Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OSX Snow Leopard - w piątek ogólnoświatowa premiera

• Please log in to reply
702 replies to this topic

#501 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 30 August 2009 - 16:17

wolę parallels 5 właśnie testuję wersje beta tego programu
i jest zdecydowanie lepsza od wersji 4 i vmware

tak z ciekawosci spytam - co ma takiego fajnego i kiedy premiera?

#502 eliyahu

eliyahu
  • 59 posts

Posted 30 August 2009 - 16:22

Słuchajcie.. czy wersja developerska 10A432 różni się czymkolwiek od wersji, która jest sprzedawana (również 10A432) ? .. Ktos ma informacje na ten temat ? .. Zmieniają cokolwiek czy poprostu przekazują do produkcji ? pozdrawiam

#503 magott

magott
  • 241 posts

Posted 30 August 2009 - 16:36

To ponoć ta sama wersja....

#504 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 30 August 2009 - 16:37

Ja z FrontRow mam inny problem - nie mogę oglądać zwiastunów. Mam konto na US Itunes Store, w menu jest żółty wykrzyknik i informacja o braku połączenia z siecią.

#505 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 30 August 2009 - 17:10

Widac przyspieszenie na SL zwlaszcza biorac pod uwage nowa architekture Grand Central, wsparcie OpenCL i wsparcie GPU ;-)
Dołączona grafika

To, ze MS wypuscil Windowsa 7 tak szybko nie oznacza, ze nalezy powielac ten sam schemat. Mogli zachowac zimna krew i poczekac do wiosny 2010 tj. zaprezentowac system wraz z nowa architektura Nehalem plus aplikacje 64-bit. Zaraz zobaczymy Combo Pack 10.6.1 i znowy jazda do 10.6.8 ;-) Generalnie nie oczekuje, ze ktos napisze: przyrost wydajnosci, jezeli jest to minimalny, a sam zakup systemu dla posiadaczy Leoparda raczej niepotrzebny lub wrecz nieoplacalny ;-) Jak czas pracy na aku i temp - jakies miarodajne testy przeprowadzone ?

#506 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 30 August 2009 - 18:52

Niestety Huawei też nie działa na Snow Leopard'zie. Ciekawe jak z innymi modemami.

#507 opach16

opach16
  • 87 posts
  • SkądRadziszów, Poland

Posted 30 August 2009 - 20:00

Mam pytanie o co chodzi z tym OpenCL? Co to wogole wniesie? Czy wykozystam to na mojej X3100? Przydalby sie jakis nowy temat z nowosciami w SL.

#508 luke_banks

luke_banks
  • 62 posts
  • SkądKraków

Posted 30 August 2009 - 20:07

Mam pytanie o co chodzi z tym OpenCL? Co to wogole wniesie? Czy wykozystam to na mojej X3100? Przydalby sie jakis nowy temat z nowosciami w SL.

na Twojej karcie Open CL raczej nie bedzie wykorzystywany. Mam taką samą kartę, ale się nie załamuję, bo i tak ten komputer to moja miłość. :)

a poniżej info ze strony apple:

"OpenCL
wymaga jednej z następujących kart graficznych lub procesorów graficznych:

NVIDIA Geforce 8600M GT, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GTS, Geforce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130.
ATI Radeon 4850, Radeon 4870"

#509 wustyle

wustyle
  • 153 posts
  • Skądwuwua

Posted 30 August 2009 - 20:08

a co z 64 bitami? czy jesli PS adresuje teraz tylko 3 GB ram (mam w imaku 4 GB), to po przejsciu na SL bede mial do dyspozycji pelen zakres ram-u w kompie?

#510 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 30 August 2009 - 21:53

a co z 64 bitami?
czy jesli PS adresuje teraz tylko 3 GB ram (mam w imaku 4 GB), to po przejsciu na SL bede mial do dyspozycji pelen zakres ram-u w kompie?

nie...
bo PS na maka jest 32 bitowy co oznacza ze moze adresowac tylko ponad 3 gb ramu...

