Witam!
Tak jak w temacie.
Zaczynam zabawę z xCodem, ale na samym początku pojawił się problem.
Rozumiem że np getch() można zastąpić czymś innym ale jak chcę odpalić program od kogoś z Borlanda to nie mam ochoty/czasu go przerabiać tylko np. zmienić biblioteki.
Za wszystkie podpowiedzi z góry dzięki.

C++ gdzie znaleźć zamienniki bibliotek np. conio.h
Rozpoczęty przez
gregss
, 26 paź 2006 19:40
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 października 2006 - 19:40
Napisano 26 października 2006 - 20:35
conio.h to wynalazek borlanda na potrzeby msdos. W unixach jest np. ncurses.
Napisano 27 października 2006 - 09:33
no to wiem że conio to wynalazek borlanda ale jak wiesz Borland ma taki prawie monopol...
Co do ncurses to czy w tej bibliotece jest np getch()?
Napisano 27 października 2006 - 09:43
Nie do konca. Niektore funkcje maja swoje odpowiedniki, niektore nie. Ogolnie ncurses dziala na troche innej zasadzie niz conio.h - pogooglaj troche, znajdz sobie dokumentacje i baw sie dobrze

Napisano 27 października 2006 - 13:10
/* This code sets the terminal into non-canonical mode, thus disabling line buffering, reads a character from stdin and then restores the old terminal status. For more info on what else you can do with termios, see ``man termios''. There's also a ``getch()'' function in the curses library, but it is /not/ equivalent to the DOS ``getch()'' and may only be used within real curses applications (ie: it only works in curses ``WINDOW''s).. */ int mygetch( ) { struct termios oldt, newt; int ch; tcgetattr( STDIN_FILENO, &oldt ); newt = oldt; newt.c_lflag &= ~( ICANON | ECHO ); tcsetattr( STDIN_FILENO, TCSANOW, &newt ); ch = getchar(); tcsetattr( STDIN_FILENO, TCSANOW, &oldt ); return ch; }
Napisano 27 października 2006 - 14:04
Hej !
Tu masz standardowe biblioteki C dostepne na wszystkich platformach i troche dodatkowego info: [1] http://www.acm.uiuc....s/book/c_guide/
Udanych kompilacji !
Pozdrawiam,
Tomasz.
Tu masz standardowe biblioteki C dostepne na wszystkich platformach i troche dodatkowego info: [1] http://www.acm.uiuc....s/book/c_guide/
Udanych kompilacji !
Pozdrawiam,
Tomasz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych