Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pobieranie danych pomimo wyłączonego EDGE?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 19 sierpnia 2009 - 08:10

WItajcie, Mój iPhone pobiera dane pomimo wyłączonego EDGE :( Mam SbSettings i wyłączone EDGE. Przez dwa dni pobrał 3 MB nie wiem w jaki sposób. Czy może być to coś innego? Co ciekawe nie widać tego w ustawieniach, w danych "użycie". Czyli jest to jakieś*pozaustrowoje pobieranie danych. :( Moje ustawienia: 3G -> ON Bluetooth -> OFF EDGE -> OFF Location -> ON SSH -> ON Wi-Fi -> ON Czy coś z tych powłączanych opcji ma prawo pobierać*dane przez Internet? Ostatnio zapłaciłem 150 zł rachunku (mam 50 abonament), pomimo wyłączonego Internetu. To jest coś nie tak! O co tutaj chodzi... Jak tak dalej będzie to spuszczę tego AjFona w kiblu :-o

#2 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpnia 2009 - 08:52

próbowałeś wyzerować ustawienia ? bądz zrobić restore

#3 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 19 sierpnia 2009 - 09:07

Rozumiem, że rozwiązanie z fake APN Cię nie zadowala?

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpnia 2009 - 09:27

mail?

#5 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpnia 2009 - 09:54

przede wszystkim wyłącz także 3G, zaoszczędzisz na baterii....I zrób respring. Wyłącznik może tylko pokazywać EDGE off, a w rzeczywistości nie jest wyłączone. Dla mnie ( kiedy korzystałem z SBSettings ) był to sposób na upewnienie się..Sprawdzałem też zwykłą pogodę.Błąd aktualizacji oznaczał wyłączenie netu na amen

#6 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 19 sierpnia 2009 - 14:26

próbowałeś wyzerować ustawienia ? bądz zrobić restore

nie i raczej nie spróbuję

Rozumiem, że rozwiązanie z fake APN Cię nie zadowala?

Jeśli nie ma innej rady, a ten pomysł działa, to będzie musiał

mail?

Działa przy wyłączonym EDGE?

przede wszystkim wyłącz także 3G, zaoszczędzisz na baterii....I zrób respring. Wyłącznik może tylko pokazywać EDGE off, a w rzeczywistości nie jest wyłączone. Dla mnie ( kiedy korzystałem z SBSettings ) był to sposób na upewnienie się..Sprawdzałem też zwykłą pogodę.Błąd aktualizacji oznaczał wyłączenie netu na amen

Wyświetlało mi błąd, mimo to coś w tle nadal pobierało.

#7 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 30 sierpnia 2009 - 07:24

Ku*wa! Pobrał mi wszystko z pakietu (jakieś*17mb) i teraz idzie na minus w koncie! Jak kompletnie wyłączyć internet?!!! Wyłączyłem 3G i niby było lepiej, a teraz siedzę na WiFi, a on pobiera mi nie wiem za co kase (po 20g/min)

#8 duchian

duchian
  • 1 224 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 08:46

wpisz w apn nieprawdziwe dane (apn, user i haslo) zadziala na bank. jak nie to reklamacja w sieci ze poberaja kase mimo zlych danych do internetu

#9 frc

frc
  • 20 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 17:05

u mnie dziś przy ustawieniach sbsettings ( wszystko na off ) iphone zjadł 48 zł. Dzwoniłem do biura obsługi plusa, to mi powiedziano, że to za transfer. Czy to częsta przypadłość?? Zrobić restore?

#10 colinQ

colinQ
  • 182 postów
  • SkądLębork

Napisano 30 sierpnia 2009 - 17:08

Też mam Plus'a i dziś jak tylko doładuję konto to wyłączam GPRS'a. To jest tragedia!

#11 frc

frc
  • 20 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 10:33

Załóżmy, że sbsettings pokazywał wyłączone edge, a w rzeczywistości tak nie było.
Jak ip miał pobierać dane samowolnie, kiedy mail, pusch jest off, wchodziłem w net tylko rzez wifi. Przez trzy dni telefon wciągnął mi 48 zł...

---- Dodano 31-08-2009 o godzinie 11:52 ----
No i w danych wysłanych i otrzymanych kb nie zmieniły się.

