Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

problem z Macbookiem Pro, klawiatura/touchpad raz działa raz nie

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 maciukh

maciukh
  • 38 posts
  • Skądwarszawa

Posted 24 August 2009 - 09:02

Jak w opisie. Dziwna historia, usuwałem pliki pobrane, wyłączyłem komputer. Po godzinie włączyłem i klawiatura oraz touchpad odmowily posluszenstwa. Po kilkunastu minutach - same sie wlaczyly. Działały z lekkimi przestojami przez dwa dni, a dzis rano kaplica. nic. O co moze chodzi? kontroler? czy raczej software?

#2 guru22

guru22
  • 205 posts
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Posted 24 August 2009 - 09:33

ja tak miałem jak się bawiłem w odblokowywanie gestów multi-touch w starszym Mbp i przypadkowe skasowanie jednego pliku pomogło wystartowanie z dysku na usb podmiana pliku i naprawa uprawnień :P Jak wystartujesz maca z płyty z systemem to bedziesz wiedział czy to problem z softem czy z kontrolerem.

#3 maciukh

maciukh
  • 38 posts
  • Skądwarszawa

Posted 24 August 2009 - 10:23

ok, a jesli z softem to co wowczas?

---- Dodano 24-08-2009 o godzinie 15:45 ----
i kolejna informacja: po podlaczeniu zewnetrznej myszki - dziala kursor, moge sie zalozyc ze podobnie jest z klawiatura.

#4 Młody Kojot

Młody Kojot
  • 2 posts
  • SkądJawiszowice

Posted 05 October 2009 - 12:11

Jak w opisie. Dziwna historia, usuwałem pliki pobrane, wyłączyłem komputer. Po godzinie włączyłem i klawiatura oraz touchpad odmowily posluszenstwa. Po kilkunastu minutach - same sie wlaczyly. Działały z lekkimi przestojami przez dwa dni, a dzis rano kaplica. nic.

O co moze chodzi? kontroler? czy raczej software?

Dołączam się do zapytania o problem. U mnie dodatkowo występuje problem z działaniem klawiszy: raz naciśnięty, obojętnie który, powtarza się w nieskończoność. Wybrana przez przycisk funkcja "blokuje się", co niejednokrotnie stwarza niemałe problemy w korzystaniu z jakichkolwiek aplikacji. Po ponownym przyciśnięciu dowolnego klawisza znów wszystko wraca do normy, jednak po chwili inny klawisz ulega "zablokowaniu". Problem ten występuje niecyklicznie i właściwie trudno mi zdiagnozować, czy jest to problem czysto software'owy czy jest to usterka sprzętowa.

Co do wyłączania się klawiatury i touchpada: komputerem można sterować za pomocą pilota, podłączenie zewnętrzej myszki przywraca władzę nad kursorem. Czasami (ale nie zawsze) pomaga uśpienie komputera i ponowne wybudzenie go, wtedy wszystko wraca do normy. Podobnie jest z włączeniem FrontRow za pomocą pilota. Chwila zabawy, wyłączenie FrontRow i klawiatura z touchpadem znów działają prawidłowo. Jednak te sposoby pomagają niezwykle rzadko.

#5 Młody Kojot

Młody Kojot
  • 2 posts
  • SkądJawiszowice

Posted 06 October 2009 - 17:41

Kolejne spostrzeżenie: na wyłączanie się klawiatury i touchpada prawie zawsze pomaga kombinacja: Front Row (włączone pilotem), uśpienie, wybudzenie, wyłączenie Front Row (również pilotem). Dziś miałem ten problem już kilka razy pod rząd i jak na razie powyższa kombinacja pomagała za każdym razem. Wciąż brak jednak informacji na temat przyczyn w/w zjawiska...

#6 poppy

poppy
  • 25 posts

Posted 06 October 2009 - 18:49

mi klawiatura i touchpad działały lub nie, bądź działały non stop... gdy po powrocie z wakacji włączyłam komputer. Tylko, że u mnie przyczyną była bateria która spuchła i musiała uwierać gdzieś od spodu... to było dziwne, w każdym razie wypierniczyłam baterię jak tylko to zauważyłam, czyli po jakiś 5 minutach, i po problemie. To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia ze zwariowanym padem.

#7 --Nuta--

--Nuta--
  • 89 posts

Posted 20 May 2010 - 09:10

chciałem odgrzebać temat. czy ktoś sobie z tym poradził? N.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users