Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Białe tło na wydruku przy obrazkach bitmapowych

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 kuban-83

kuban-83
  • 2 posts

Posted 23 August 2009 - 18:47

Witam Mam pewnien problem z obrazkami bitmapowymi w programach illustrator oraz InDesign. Przygotowuje parę projektów do wydruku na ulotki, większość wg;ąda wporzadku poza obrazkami które importowałem Dla przykłady w jednym obrazku mam 2 bitmapy. Oczywiście obrazki przekształcone zostały tak aby korzystąły z palety CMYK i nie miały tła. Mimo to gdy drukuje Mój obrazek po wydruku, przy obrazkach bitmapowych pojawia się jaśniejsze tło wokół nich. Na PDFie nawet przy High Definition wszystko wygląda wporządku. Próbowałem wiele rzeczy ale na nic. Moja drukarka to Xerox 6125n. Dajcie znać jak będziecie potrzebowali więcej szczegółów. Obrazki w In Design i Ilustrator, mają kolory CMYK, a przy drukowaniu próbowałem używać różnych profili wydruku, nawet mojej drukarki. Poniżej umieszczam element obrazka z problemem. Chodzi o tło przy rekach.Niestety nie mam lepszej jakości

#2 infected

infected
  • 36 posts

Posted 27 August 2009 - 04:58

Spróbuj wydrukować to do PS przez Adobe Postscipt, następnie z tego pdf. I wydrukuj tego pdf'a - powinno być ok.

#3 madmac

madmac
  • 136 posts

Posted 05 September 2009 - 21:08

jeśli masz pełnego acrobata, zrób preflight - digital printing. Moze pomoże

#4 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 06 September 2009 - 21:19

Zwróć uwagę jakie masz domyślne opcje tej drukarki. Połącz się z nią przez LAN i przez przeglądarkę WWW możesz sobie poustawiać i podefiniować. Domyślnie bowiem jak masz dwa pola wektorowe i bitmapowe o tych samych kolorach CMYK to na wydruku mogą być inne.

Dodatkowo zwróć uwagę na parametry w "Transparency flattener presets"
1. Zdefiniuj sobie parametr spłaszczania przezroczystości (domyślne są tylko jako przykłady a nie do użycia;-).
2. Używaj PS level 2 z tym presetem lub PDF/X 1a z tym samym presetem.
W obu przypadkach pliki większe ale problem znika.drukuje się też troszkę dłużej.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users