[2G 3.0] Nie dochodzą smsy !!
Napisano 24 sierpnia 2009 - 19:23
Napisano 24 sierpnia 2009 - 19:44
Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:52
Czy tutaj tylko są osoby, które potrafią pomóc w stylu "Samochód ci nie chce jechać ? Wylej paliwo i zalej nowe".
Zrozumcie że nie wszystko należy robić z restore, może i owszem to pomaga, ale prawdopodobną winą jest NISKI STAN BATERII (tj.: mniej niż 20%).
Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:57
Napisano 24 sierpnia 2009 - 21:59
Napisano 25 sierpnia 2009 - 11:08
Z Cydii tylko jeden program do ustawienia ściemniania ekranu po x sekundach, ale od tamtego czasu smsy dochodziły bez problemu.
Problem pojawił się dosłownie wczoraj wieczorem.
Jestem przekonany w 90% że winą jest niski stan baterii.
Prawdopodobnie iphone celowo wstrzymuje łączenie się z siecią w celu "sprawdzenia" smsmów, gdy bateria jest słaba.
Zauważyłem że smsy dochodziły z opóźnieniem ponad 2 godzinnym.
Przełożenie karty do drugiego telefonu spowodowało nagłe pojawienie się zaległych smsów.
Naładowanie telefonu przez noc do 60% spowodowało to, iż rano wysłałem testowego smsa na iphona.
Doszło w ciągu 10 sekund.
Wniosek:
System sam zabezpiecza się przed jeszcze większym rozładowaniem baterii i wstrzymuje sprawdzanie smsmów w sieci ?
Napisano 25 sierpnia 2009 - 12:33
Nie instalowałem nic oprócz gier z AppStore.
Z Cydii tylko jeden program do ustawienia ściemniania ekranu po x sekundach, ale od tamtego czasu smsy dochodziły bez problemu.
Problem pojawił się dosłownie wczoraj wieczorem.
Jestem przekonany w 90% że winą jest niski stan baterii.
Prawdopodobnie iphone celowo wstrzymuje łączenie się z siecią w celu "sprawdzenia" smsmów, gdy bateria jest słaba.
Zauważyłem że smsy dochodziły z opóźnieniem ponad 2 godzinnym.
Przełożenie karty do drugiego telefonu spowodowało nagłe pojawienie się zaległych smsów.
Naładowanie telefonu przez noc do 60% spowodowało to, iż rano wysłałem testowego smsa na iphona.
Doszło w ciągu 10 sekund.
Wniosek:
System sam zabezpiecza się przed jeszcze większym rozładowaniem baterii i wstrzymuje sprawdzanie smsmów w sieci ?
Wiekszej glupoty nie slyszalem.
iPhone nie moze celowo wstrzymac laczenie sie z siecia w celu "sprawdzenia" sms, bo majac zasieg jestes ciagle podlaczony do sieci i nie telefon sprawdza czy czeka na niego sms, tylko siec "wypycha" sms do telefonu.
Najprawdopodnie zawisil Ci sie CommCenter (odpowiedzialny na komunikacje OS<>Baseband). W takim przypadku najlepiej zrobic restart iPhone lub (a nawet) lepiej wejsc w Ustawienia > Ogolne > Wyzeruj > Wyzeruj ustawienia sieciowe.
Jesli uzywasz swojej karty sim poprzez ultrasn0w to bardzo mozliwe ze wina lezy po jego stronie - proponuje reinstalacje ultrasn0w (nawet to kilku razy, tak radzi Dev-Team na swojej stronie).
Jesli podczas normalnej pracy iPhone wyciagasz i wkladasz karte sim (a do tego jeszcze innego operatora) to tu moze tez lezec wina, generlanie dla swietego spokoju powinno sie zrobic restart.
Jesli zmieniasz karty na innego operatora na zmiane (np. Orange i Plus) to lepiej zeruj ustawienia siciowe (jak opisalem wyzej).
Napisano 26 sierpnia 2009 - 13:05
- używam 2G (a więc ultrasnow odpada)
- restart telefonu nie pomógł
Spróbuję tego sposobu co podałeś:
Ustawienia > Ogolne > Wyzeruj > Wyzeruj ustawienia sieciowe.
Napisano 09 września 2009 - 08:47
Napisano 09 września 2009 - 08:53

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych