Czy da się podłączyć jakoś Apple Tv do starego telewizora ze złączem Chinch albo eurozłącze ?

Chinch, eurozłącze i Apple TV
Started by
xxxxmarekxxxx
, 19 Aug 2009 11:11
11 replies to this topic
Posted 19 August 2009 - 11:11
Posted 19 August 2009 - 11:49
Jak znajdziesz jakiś konwerter to tak. Ja ATV podłączyłem do monitora przez konwerter do złącza monitorowego VGA.
Posted 19 August 2009 - 12:40
Jaki to konwerter HDMI to CHINCH albo HDMI do VGA w przypadku monitora ?
Posted 02 September 2009 - 12:19
Z konwersją HDMI do sygnału komponent lub VGA sprawa nie jest prosta, bo w tych wypadkach trzeba zmienić sygnał cyfrowy na analogowy. Od czasu do czasu na Allegro pojawia się oferta sprzedaży kabla HDMI -> VGA, ale to z całą pewnością pic. W polskich sklepach nie znalazłem takiego konwertera. Na zagranicznych portalach aukcyjnych można je znaleźć, np.;
HDfury 2: Universal HDMI to Component & RGB: Amazon.co.uk: Electronics & Photo
W przypadku Apple TV prostsze będzie podłączenie analogowego wyjścia component (YPrPb) do wejścia RBG (w niektórych złączach SCART) lub VGA. Odpowiednie konwertery są dostępne na Allegro.
Natomiast tutaj
How To ? Page 2
znajdziesz opis jak podłączyć pełnokolorowy sygnał ze złącza Pg (zielone gniazdko z tyłu Apple TV) do wejścia composite (dostępne w SCART) w telewizorze (ostatni post na stronie).
HDfury 2: Universal HDMI to Component & RGB: Amazon.co.uk: Electronics & Photo
W przypadku Apple TV prostsze będzie podłączenie analogowego wyjścia component (YPrPb) do wejścia RBG (w niektórych złączach SCART) lub VGA. Odpowiednie konwertery są dostępne na Allegro.
Natomiast tutaj
How To ? Page 2
znajdziesz opis jak podłączyć pełnokolorowy sygnał ze złącza Pg (zielone gniazdko z tyłu Apple TV) do wejścia composite (dostępne w SCART) w telewizorze (ostatni post na stronie).
Posted 02 September 2009 - 18:50
Dzięki za odpowiedź

Posted 07 September 2009 - 10:56
Potrzebujesz kabla tego rodzaju: Kabel EURO / 3xRCA 1,5m GOLD . Oczywiście polecam przejrzeć ofertę całego sklepu, ponieważ - przykładowo - ten kabel jaki pokazałem w linku wcześniejszym - występuje w lepszej jakościowo wersji: Kabel EURO / 3xRCA 1,5m GOLD OFC KHC020M Thomson [szt.] . Warto dołożyć do tego lepszego - różnica w jakości sygnału jest zauważalna.
Posted 29 October 2009 - 10:48
madmax332: Te kable nie będą działać bez hakowania ATV. To jest 2xAudio RCA + composite. Trzeba dograć do ATV jednego kexta wg opisu do którego link podesłał rczarnec. Dodam tylko, że działa na najnowszym sofcie 2.4 - rozdzielczość 480i.
Posted 30 October 2009 - 13:07
ps. Od wczoraj najnowszy soft to 3.0. Ponoć stary patchstick działa ale czy działają kexty z 2.4 i starszych? Szczególnie chodzi mi o composite hack. 
OK, to sam sobie odpowiem - na 3.0 działa patchstick przygotowany z softem 2.4 (nie próbować robić patch sticka z softem 3.0!!). Zmiana zielonego chincha na composite działa w PAL 576i. Skorzystałem z lepszego tutoriala: Composite - AwkwardTV - użyłem tego gotowego skryptu, potem przestawienie ATV na 576i, restart i jest kolor. Poprzednia metoda na 2.4 działała tylko w 480i co wygladało dużo gorzej. Z menu zniknęło boxee i xbmc. Działa oczywiście ssh i sftp.

OK, to sam sobie odpowiem - na 3.0 działa patchstick przygotowany z softem 2.4 (nie próbować robić patch sticka z softem 3.0!!). Zmiana zielonego chincha na composite działa w PAL 576i. Skorzystałem z lepszego tutoriala: Composite - AwkwardTV - użyłem tego gotowego skryptu, potem przestawienie ATV na 576i, restart i jest kolor. Poprzednia metoda na 2.4 działała tylko w 480i co wygladało dużo gorzej. Z menu zniknęło boxee i xbmc. Działa oczywiście ssh i sftp.
Posted 30 October 2009 - 21:01
Czyli jak rozumiem maszynka Apple ma w sobie różniaste elektroniczne "przeszkadzajki" a la HDMI ? Nawet najgorszy jakościowo Composite nie przejdzie. Ale kanał.
Posted 30 October 2009 - 21:05
Ale niby dlaczego HDMI to przeszkadzajka? Sam popełniłem maly błąd kupując ATV nie przeczytawszy specyfikacji
nie wiedziałem, że nie ma wyjścia composite. A jeszcze przez jakiś czas nie zmienię mojego starego CRT, który zresztą ma się całkiem dobrze. Wystarczy mały hack i wszystko działa jak trzeba.

Posted 31 October 2009 - 19:30
Źle mnie zrozumiałeś - HDMI samo w sobie ma zabezpieczenie HDCP - czyli zabezpieczenie przed niekontrolowanym kopiowaniem obrazu i dźwięku. Tylko o to mi chodziło pisząc wcześniej o HDMI. Odnośnie kabla - potrzeba coś takiego Kabel EURO-3xRCA (Component Video) PGV372 Profigold - 1,5m :: Sklep.RMS.pl Ewentualnie do samodzielnego zrobienia według "przepisu" http://www.twojekabe...d=109&Itemid=34
Posted 31 October 2009 - 20:20
OK. Tylko ten kabel zadziała jeśli TV obsługuje RGB przez SCART. Jeśli tylko Composite to "zima". A ja o swoim telewizorze raczej niewiele wiem. Rozwiązanie programowe działa idealnie - kolory i jakość obrazu lepsza niż z kablówki.

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users