Emigrant jeśli zabrakło czasu na napisanie to po co się spieszyli? Przecież premiera miała być we wrześniu... te 2-3 tygodnie można było poczekać. Producenci układów piszą, być może ale jakoś mi się nie chce wierzyć że firma która ma zaklepany zbyt na swoje produkty u Apple spóźnia się z pisaniem sterowników... może do pierwszych wersji testowych, ale te były dość dawno. To jest świadoma decyzja Apple, nie brak sterowników moim zdaniem.
W brew pozorom wszystko da się wyliczyć matematycznie kiedy trzeba wypuścić Snowa względem innych konkurencyjnych systemów operacyjnych a głownie chodzi o Windowsa 7 ,który tak czy siak jest dla Apple pewnym zagrożeniem. Są od tego ludzie od prognozowania, logistyki, itd. Tak wielkie korporacyjne firmy jak Apple czy M$ muszą dbać o terminy a im wcześniej zrobią produkt tym lepiej dla nich a m$ swój produkt(W7) już ukończył i dla Apple zaczęła się walka z czasem. Kto pamięta co się działo na giełdzie jak ogłoszono, że Vista została opóźniona, wszystkie akcje poleciał w dół, była wielka panika. Nic się nie bierze z powietrza.
Wydaję mi się, że nieoficjalnie Snow nadal jest w wersji beta a od piątku userzy końcowi będą beta-testerami bo zamknięty team developerów nie zawsze może wyłapać każde bugi.
Druga teoria moja, która może być mniej prawdopodobna to zablokowali specjalnie 64 bitowy kernel żeby uniknąć jak najwięcej niekompatybilności z programami firm trzecich, gdzie w większości są 32 bitowe. Apple też jeszcze nie zdążyła przepisać swoich produktów na 64 bity jak iLife czy iWork. iTunes to samo.
Pewnie na kernelu 64 bitowym zadziała 32 bitowy program jak na 32 bitowym kernelu zadziała 64bitowy program, ale działać a działać dobrze chyba robi dużą różnicę.