#511 marynowana

marynowana
  • 8 posts
  • SkądBrest/Katowice/Tromso

Posted 30 August 2009 - 21:59

Witam, po zainstalowaniu Snow Leo widać wyraźne przyspieszenie. Jest to naprawdę odczuwalne, co bardzo cieszy. Natomiast pojawił się problem graficzny. Mianowice przy otwarciu stron z Top Sites pojawiają się najpierw pionowe paski o kolorach otwieranej strony, wyglądające jak kod kreskowy. Brrr. Nie dotyczy to wszystkich stron, bo np. gmail otwiera się normalnie. Również youtube, googlemaps, blog.fotogenia. Reset Safari nie pomaga. Karta graficzna Nvidia GT120. Jest to iMac z ostatniej edycji. Bardzo proszę o radę. Dodam że był to Upgrade systemu.

#512 amator

amator
  • 503 posts

Posted 30 August 2009 - 22:28

Ale slabo... Ktos potwierdza powyzszy blad kodu kreskowego?

#513 Belze

Belze
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 22:36

mimo, że nie korzystam z safari sprawdziłem - po kilkunastu wchodzeniach na strony/cofania przez pewien czas, wychwyciłem ten efekt - więc coś jest na rzeczy

#514 greggScutum

greggScutum
  • 88 posts
  • SkądKraków

Posted 30 August 2009 - 22:39

Błędów graficznych przy otwieraniu Top Sites jest kilka. Oprócz tego, że całe okno Safari (wraz z paskiem adresu ramką itp.) robi się na chwile białe to czasami zapełnia się kreskami z różnymi dziwnymi elementami ekranu (elementy docka i okienek i kawałki tła, głównie jednak docka). Błędu kodu kreskowego jeszcze nie doświadczyłem. Oczywiście nie zawsze, i zwykle otwiera się bez problemu ale jednak co jakiś czas błędy się pojawiają. Jeszcze w fazie beta kliknąłem w pajączka i napisałem do Apple ale to chyba nic nie dało :P :P :) Błąd z białym okienkiem był już w Leopardzie, w Śnieżnym pojawiły się właśnie te kolorowe dodatki.

#515 marynowana

marynowana
  • 8 posts
  • SkądBrest/Katowice/Tromso

Posted 30 August 2009 - 22:39

Ale slabo... Ktos potwierdza powyzszy blad kodu kreskowego?

Proszę bardzo. Tu też.

[url=http://makowe.pl/viewtopic.php?pid=64356]makowe forum / Snow Leopard - Pierwsze wrażenia. - Apple Mac, Mac OS, iPod, iPhone[/url]

#516 kormo

kormo
  • 219 posts
  • SkądWawa

Posted 30 August 2009 - 22:49

Ja, na kompie podpisu. Też upgrade. Też nie zawsze. Raczej na stronach z ciemnym lub czarnym tłem.

#517 weezly

weezly
  • 84 posts

Posted 30 August 2009 - 22:51

Niestety, część towarków nie działa, najprawdopodobniej będę musiał kamerkę sobie kupić nową, logitechowe stery nie działają, część małych programów te sprawia problemy, wiem też że msofficeowy słownik polski nie chce się instalować, chociaż na tym mi mało zależy bo nie używam odkąd jest polska pisownia w pages i iWeb. Po czystej instalce na podwójnym nehalemie działa duuuużo szybciej, chociaż appy mam te same. Nie kisi się tak mocno, mam wrażenie że dyski dostały kopa, generalnie system bez problemowo się instaluje i jedzie. Polecam szczególnie na nowe xeony. Ja widzę dużą różnicę. Tylko jeszcze w dalszym ciągu nie ma możliwości jakiejkolwiek normalnej modyfikacji interfejsu... SL rulez

#518 amator

amator
  • 503 posts

Posted 30 August 2009 - 22:58

Proszę bardzo. Tu też.

makowe forum / Snow Leopard - Pierwsze wrażenia. - Apple Mac, Mac OS, iPod, iPhone

No to slabo. A moze jednak chodzi o czysta instalke?

Generalnie to mam taki plan - chcialbym zrobic update do Snow i jezeli zacznie sie cos psuc, to chcialbym zrobic czysta instalke Snow i restore wszystkich rzeczy z TimeMachine (ale restore sprzed instalki Snow). Pytanie dodatkowe - rozumiem, ze moge potem (o ile Snow by sie mi nie spodobal :) ) wrocic do wczesniejszego OS (instalka z plytki) i zrobic restore z Time Machine, tak?

