr. IMEI sprawdza jego wersje, może zaproponować wyższą cene za niektóre co o tym sądzicie ? (komentarzy na allegro kilka a kupował same iphony) PS. Gdzieś czytałem że bez problemu można zmienić IMEI i podszyć sie pod kogoś i nie powinno sie go rozgłaszać wszem i wobec

#8 Kijax

Kijax
  • 79 posts
  • SkądLewin Brzeski

Posted 30 August 2009 - 14:34

jak dzięki numerowi IMEI podszyć się pod kogoś? :D numer IMEI jest przypisany do urządzenia a nie do człowieka :D

#9 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 14:49

1. Ktoś ukradnie nam telefon
2. Blokujemy IMEI u operatora by utrudnić życie złodziejowi
3. Złodziej zmienia IMEI telefonu by znów działał
4. Skąd weźmie IMEI ? skoro sami go dajemy albo wyłudzi go od nas

takie coś pisali o rozpowszechnianiu swojego IMEI'a osobom trzecim

#10 dymex

dymex
  • 139 posts

Posted 30 August 2009 - 15:10

"3. Złodziej zmienia IMEI telefonu by znów działał" Od kiedy i jak można zmienicIMEI iPhone'owi? lol

#11 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 15:19

bez JB na pewno nie, nie ma sie dostępu do plików systemowych, po JB już są więc kto wie

#12 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 August 2009 - 19:02

IMEI jak i S/N nie sa zapisywane w zadnych plikach tylko sa na stale zaszyte w sprzecie.

#13 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 19:06

możliwe, ja podchodze podejrzliwie do dawania IMEI'a wiem po sony ericssonach że wcale trudna zmiana nie była więc w iphonach nie wiem ale lepiej chyba nie ryzykować i nie dawać

#14 premierwaldek

premierwaldek
  • 153 posts

Posted 30 August 2009 - 19:08

po co komu jak dodajesz pudelko i fakture z orange?

#15 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 19:12

nie czytałeś strony wcześniej, gość chciał na podstawie IMEI'a sprawdzić wersje Iphona pierwsze słysze by IMEI'em coś sprawdził, tydzień produkcji to chyba raczej po S/N

#16 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 August 2009 - 19:37

Ok, ale gorzej, jak ktoś zgłosi IMEI na Policję, że telefon skradziony... Ale nie wiem czy bez pudełka czy dowodu zakupu można.

#17 Pati007

Pati007
  • 265 posts
  • SkądSuchy Las, PL

Posted 30 August 2009 - 19:51

nie czytałeś strony wcześniej, gość chciał na podstawie IMEI'a sprawdzić wersje Iphona
pierwsze słysze by IMEI'em coś sprawdził, tydzień produkcji to chyba raczej po S/N

Może boi się oszustwa na zasadzie ty sprzedajesz na aukcji wersję 32GB, a w rzeczywistości masz 16GB lub wystawiasz 3GS 16GB, a masz 3G 16GB? Na podst. IMEI może sprawdzić jaki to iPhone, czyli czy jest to 3G czy 3GS, jaki kolor, jaka pojemność...

Ok, ale gorzej, jak ktoś zgłosi IMEI na Policję, że telefon skradziony... Ale nie wiem czy bez pudełka czy dowodu zakupu można.

Dokładnie, nie powinni przyjąć zgłoszenia dopóki nie udowodni, że jest właścicielem telefonu - inaczej każdy z nas mógłby pozgłaszać dowolne telefony jako kradzione np. w ramach głupiego żartu zrobionego koledze ;) Policja często wymaga nie tylko dokumentu zakupu, ale też pudełka z naklejką z numerem IMEI. Podobnie operator - nie zablokuje telefonu jeśli nie jesteś jego właścicielem.

#18 werakoko

werakoko
  • 540 posts

Posted 30 August 2009 - 20:13

Można zmienić IMEI. Nie wiem jak w wypadku iPhone'a, ale na 100% się da. Ja bym podał kupującemu IMEI urządzenia, ale takiemu który na 100% kupi, bądź już kupił.

