Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lockscreen nie reaguje na dotyk / ''zawiesza'' się

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:06

Witam. Szczerze mówiąc to nie wiedziałem do jakiego typu uszkodzenia klasyfikuje się mój wątek (harware/software). Mianowicie wczoraj dostałem swojego pierwszego iPhona 2g , wyjąłem go z pudełka , włączyłem pobawiłem się chwile po czym się uśpił i kiedy chciałem go ''obudzić'' po nacisnieciu przycisku ''power'' ukazał mi się lockscreen , chciałem odblokować klawiaturę ale niestety ekran nie reagował na dotyk , zdążyłem tapnąć paręnaście razy w ekran po czym znów się uśpił (czyli tak jakby wogóle nie wykrywał mojego dotyku-tapałem cały czas). Po kilkunastu uśpieniach i wybudzeniach udało się za pierwszym razem (za pierwszym przesunięciem po którymś tam wybudzeniu) i ipek chodził normalnie. Taka sytuacja powtarza się co trochę i nie wiem czy to uszkodzenie ekranu czy błąd softwarowy. Na tym ''zaciętym'' ekranie próbowałem kliknąć którykolwiek z klawiszy odtwarzacza czy wyłączyć iPhona (kilku sekundowe przytrzymanie przycisku power i próba przesunięcia suwaczka niestety nieudana) czyli tak jakby cały dotyk się wyłączał. Dodam jeszcze , że zaktualizowałem soft z wersji 1.1.4 na 3.0 i że to zacinanie jest tylko i wyłącznie na lockscreenie. Proszę o szybką pomoc bo nie wiem czy mam odsyłać ipka do poprzedniego właściciela i żądać zwrotu pieniążków czy dam sobie z tym rade. Szczerze mówiąc iPhone bardzo mi się spodobał i nie chciałbym już go oddawać. Pozdrawiam Daczer

#2 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:19

edycja..myślalem o LSI. Odczekaj chwilkę i przesuwaj..pisz co dalej

#3 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:29

Odczekuje po kilkanaście sekund ale to nic nie daje , muszę kilka razy wcisnąć power i dopiero za którymś wybudzeniem mogę przesunąć ''Odblokuj'' , tak chyba nie powinno być...

#4 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 09:52

zrób restore raz jeszcze. Krok po kroku. Dasz radę, ipka zatrzymasz....

#5 Bo$s

Bo$s
  • 410 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:00

U mnie w 3G 3.0.1 czasem też się tak zdarza. iPhone jest zablokowany, klikam Home i ekran nie reaguje na dotyk. Muszę kliknąć Power (ekran się wyłączy), potem Home (włączy się), potem znowu Power i znowu Home i już wszystko działa OK ;) Nie mam żadnych rozszerzeń LS.

#6 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:03

Tak, ale on Daczer ma 2G i przy upgrade z 1.1.4 na 3.0 coś się mogło mimo wszystko porąbać

#7 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:19

YouTube - iPhone zawieszający się Lockscreen
YouTube - iPhone 2g 16GB zawieszający się Lockscreen 2
Tak właśnie to wygląda. W stacji dokującej mam tak za każdym razem , bez stacji w 30% wybudzeń.

Na 1.1.4 było tak samo ale restore zrobię ;)

Bo$s , robię tak samo u mnie i działa ;)

Dasz radę, ipka zatrzymasz....

Mam taką nadzieje ;)

EDIT:

No niestety jest coraz gorzej... Przed chwilą męczyłem się chyba z 10 min... Robie restore.

EDIT2:

Po restore to samo :| Chyba jednak będę musiał go oddać chyba że Panowie macie jakieś rady dla mnie...
Jak myślicie to uszkodzenie mechaniczne czy coś z softem?

#8 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:48

Na odblokowanym dziala normalnie dotyk w dolnej czesci? Mozesz normalnie pisac sms-y..?

#9 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 12:58

Tak ,nie ma żadnego problemu , wczoraj żeby to sprawdzić bawiłem się 1.5h non-stop. Problem jest tylko na Lockscreenie później go nie ma.

#10 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 13:05

Po zrobieniu restore przed odblokowaniem Iphona byla taka sama sytuacja..? ( Slide to emergency ) czy ten problem pojawia sie dopiero po odblokowani iPhona..?

#11 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 13:51

Tak , przed odblokowaniem było tak samo. :( To co radzicie Panowie?

#12 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 14:08

A co sie dzieje jezeli masz zablokowanego lockscreen i wlaczysz ipoda ( 2x HOME ) i probujesz zwiekszyc badz zmniejszyc glosnosc przyciskami z lewej strony telefonu.

#13 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 17:47

Jak naciskam przycisk to suwak się porusza. Jednak dziś nastąpiło chyba przełomowe odkrycie. Zauważyłem że kiedy telefon jest zimny (leży na biurku , stoi w stacji) wtedy ekran nie reaguje. Wystarczy że potrzymam go w ręce lub ponosze w kieszeni wtedy działa jak należy... Co to może być?

#14 Bo$s

Bo$s
  • 410 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 29 sierpnia 2009 - 13:09

Coś nie styka ;) Może tasiemka jakaś nie jest do końca wsunięta. BTW: Nie przywracałeś przypadkiem backupu z iTunes po restore?

#15 skazany

skazany
  • 19 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 18:45

Mam tak samo, tylko, że ja nawet nie mogę włączyć iPoda. Wcześniej zawieszał się powiedzmy raz dziennie, a teraz robi to notorycznie i nawet nie mogę skorzystać z telefonu ; / Po przytrzymaniu przez 10 sekund power/home iPhone się wyłacza i gdy chce go ponownie uruchomić co udaje się około raz na 10 i robi to bardzo długi czas, ładuje się tzn. jest znaczek apple i takie kółeczko się kręci przy tym znaczku. Potrafi tak robić nawet 5-10 minut i ponownie jak by sie ''zresetować'' i znów te kółeczko i znaczek apple, jak się już ''JAKOŚ'' uruchomi to działa może minute i przestaje reegować na nic.. PS. Zauważyłem coś takiego, że jak go włącze i zobacze która jest godzina i jest to powiedzmy 10:15, i wcisne home po równo 10 minutach to na ekranie wyświetla się 10:25 czyli tak jak by iphone cały czas żyje, ale gdy tylko wcisne home zawiesza się.. POMOCY!, spotkał się ktoś z takim czymś? PS2. Iphone 2G, soft 3.01, zrobiony jailbreak, wgrana cydia, aplikacje: GG, Skype, Latarka i nic więcej.

#16 koboos

koboos
  • 290 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 sierpnia 2009 - 20:10

Tez tak mam na swoim 2G. Na kazdym sofcie 1.1.4, 2.2, 3.0, 3.01 ten sam problem. I z backupem i bez. Nie ma rady na to niestety...

#17 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 21:20

Niestety odpowiedź na nasz (widzę że nie tylko mój) problem jest dosyć bolesna. Folia dotykowa jest sprasowywana z ekranem , i najwidoczniej się odkleja - tak powiedział mi Pan z autoryzowanego serwisu. Czyli ekran do wymiany :/

#18 skazany

skazany
  • 19 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 22:01

A jak wam się iPhone ''zawiesi'' i nie możecie nic zrobić z tym ekranem, to może ktoś się do was dodzwonić? Jak nie próbowaliście to spróbujcie, powiedzmy pożycz od siostry telefon i zadzwoń do siebie. Jaki efekt? Normalnie się wyświetla, że ktoś dzwoni, jest dźwięk itp.? Z góry dzięki za odpowiedź, Pozdro

#19 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 09:44

Tak wyświetla się kto dzwoni jest dzwięk ale nie da sie odebrać (przesunąć). Porażka na całej linii :/

#20 Jogus

Jogus
  • 215 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 30 sierpnia 2009 - 10:10