Sorry za lame pytanie, ale czy calosc trzyma sie przyslowiowej kupy?

#519 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 30 August 2009 - 23:16

Niestety, część towarków nie działa, najprawdopodobniej będę musiał kamerkę sobie kupić nową, logitechowe stery nie działają, część małych programów te sprawia problemy, wiem też że msofficeowy słownik polski nie chce się instalować, chociaż na tym mi mało zależy bo nie używam odkąd jest polska pisownia w pages i iWeb. Po czystej instalce na podwójnym nehalemie działa duuuużo szybciej, chociaż appy mam te same. Nie kisi się tak mocno, mam wrażenie że dyski dostały kopa, generalnie system bez problemowo się instaluje i jedzie. Polecam szczególnie na nowe xeony. Ja widzę dużą różnicę. Tylko jeszcze w dalszym ciągu nie ma możliwości jakiejkolwiek normalnej modyfikacji interfejsu...

SL rulez

I nie bedize jeszcze dzialac przez pewien czas - normalna sprawa wieku dzieciecego.
Interface - gdyby wrocil "szorowany" metal to by bylo ladniej. Ale o gustach sie nie dyskutuje.

Nie bylo mnie tutaj od strony 11 - czy ktos z userow Tigera przesiadlszy sie na Snow Leoparda zauwazyl ze nowy sytem jest rownie stabilny i szybki co 10.4.11?

#520 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 30 August 2009 - 23:27

@ chris.zurada, ja mogę Ci powiedzieć tylko, że chodzi szybciej od 10.5 ;) Ma ktoś jakiś pomysł jak używać modemu Option albo Huawei na SL? Jak wkładam kartę Option to mam szare pole z rozkazem resetu, a na Huawei poprostu pogram się wyłącza… Na razie mam WiFi, ale będzie gorzej jak będę miał wyjechać, zostanie wtedy tylko net z iPhone'a.

#521 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 31 August 2009 - 01:29

Komuś udało się uzyskać jakąś informację czy Snow umie TRIMa? lub czy będzie miał w przyszłości obsługę TRIMa? Bez tego wsadzanie SSD do Maców nie ma sensu. M$ w swoim Windows 7 wrzucił natywną obsługę TRIM-a a co Apple na to? Na to wychodzi, że nic. Nowe SSD intela G2 mają już zaimplementowaną obsługę trim w swoim firmware, ale pozostaje jeszcze kwestia po stronie systemu operacyjnego. edit: Ok trochę pogrzebałem i sam se odpowiem. Snow nie supportuje TRIM a czy będzie umiał w przyszłości to chyba sam Jobs tego nie wie ;).

#522 lapizapi

lapizapi
  • 36 posts

Posted 31 August 2009 - 06:37

U mnie nie działa udostępnianie drukarek windowsom, klikam na pc druku i wskakuje mi błąd oraz to że niemogę zainstalować polonizatora do iwork 08 ale poza tym widzę pewne przyspieszenie, poprawę działania sieci bezprzewodowych, super rzeczą jest też opcja wymuś wysunięcie płyty a

#523 wustyle

wustyle
  • 153 posts
  • Skądwuwua

Posted 31 August 2009 - 08:32

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 09:37 ----
Cytat:
Autorem cytatu jest wustyle
a co z 64 bitami?
czy jesli PS adresuje teraz tylko 3 GB ram (mam w imaku 4 GB), to po przejsciu na SL bede mial do dyspozycji pelen zakres ram-u w kompie?
nie...
bo PS na maka jest 32 bitowy co oznacza ze moze adresowac tylko ponad 3 gb ramu...

a CS4 nie jest 64 -bitowy? (wiem ze na razie nie jest zgodny ze SL)

#524 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 31 August 2009 - 09:56

/\jest w pełni zgody, tyle że 32bitowy (wersji 64 na maca nigdy nie było). Na 64bitową wersję będzie trzeba poczekać do CS5

#525 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 31 August 2009 - 10:26

A widzieliście, że zniknął Burn Folder? Teraz zakłada się zwykły folder i na niego PPM => Burn Disk :)

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users