#19 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 20:16

Może boi się oszustwa na zasadzie ty sprzedajesz na aukcji wersję 32GB, a w rzeczywistości masz 16GB lub wystawiasz 3GS 16GB, a masz 3G 16GB? Na podst. IMEI może sprawdzić jaki to iPhone, czyli czy jest to 3G czy 3GS, jaki kolor, jaka pojemność...

masz racje ale dałem realne fotki, trudno sie pomylić, zafoliowane pudło widać 3GS i ta mniejsza wersja 16GB
a gdzie można sprawdzić takie info ? bo to przydatna rzecz na przyszłość
jest policjantem? to sprawdzi, ale jeśli nie to nikt mu tego nie udostępni raczej, to chyba poufne dane u operatora

HAHAHAHAHAHAHAA.... co za bzdura... od kiedy mozna zmienic IMEI??

można można, jest to nielegalne i mało kto sie tego podejmie ale sie niestety da, w iphonie nie wiadomo

#20 Ultrasonic

Ultrasonic
  • 102 posts

Posted 30 August 2009 - 21:38

Oczywiście że da się zmienić IMEI. Tak jest w Nokiach, HTC, Ericssonach itp. I nie jest on "na stałe" wgrany do telefonu, tylko jest zapisany w konfiguracji (w części pamięci niekoniecznie łatwo dostępnej, lub niedostępnej wcale). W niektórych telefonach dostęp do tej pamięci wymaga podłączenia się bezpośrednio do układu scalonego w którym ta pamięć się znajduje (tak jest np. w niektórych motorolach).

#21 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 30 August 2009 - 23:26

To, ze kiedys latwo mozna bylo zmienic IMEI... no coz... wiele sie od tamtych czasow zmienilo. W tej chwili dane jak IMEI czy S/N sa zapisywane w specjalnych kosciach ROM, ktorych bez wylutowania i wlutowania na to miejsce nowej nic nie zmienisz. zreszta ROM mowi samo za siebie. W niektorych modelach sa to EEPROMY, gdzie po zlamaniu szyfrowania, mozna takie dane zmienic. Konkludujac, z iPhone nie sa sie zdjac simlocka a chcecie IMEI zmieniac... dobre ...

#22 Bo$s

Bo$s
  • 410 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 31 August 2009 - 08:46

W starszych telefonach da się zmienić IMEI, w nowszych już jest problem. Po co? A po to, że jeśli mamy kradzionego iPhone'a i powiedzmy nie działa on w naszych sieciach to po zmianie IMEI problem znika, gdyż telefony identyfikują się w sieci właśnie na podstawie IMEI. Z tego co można znaleźć na google zmiana IMEI była możliwa w softach poniżej 2.x przy użyciu pewnego oprogramowania, które z nowszym oprogramowaniem już nie działa, ale jak widać jest to możliwe. Co do samej techniki zmiany IMEI. IMEI jest zapisany w sprzęcie, w układzie OTP (jest zapisywalny tylko raz i nie można go nadpisać) i jest zapisany również w oprogramowaniu (w basebandzie zdaje się). Ten, który jest zapisany w oprogramowaniu jest właśnie wysyłany do operatora, a oprogramowanie ma to do siebie, że grzebać w nim się da, dlatego też w telefonie jest zapisana procedura porównująca IMEI zapisany w OTP z tym zapisanym w oprogramowaniu. Cała zabawa polega na tym, aby wyłączyć porównywanie IMEI i zmienić ten w oprogramowaniu, ale nie zawsze jest to możliwe z powodu zabezpieczeń. Można też bawić się w podmianę układu OTP (lutowanie) i jednoczesną zmianę w oprogramowaniu, ale raczej nie stosuje się tego ;) A czy podawać IMEI kupującemu? Raczej tak, on z tym IMEI nic strasznego zrobić nie może ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users