#12 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 11:21

Przecież wyłącznik można łatwo sprawdzić. Przy wyłączonym EDGE sprawdź czy np uaktualni prognozę pogody. Jeśli tak, to znaczy, że wyłącznik nie wyłączony. Jak pojawi się "błąd aktualizacji" - wszystko ok. Wyłączone 3G i EDGE całkowicie odcina połączenie z mobilnym netem i nie przejdzie ani jeden bajt.

#13 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 11:43

wyloguj sie z appstore?

#14 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 11:47

Nie ma to żadnego znaczenia czy zalogowany czy nie...Bez netu jak się połączy ?? Widać SBSettings nie do końca działa jak powinno...Ja z BossPrefs nie narzekam :)

#15 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 12:11

Bez netu jak się połączy ??
/.../

przez gprs?

#16 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 12:38

ale jak ????? EDGE wyłaczone. To jak ma się połączyć. GPRS to pakietowe przesyłanie danych. EDGE to rozszerzenie GPRS (EGPRS) - dla zrozumienia tematu - jak podaje wikipedia :
EDGE (skrót od ang. Enhanced Data rates for GSM Evolution) – technologia używana w sieciach GSM do przesyłania danych.
Jest ona rozszerzeniem dla technologii GPRS (oprócz nazwy EDGE używa się też terminu EGPRS - Enhanced GPRS), poprawiony został w niej interfejs radiowy, dzięki czemu uzyskano około trzykrotne polepszenie przepływności (w większości obecnych systemów teoretycznie do 236.8 kbit/s) oraz możliwość dynamicznej zmiany szybkości nadawania pakietów w zależności od warunków transmisji. EDGE nazywana jest czasami technologią 2.5G

Wyłączając EDGE wyłączasz również GPRS i jakiekolwiek połączenie internetowe w sieci GSM.

#17 sproject

sproject
  • 206 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 13:18

Widać SBSettings nie do końca działa jak powinno...Ja z BossPrefs nie narzekam :)

Mam właśnie BossPrefs na iP 2G 3.0.1 i występuje wyżej opisany problem. EDGE w BP wyłączony (podobnie jak push i fetch), ale ikonka E u góry wciąż jest aktywna, a pieniądze znikają z konta. :-(

#18 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 13:46

E będzie zawsze pokazywać, bo jesteś w zasięgu GSM. 3G pokaże w zasięgu UMTS. Tam, gdzie pełna bida pokaże się czasem kropa.
Czy w danych IP EDGE BP pokazuje coś ? Spróbuj zrobić respring. Na moim 2G musiałem robić respring, choć BP pokazywał EDGE na off. Czy możesz zaktualizować pogodę ??

#19 sproject

sproject
  • 206 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:09

Tak, podane jest Data IP (10.100.25.50). Respring robiłem kilkakrotnie i nie przyniósł rezultatu. Podczas uaktualniania pogody występuje błąd połączenia, co wskazuje na brak Netu, mimo to codziennie kilkanaście groszy (12-24) przepada na połączenia z Siecią. :/

#20 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:33

Wyłącz net u operatora.

#21 sproject

sproject
  • 206 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:41

Wyłącz net u operatora.

Dość radykalne rozwiązanie, zresztą z Play cholernie trudno się dogadać - na zgłoszenia na stronie Mój Play odpowiadają "z automatu", a w panelu nie można tego zmienić samodzielnie.
Zresztą Net po GPRS może mi się przydać kiedyś. ;)

#22 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:43

aplikacje i gry sie łączą czy to nie to ? nie jest to dużo ale ziarnko do ziarnka

#23 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:46

Ja wyłączyłem. Era nie robiła problemu. (Do Play zadzwoń - przez www potrafią robić problemy ale przez telefon powinni wyłączyć). Po 3 miesiącach wykupiłem 50 MB pakiet. Miesięcznie samo pobiera (wszystko włączone - 3G, EDGE) około 1MB. Albo wyłączyć albo kupić pakiet.

#24 sproject

sproject
  • 206 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:52

aplikacje i gry sie łączą czy to nie to ? nie jest to dużo ale ziarnko do ziarnka

Nie. IMO Pobiera IP jedynie, a liczą za to jak za 100 kB.

Nie da rady zrobić tego inaczej niż blokując internet u operatora?

#25 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2009 - 14:54

ja bym sprawdził downgrade do 2.2.1 może wina tego 3x

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych