Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wypalona matryca w iMac 24" 2.4GHz

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 August 2009 - 23:39

Witam, już ponad rok posiadam ów iMaca. Na co dzień sporo pracuję w photoshop, praktycznie stale na ekranie wyświetlają się panele. Ostatnio zauważyłem że panele są dalej widoczne na kontrastowych tłach mimo zamknęcia aplikacji. Bardzo to się rzuca w oczy. Zostają takie cienie, nie znikają nawet przy wyłączonej matrycy. Czy jest jakiś sposób by problem zniwelować poza wymianą matrycy?

#2 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 23 August 2009 - 14:34

Może to Ci pomoże: Avoiding image persistence on Apple LCD displays
Tu masz jeszcze topic o tym problemie: Apple - Support - Discussions - iMac 24 Aluminum screen burn-in? ...

#3 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 06 September 2009 - 14:31

U mnie pomogło świecenie białym tłem przez kilka godzin non-stop. Ślady zniknęły, a miałem całkiem widocznie odbite cienie okien. BTW, siema arsen ;).

#4 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 06 September 2009 - 20:27

@Mr. Burns (nomen omen): życie bywa zaskakujące... ;) BTW, image persistence ma 2 formy: taką jak u arsena i drugą, kiedy "duchy" pojawiają się po zatrzymaniu kontrastowego obrazu (np okna) w jednym miejscu nawet na 15 minut. Na pierwsze pomaga często to co zrobił waluigi (to samo znajdziesz w linku do supportu Apple), na drugie tylko wymiana matrycy.

#5 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 06 September 2009 - 22:48

Prosta sprawa ustaw w PS kolor paneli na ciemny to bardzo pomaga.

#6 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 07 September 2009 - 08:17

A skąd wiesz jaki typ wypaleń powstaje na matrycy arsena skoro nawet nie widziałeś tej matrycy...???

Jakie to ma znaczenie, skoro są tylko 2 możliwe solucje problemu???

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users