Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari 4 nie pamięta danych logowania do niektórych stron - dlaczego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 26 sierpnia 2009 - 11:48

Hej! Zaczyna mnie wkurzać jedna rzecz w nowym Safari. (Chyba) nie było z tym problemu w wersji 3. Mianowicie do niektórych stron Safari ciągle „zapomina” dane logowania. Po prostu za każdym razem jak na nie wchodzę muszę klikać „Zaloguj się”, wpisać hasełko i dopiero dalej działać. Oczywiście zaznaczam boksik „Zapamiętaj…” Konkretne strony, z którymi mam problem: wykop.pl demotywatory.pl forum.gs500.pl informatykaug.phorum.pl Na innych zazwyczaj jest wszystko OK, choć czasem od nowa muszę podawać hasło przy logowaniu się do GMaila. O co chodzi? Czy Wy też tak macie? Pozdr.

#2 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:49

Zgłaszam ten sam błąd. Na forum FujiKlub (Fujifilm Klub Polska :: Indeks) też muszę się logować mimo że wczesniej zaznaczyłem "zapamiętaj".

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:55

cookies/sesje masz te strony w top sites albo webclipach?

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:57

Tak, te strony są w Top Sites.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 10:59

tada ;) domyślasz już się rozwiązania problemu, czy mam je podać? ;]

#6 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 14:20

Takie logiczne to to nie jest, bo forum nikona też mam w top sites, jak również to forum myapple i trzyma 'zapamietanie' bez problemu.

#7 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 sierpnia 2009 - 14:30

Roberto, dla mnie nie ma tu nic oczywistego - normą dla mnie jest, że jak wbudowano jakąś funkcję to po to, żeby ona dobrze działała i nie wadziła w inny sposób. Jeśli więc "logiczne" uważasz a) wywalnie topsites B) wyczyszczenie ciasteczek to nie za bardzo się*z Tobą zgodzę ;) W każdym razie czekam na odpowiedź ;)

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 sierpnia 2009 - 14:53

wywalić z topsites raczej czyszczenie cookies raczej nie pomoże, ale spróbuj - a nuż widelec ;) pytanie też kto tu jest winny ;) przeglądarka, czy skrypt forum (jeżeli na innych działa...) lookash - obsługa cookies obsłudze cookies nierówna też tak miałem - na jednym forum wszystko w porządku, na innym już nie widocznie obsługa jednego ma inteligentniejszą obsługę cookies i sesji od drugiego

#9 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpnia 2009 - 23:44

Ja np mam top sites poprzypinane na stałe. Zgadam sie, obsluga ciastek moze sie roznic, natomiast wspomne tylko ze na operze czy firefoxie problemu nie ma, na wczesniejszym safari tez nie bylo, a tu klops niekiedy. A co ciekawe, z allegro mialem sytuacje odwrotna swego czasu. Tam z założenia trzeba logowac sie za kazdym razem a mi trzymalo logowanie czesto. Teraz juz nie, a nic w ust. nie zmienialem.

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 sierpnia 2009 - 10:24

ani firefox ani opera nie ma czegoś w stylu top sites opera ma fast dial czy coś w tym stylu, jednak nie jest to AFAIR odświeżane przy każdym uruchomieniu przeglądarki/top sites/co jakiś czas (?) w celu zobaczenia, czy nie ma jakiś nowości na stronie jeżeli nie ma się strony w top sites ani w dashboardzie (webclip) to nie powinno być żadnych problemów

#11 buba

buba
  • 142 postów

Napisano 20 września 2009 - 09:38

Mam to samo i już mnie zaczyna to wkurzać :/ dodam że nie mam żadnej strony z tych co nie ładują hasła w TS ani w tym drugim.

#12 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 20 września 2009 - 10:01

Ja wykasowałem problematyczne strony z TopSites. Tyle, że w ty momencie narzędzie to stało się dla mnie niemal bezużyteczne...

#13 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 20 września 2009 - 10:32

Tak, Top Sites jest praktycznie bezużyteczne, w dodatku zmula. Wyłączyłem u siebie obsługę tego bajeru, nie wyłączyłem tego wogóle, ale przynajmniej nie ładują się do niego żadne strony. Jak chodzi o zapamiętywanie haseł, nie mam problemu pod czwórką. Problem jest trochę inny, gdy zaloguję się do jakiegoś serwisu z innego komputera, po ponownym logowaniu się z mojego komputera Safari nie pamięta danych logowania. Ale to też tylko w kilku przypadkach, nie jest to reguła. Zastanawia mnie jedno, skoro to się pojawia tylko w kilku przypadkach, to gdzie może być przyczyna ? W końcu przeglądarka nie wybiera, nie ma dla niej znaczenia gdzie dany serwis jest. Dlatego może to być jakaś sprawa związana z danym serwisem w połączeniu z Safari. Może Safari ma problem z jakimiś częściami serwisu, które powodują dezorientację.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych