Witam,
jak poradzic sobie z balaganem fontow. Mam standardowo zainstalowany system. W pakiecie cs2 pojawia bardzo dluga lista fontow. Po wylaczeniu fontow FontBokiem nadal zostala spora lista fontow widzianych przez pakiet CS2. Fontow tych nie pokazuje ani FontBook ani Suitcase Fusion. Doszedlem do tego, ze fonty te znajduja sie w:
macintosch HD--Aplication Support--Adobe---Font
Jesli kazda aplikacja moze w tak smieciarski sposob dodoawac fonty to jak nimi zazadzac skoro aplikacje sluzace do zarzadzania fontami(FontBook,Suitcase) nawet nie widza tych fontow.
Czy mozna w X uzyskac sytuacje, ze bede mial wlaczone tylko te fonty ktore zalaczam Suitcasem plus kilka systemowych. Oczywiscie nie musze dodawac ze ta masa fontow adobe ktore wyswietlaja wszystkie programy pakietu CS2 jest beznadziejnej jakosci
Pozdrawiam
T
fonty balagan
Rozpoczęty przez
tom891
, 23 paź 2006 21:01
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 października 2006 - 21:01
Napisano 24 października 2006 - 03:10
Olej Suitcase. Zapoznaj się z FontXplorerem, darmowym programem Linotype do zarządzania fontami w systemie.
Mam podpiętych (nie koniecznie aktywnych parę ... cy fontów)
Ładnie się uaktywniają potrzebne a Linotype instaluje pluginy do Adobe i QXP, aby w razie potrzeby pytał czy uaktywnić dane kroje.
link: http://www.linotype.com/fontexplorerX
Mam podpiętych (nie koniecznie aktywnych parę ... cy fontów)
Ładnie się uaktywniają potrzebne a Linotype instaluje pluginy do Adobe i QXP, aby w razie potrzeby pytał czy uaktywnić dane kroje.
link: http://www.linotype.com/fontexplorerX
Napisano 29 października 2006 - 21:32
Dzieki,
na pierwszy rzut oka program wyglada ciekawie ale...
Po wylaczeniu wszystkich fontow w secie AdobeFonts polowa tych fontow jest nadal widoczna w CS. Podobnie jest z fontami w secie System fonts --- All users mimo ze Linotype pokazuje ze wszystkie fonty w tym secie sa wylaczone to kilka jest nadal widocznych w CS
O co chodzi??
Napisano 31 października 2006 - 11:24
Pakiet iWork pokazuje fonty jak trzeba, czyli tylko te aktywne,
Może ktoś rozwiązał ten problem?
Help
Napisano 01 listopada 2006 - 01:06
Adobe ma swoje własne teczki z fontami. Mogą się znajdować zarówno w teczkach programów (na przykład /InDesign/Fonts) jak i w teczce Application Support/Adobe w teczce Library. I dlatego część fontów widzianych przez programy Adobe nie podlega obsłudze systemowymi narzędziami.
Napisano 06 listopada 2006 - 15:11
Nie jest to tak proste jak mówisz.
Linotype ma domyślna teczkę Adobe Fonts, więc czemu ma ona służyć jeśli nie zarządzaniu fontami adobe gdziekolwiek one by były?
Albo ten program (Linotype FontExplorer) który polecacie na forum jest zły, albo X ma tak beznadziejny system zarządzania fontami ze żaden program nie może go obsłużyć.
Jak wytłumaczysz to: Font BlairMdITC znajduje sie HD--Library--Fonts. Wylaczenie tego fontu w Linotype FontExplorer jak i w FontBook nic nie daje. Dalej jest widoczny przez CS. A jest to font który znajduje się tylko w systemowej teczce. .
Czy ktoś rozwiązał ten problem?
Pozdrawiam
TS
Napisano 06 listopada 2006 - 15:50
miałem taki problem, czyściłem cache frontów i dopiero Adobe przestawało widzieć wyłączone wcześniej czcionki:-(, ale po czyszczeniu fontbook na nowo uaktywniał czcionki więc trzeba je było powtórnie wyłączyć
Napisano 06 listopada 2006 - 21:25
Korzystając z Twojej rady udało mi się dezaktywować fonty systemowe które wcześniej były widoczne mimo wyłączania w Linotype. Niestety nie udało mi się nadal wyłączyć fontów adobe.
Napisano 06 listopada 2006 - 21:43
A czy w czasie pierwszego uruchomienia LFE włączyłeś opcję zarządzania fontami Adobe?
Napisano 06 listopada 2006 - 22:09
a mógłbyś podać nazwę jakiegoś z tych fontów Adobe, które nie dają się wyłączyć? Może one są niezbędne do działania samych programów i znajdują się wewnątrz samych aplikacji (tak jak w Illustratorze teczka "Required" i wewnątrz niej Fonts)
Napisano 08 listopada 2006 - 12:00
Np font Rosewood STD, ozdobny font raczej nie potrzebny do dzialania aplikacji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych