Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Chinch, eurozłącze i Apple TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 19 sierpnia 2009 - 11:11

Czy da się podłączyć jakoś Apple Tv do starego telewizora ze złączem Chinch albo eurozłącze ?

#2 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpnia 2009 - 11:49

Jak znajdziesz jakiś konwerter to tak. Ja ATV podłączyłem do monitora przez konwerter do złącza monitorowego VGA.

#3 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 19 sierpnia 2009 - 12:40

Jaki to konwerter HDMI to CHINCH albo HDMI do VGA w przypadku monitora ?

#4 rczarnec

rczarnec
  • 45 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2009 - 12:19

Z konwersją HDMI do sygnału komponent lub VGA sprawa nie jest prosta, bo w tych wypadkach trzeba zmienić sygnał cyfrowy na analogowy. Od czasu do czasu na Allegro pojawia się oferta sprzedaży kabla HDMI -> VGA, ale to z całą pewnością pic. W polskich sklepach nie znalazłem takiego konwertera. Na zagranicznych portalach aukcyjnych można je znaleźć, np.;
HDfury 2: Universal HDMI to Component & RGB: Amazon.co.uk: Electronics & Photo
W przypadku Apple TV prostsze będzie podłączenie analogowego wyjścia component (YPrPb) do wejścia RBG (w niektórych złączach SCART) lub VGA. Odpowiednie konwertery są dostępne na Allegro.
Natomiast tutaj
How To ? Page 2
znajdziesz opis jak podłączyć pełnokolorowy sygnał ze złącza Pg (zielone gniazdko z tyłu Apple TV) do wejścia composite (dostępne w SCART) w telewizorze (ostatni post na stronie).

#5 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 02 września 2009 - 18:50

Dzięki za odpowiedź :)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 września 2009 - 10:56

Potrzebujesz kabla tego rodzaju: Kabel EURO / 3xRCA 1,5m GOLD . Oczywiście polecam przejrzeć ofertę całego sklepu, ponieważ - przykładowo - ten kabel jaki pokazałem w linku wcześniejszym - występuje w lepszej jakościowo wersji: Kabel EURO / 3xRCA 1,5m GOLD OFC KHC020M Thomson [szt.] . Warto dołożyć do tego lepszego - różnica w jakości sygnału jest zauważalna.

#7 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 29 października 2009 - 10:48

madmax332: Te kable nie będą działać bez hakowania ATV. To jest 2xAudio RCA + composite. Trzeba dograć do ATV jednego kexta wg opisu do którego link podesłał rczarnec. Dodam tylko, że działa na najnowszym sofcie 2.4 - rozdzielczość 480i.

#8 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 października 2009 - 13:07

ps. Od wczoraj najnowszy soft to 3.0. Ponoć stary patchstick działa ale czy działają kexty z 2.4 i starszych? Szczególnie chodzi mi o composite hack. :)

OK, to sam sobie odpowiem - na 3.0 działa patchstick przygotowany z softem 2.4 (nie próbować robić patch sticka z softem 3.0!!). Zmiana zielonego chincha na composite działa w PAL 576i. Skorzystałem z lepszego tutoriala: Composite - AwkwardTV - użyłem tego gotowego skryptu, potem przestawienie ATV na 576i, restart i jest kolor. Poprzednia metoda na 2.4 działała tylko w 480i co wygladało dużo gorzej. Z menu zniknęło boxee i xbmc. Działa oczywiście ssh i sftp.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 30 października 2009 - 21:01

Czyli jak rozumiem maszynka Apple ma w sobie różniaste elektroniczne "przeszkadzajki" a la HDMI ? Nawet najgorszy jakościowo Composite nie przejdzie. Ale kanał.

#10 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 października 2009 - 21:05

Ale niby dlaczego HDMI to przeszkadzajka? Sam popełniłem maly błąd kupując ATV nie przeczytawszy specyfikacji :) nie wiedziałem, że nie ma wyjścia composite. A jeszcze przez jakiś czas nie zmienię mojego starego CRT, który zresztą ma się całkiem dobrze. Wystarczy mały hack i wszystko działa jak trzeba.

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 31 października 2009 - 19:30

Źle mnie zrozumiałeś - HDMI samo w sobie ma zabezpieczenie HDCP - czyli zabezpieczenie przed niekontrolowanym kopiowaniem obrazu i dźwięku. Tylko o to mi chodziło pisząc wcześniej o HDMI. Odnośnie kabla - potrzeba coś takiego Kabel EURO-3xRCA (Component Video) PGV372 Profigold - 1,5m :: Sklep.RMS.pl Ewentualnie do samodzielnego zrobienia według "przepisu" http://www.twojekabe...d=109&Itemid=34

#12 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 31 października 2009 - 20:20

OK. Tylko ten kabel zadziała jeśli TV obsługuje RGB przez SCART. Jeśli tylko Composite to "zima". A ja o swoim telewizorze raczej niewiele wiem. Rozwiązanie programowe działa idealnie - kolory i jakość obrazu lepsza niż z kablówki. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych