Firma Memorex wprowadza na polski rynek nową linię sprzętu audio. We wrześniu zadebiutuje u nas szereg urządzeń stworzonych specjalnie z myślą o kobietach. Będą to m.in. przenośne radia, zestawy do karaoke, zegary z radiem oraz odtwarzacze CD - większość oczywiście kompatybilna z produktami Apple. MyApple.pl przetestowało już jedno urządzenie z tej kolekcji, zapraszamy do recenzji produktu o nazwie Memorex miniMove Mi3x Boombox for iPod.
Wygląd
Wygląd turkusowego miniMove Mi3x jak najbardziej odpowiada określeniu „sprzęt dla kobiet”. Urządzenie przypomina damską torebkę, jest wykonane z plastiku, ma metalową ramkę wokół złącza iPoda oraz 7 pokrytych gumą przycisków na przednim panelu. Połączenie bieli ze srebrem i turkusem wygląda bardzo elegancko, każda zapytana przeze mnie kobieta natychmiast chciała coś takiego postawić w swojej sypialni.
W zestawie oprócz samego miniMove, znajdziemy oczywiście instrukcję obsługi, zasilacz, pilot na podczerwień i 5 przejściówek, pozwalających na podłączenie różnego rodzaju iPodów. Wraz z 4 bateriami AA całość waży tylko kilogram, świetnie więc nadaje się jako przenośny odtwarzacz muzyczny.
Możliwości
Główną funkcją miniMove Mi3x jest odtwarzanie muzyki zapisanej na naszym iPodzie. Wybieramy odpowiednią dla naszego modelu przejściówkę i wkładamy odtwarzacz do złącza w górnej części urządzenia. Dźwięk od razu przełącza się na głośniki miniMove. Mamy także możliwość przeglądania naszej biblioteki muzycznej przy pomocy przycisków sterujących urządzenia. Tu niestety natykamy się na pierwszy problem - o ile guma, którą są one pokryte, jest bardzo miła w dotyku, to już samo ich wciskanie nie należy do najprzyjemniejszych. Przyciski stawiają za duży opór - nie wyobrażam sobie, by jakakolwiek kobieta potrafiła korzystać z nich nie przytrzymując przy tym urządzenia drugą ręką. Niewiele lepiej jest w przypadku przycisków na pilocie - ich opór sprawia wrażenie, że projektanci przecenili trochę możliwości delikatnej dłoni kobiecej.
Do wszystkiego można się jednak przyzwyczaić i już po kilkugodzinnym korzystaniu z miniMove przyciski nie powinny sprawiać takiego problemu. Oprócz funkcji odtwarzania muzyki z iPoda jest też możliwość słuchania radia - możemy zapisać 10 wyszukanych przez nas stacji, po których będziemy mogli przełączać się przy pomocy przycisku Preset. Istnieje też możliwość słuchania muzyki z zewnętrznego źródła dźwięku podłączonego do miniMov.
Dźwięk
Jak na sprzęt o taki małych rozmiarach i niewielkiej planowanej cenie jakość dźwięku jest całkiem dobra. Tony średnie i wysokie brzmią czysto, dopiero przy ustawieniu wyższego poziomu głośności odczuwa się pewne zniekształcenia. Fanki głębokiego basu będą zawiedzione - „boombox” występuje tylko w nazwie. W miniMove wbudowano 4 predefiniowane ustawienia equalizera, nie mają one jednak znaczącego wpływu na sam dźwięk.
Kompatybilność z iPodami
Połączenie miniMove z wszelkiej maści odtwarzaczami Apple nie nastręcza żadnych problemów. Sprzęt pomyślnie zaliczył próbę współpracy z iPodem nano 4 generacji, iPodem video 5 generacji, iPodem touch oraz iPhonem 3G. Po „zadokowaniu” możemy już wygodnie rozsiąść się w fotelu i przy pomocy pilota przełączać się pomiędzy odtwarzanymi utworami. Przydatna jest również opcja automatycznego ładowania odtwarzaczy Apple - dzięki temu nie musimy się martwić, że podczas słuchania muzyki nagle zabraknie nam energii w iPodzie.
Podsumowanie
miniMove Mi3x jest sprzętem przyciągającym uwagę. Nieszablonowy wygląd oraz odważne kolory mogą spodobać się wielu kobietom, które dotąd mogły poczuć się pomijane przez producentów akcesoriów do iPodów. Myślę, że sprzęt zadowoli wszystkich, którzy szukają ładnego, lekkiego i mobilnego urządzenia, które pozwoli na słuchanie swojej muzyki zarówno w sypialni czy łazience jak i nad mazurskimi jeziorami lub bałtyckiej plaży.
miniMove Mi3x nie jest jeszcze dostępny w Polsce - cenę i sieć sprzedaży podamy Wam jak tylko informacja ta będzie dostępna publicznie.
Sprzęt do recenzji dostarczyła nam firma PLEON Sp. z o.o.
ul. Burakowska 5/7
01-066 Warszawa
Dziękujemy!
[newsindexsmall]http://farm3.static....ff14a8c1b_o.jpg[/newsindexsmall]
[articleindexsmall]http://farm3.static....b8fff0c20_o.png[/articleindexsmall]