Daczer, Dokladnie mam to samo. Czasami ciezko jest odebrac polaczenie, przesunac suwak. MIalem to dopiero po update do 3.0 a moze to zbieg okolicznosci. Naprawde jest to cholernie irytujace, gdyz odbiera dosyc czesto telefony ze wzgledu na prace a czasami nie da sie tego uczynic. Ja do tego mam jeszcze cos takiego ze czasami mimo to ze wlaczone sa dzwonki itd na lockscreenie pokazuje mi sie tylko numer i zadna wibracja. Nie moge przesunac slidera. Jest jeszcze cos takiego np jak spie i budze sie, patrze na iPhone a on sie swieci normalnie jak by ktos dzwonil. No to ja oczywiscie odbieram, a tu sie okazuje ze ktos dzwonil godzine temu i ze tak powiem iPhone zawisil sie na tej czynnosci.

#21 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 10:20

Niestety odpowiedź na nasz (widzę że nie tylko mój) problem jest dosyć bolesna. Folia dotykowa jest sprasowywana z ekranem , i najwidoczniej się odkleja - tak powiedział mi Pan z autoryzowanego serwisu. Czyli ekran do wymiany :/

Wiec pozdrow Pana z autoryzowanego serwisu :) Mogl by byc taki problem jak powiedzial owy "pan z serwisu" ale wtedy nie bylo by roznicy czy iphone jest na lockscreenie czy na springboardzie... jezeli po odblokowaniu dziala normalnie to przyczyna nie moze byc odklejony digitizer...

#22 skazany

skazany
  • 19 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 10:43

Tak mi też coś się wydawało jak piszę Pan UP, bo jak by to było możliwe? Z resztą u mnie jest i tak trochę inaczej. Po prostu tak jak by mi się wiesza soft, wyrzuciłem PRAWIE wszystkie aplikacje poprzez iTunes zostawiłem tylko GG, Skype i Latarke i jakoś się ustabilizował od wczoraj od 24 do teraz jeszcze się nie zawiesił, odpukać.. oby tak dalej.

#23 Kijax

Kijax
  • 79 postów
  • SkądLewin Brzeski

Napisano 30 sierpnia 2009 - 14:42

mam dokładnie to samo. najczęściej dzieje się to kiedy ktoś do mnie dzwoni.... wtedy po prostu nie mogę odebrać i muszę oddzwaniać. wydaje mi się że to jest związane z software. u mnie zaczęło się tak dziać po zainstalowaniu softu 3.0. dokładnie po przejściu z 2.2.1 na 3.0. nie mam żadnego problemu z wyświetlaczem - wszystko działa okej. nie robiłem żadnego restore.

#24 Daczer

Daczer
  • 22 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 22:52

Coraz więcej nas. Panowie skoro to nie sprawa hardwarowa to jaka? U mnie nawet potrafi zawiesić sie przy ''slide to emergency'' (przed odblokowaniem ipka) wiec na soft mi to nie wygląda , szczególnie że zmieniałem z 1.1.4 na 3.0 i nic. Temat się ciągnie jak żelki z Biedronki a odpowiedzi jak nie było tak nie ma.

#25 skazany

skazany
  • 19 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 22:59

Spróbujcie wszystko wykasować, każdą aplikacje i całą muzykę i ogólnie wszystko czysty iPhone + ta Cydia jak ktoś ma. Ja tak zrobiłem i podziałało, jak z ręki odjał nić już się nie zawiesza (OBY było tak dalej) iPek wytrzymał już ponad 24 h bez wieszania. Aha i ja zrobiłem tak, że podłączyłem na 3 godziny iPhone do ładowania (ale do gniazdka sieciowego nie do komputera bo w komputerze jest nieregularnie podawane napięcie i przez to tez może coś wariuje. Kijax: Masz tak samo jak ja, czy jak prawie większość tutaj? iPhone Ci się zawiesza, ale możesz włączyć odtwarzacz itp(tzn. sam lockscreen). czy zawiesza Ci się całkowicie i nic nie możesz zrobić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych