Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[3G 3.0] GPS nie działa za granicą (GMaps i Navigon)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 06:59

Witam. Problem polega na tym, że będąc w Grecji nie mogłem zlokalizować swojej pozycji na moim iPhone 3G. Dodam, że całkowicie wyłączyłem transmisję danych u operatora - może ma to jednak jakiś związek? Navigon w ogóle nie mógł mnie odnaleźć (satelitów), a google maps nawet nie pokazywało kropy na zasadzie triangulacji (po powrocie do Polski, na lotnisku google maps pokazywało kropę na zasadzie triangulacji - tylko mapa się nie wczytała, bo jeszcze nie miałem włączonej transmisji danych-natomiast GPS wciąż nie działał. Dopiero po aktywowaniu transmisji danych u operatora oba GPSy (gmaps i Navigon) zaczęły wskazywać pozycję. Czy to właśnie tak ma wyglądać? Po co mi transmisja danych do Navigon'a ?

#2 Dziadek

Dziadek
  • 185 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 13:44

To dziwne bo po Chorwacji jeździłem z Navigonem (wyłączony transfer w roamingu) bez żadnych problemów.

#3 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 28 sierpnia 2009 - 13:45

Wydaje mi sie, ze albo twoj gps zglupial, albo dales mu za malo czasu na odnalezienie satelit

#4 piotrmi

piotrmi
  • 227 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 15:04

ja mialem w IT raz taka przygode. wlaczylem na chile Mapy (pojawilo sie pytanie czy chce wlaczyc dane - oczywiscie nie chcialem). iphone zlokalizowal sie ale oczywiscie nie mogl wyswietlic mapy poniewaz nie pogral danych. wylczylem app Mapy, wlaczylem Navigona i wszystko bylo ok.

#5 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 31 sierpnia 2009 - 15:07

Od siebie polecam czasem zresetować błędy GPS w ustawieniach, u mnie pomaga zawsze jak ma focha na złapanie satelit.

#6 KajubR

KajubR
  • 16 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 15:27

z moich obserwacji wynika, że GPS w Iphone bazuje nie na pozycji ustalanej przez satelity, ale na pozycji w zależności od sygnału komórkowego. proste sprawdzenie: kiedy IP traci zasięg, traci również sygnał GPS.

#7 Mystik

Mystik
  • 134 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 16:39

z moich obserwacji wynika, że GPS w Iphone bazuje nie na pozycji ustalanej przez satelity, ale na pozycji w zależności od sygnału komórkowego. proste sprawdzenie: kiedy IP traci zasięg, traci również sygnał GPS.

Jeżeli iPhone rzeczywiście, bazowałby tylko na sygnale z BTS-ów, to żadna nawigacja by na nim nie działała.

pozdrawiam

#8 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2009 - 17:00

Ja przejeździłem z Navigonem pół Francji w te wakacje, i też bez problemu śmigał, więc wydaje mi się, że albo masz problem z samym GPS, albo dawałeś mu za mało czasu na odnalezienie się. Mogłeś dla próby włączyć roaming danych i spróbować złapać położenie przez sieć komórkową, a potem go wyłączyć i sprawdzić czy śmiga.

#9 N4RMER-d05228f507

N4RMER-d05228f507
  • 7 postów

Napisano 08 września 2009 - 09:32

Miałem teraz podobny problem w UK. Nie miałem włączonego roamingu, czyli cały czas "Brak sieci" w górnej części okna. W skutek tego żaden program do nawigacji nie pokazywał pozycji (MotionGPS, Sygic, Navigon, Mapy). Myślę, że związane jest to z posiadaniem w iPhone aGPS.

#10 SaperSBC

SaperSBC
  • 11 postów

Napisano 08 września 2009 - 10:55

Stwierdziłem to samo po tegorocznych wakacjach. Choć z początku myślałem że to błąd aplikacji, bo wydawało mi się że iPek ma normalny GPS, a aGPS to tylko wsparcie... PUCK :???:
Nawet nie wiedziałem wcześniej, że w Orange trzeba aktywować roaming. Play w 2gim telefonie normalnie przeszedł na inną sieć i po sprawie.

#11 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 08 września 2009 - 15:42

A ja w tej chwili jestem w Pl, mam wyłączony roaming i Navigon naviguje świetnie- ani na chwile nie zgubił sygnału Gps.

#12 murek

murek
  • 61 postów

Napisano 08 września 2009 - 21:03

Po przewiezieniu odbiornika GPS na duże odległości (kilkaset kilometrów), musi on odebrać "z nieba" bardzo dużą ilość danych, aby ustalić pozycję. Trwa to dość długo, nawet kilka minut. Po użyciu trangulacji GSM urządzenie wie, mniej więcej gdzie się znajduje, wie, mniej więcej, jakie satelity powinny być na niebie i łatwiej jest mu zinterpretować otrzymane dane, dlatego trwa to zdecydowanie krócej. Jeżeli GPS w iPhonie działa w Polsce, to MUSI też działać w innych miejscach... PS. może w czasie, gdy sprawdzaliście swoje iP'ki US Army przeprowadzało jakąś super ważną misję w Afganistanie i kazali tam lecieć swoim satelitom :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych