Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

zacinajace sie filmy

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 matthias

matthias
  • 188 posts
  • SkądGdynia

Posted 18 August 2009 - 19:56

od jakiegos czasu mam tak, ze filmy zacinaja mi sie na kilka sekund w vlc (tak jakby stop klatka) ale film tak naprawde leci tylko obraz stoi(dzwiek jest i napisy sie zmieniaja)

aby kazdy wiedzial o co chodzi wrzucam filmik z probka http://dl.getdropbox...8534/sample.mov

mam nadzieje ze ktos pomoze mi rozwiazac ten problem

#2 jacektoja

jacektoja
  • 150 posts

Posted 18 August 2009 - 20:29

Jaki jest plik tego filmu?? bo to też*zależy jaki plik bo ja np od pewnego czasu oglądam pliki RMVB na Vlc i się*tnie film ;)

#3 majer

majer
  • 296 posts
  • SkądChorzów

Posted 18 August 2009 - 20:54

ogólnie macbooki, nie potrafią dobrze otworzyć filmu... tnie się non stop...
ale winą chyba bardziej będzie wyświetlanie napisów
masz je w CP1250 i w locie on chyba je koduje do UTF8 a potem wyświetla i dlatego są przyciachy...

---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 21:55 ----
zobacz czy masz tak samo bez napisów...

a w ispocie mówili że 2 filmy w hd odtwarzają i działa..

#4 jacektoja

jacektoja
  • 150 posts

Posted 19 August 2009 - 13:01

ogólnie macbooki, nie potrafią dobrze otworzyć filmu... tnie się non stop...

z krzesła spadłem... :lol:
dlaczego ja w tedy nie mam problemu?? :-D

#5 majer

majer
  • 296 posts
  • SkądChorzów

Posted 19 August 2009 - 13:12

bo nie oglądasz filmów w ful hd?

#6 jacektoja

jacektoja
  • 150 posts

Posted 19 August 2009 - 13:16

w ful hd nie... w ogóle nie wiem co to jest :P ale mam kilka Full HD ;) nie mam problemów ;) zdjęcia z Full HD też*mam i wyświetlam ;)

#7 matthias

matthias
  • 188 posts
  • SkądGdynia

Posted 19 August 2009 - 13:41

ale to co ja ogladam nie jest w full hd, nie jest nawet w hd. ten problem wystepuje od jakiegos czasu. zmieilem kodowanie napisow na udf8 i sprawdze czy dalej bedzie sie zacinalo --------------- musialem zmienic spowrotem na "automatyczne" bo nie mialem polskich znakow

#8 majer

majer
  • 296 posts
  • SkądChorzów

Posted 19 August 2009 - 13:52

jak sciągasz napisy z netu to ustaw w gnapi, aby pobierał i konwertował do utf8

#9 matthias

matthias
  • 188 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 August 2009 - 00:43

mam tak ustawione caly czas

#10 nemesis

nemesis
  • 364 posts
  • SkądPoznań/Berlin

Posted 20 August 2009 - 01:19

Tez tak mam jednak nie wiem co jest problemem, tak samo mam przy filmach hd jak i przy wyklych xvidach

#11 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 August 2009 - 06:42

Co do tniecia, ogladalem z reguly filmy na VLC. Obra cial raz gora dwa razy podczas filmu. Wystarczylo dac spacje na stop i spacje na start i szlo dalej. Natomiast mplayer czy pym player nigdy nie mialy z tym problemu. Tym bardziej, ze VLC wymaga wiecej od sprzetu niz pozostale aplikacje.

#12 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 20 August 2009 - 15:01

a masz oryginalny dysk czy wymieniałeś na inny?

#13 matthias

matthias
  • 188 posts
  • SkądGdynia

Posted 21 August 2009 - 11:48

dysk jest oryginalny. mam nadzieje ze po przesiadce na snow leoparda problem ustapi no chyba ze ktos zna rozwiazanie. dodam ze nie mam tak od zawsze a od jakiegos czasu (ale na tyle dlugiego ze nie pamietam juz ile i downgrade vlc nie pomaga)

#14 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 21 August 2009 - 12:32

Dane na dysku naturalnie ulegają jakiejś tam defragmentacji. O ile pliki nie dają tego po sobie poznać, o tyle filmy mogą. Przenieś ten film na dysk zewnętrny jeśli możesz i spróbuj z niego. Ewentualnie nagraj na CD/DVD i zobacz jak wtedy będzie.

#15 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 21 August 2009 - 12:33

no ja tez tak mam nie od zawsze ;) tyle ze wymieniłem dysk i nie wiem czy to nie przez to, ale wyczyść system onyxem bo mi sie wydaje że mi to trochę pomogło
o tyle to ciekawe że mój mak ma 2 tyg ;) i po kilku dniach sie to zaczeło dziać, max po tygodniu
dawno nie ogladalem filmu więc nie powiem Ci czy dalej czy nie, ale też mam nadzieję że po snow leopard bedzie dobrze ;)
wiem ze nie na temat ale aby postawić system od nowa, czy to snow czy 10.5 to będzie tak jak w wypadku PC? że wszystkie dane z dysku systemowego znikną?

---- Dodano 21-08-2009 o godzinie 13:35 ----

Dane na dysku naturalnie ulegają jakiejś tam defragmentacji. O ile pliki nie dają tego po sobie poznać, o tyle filmy mogą. Przenieś ten film na dysk zewnętrny jeśli możesz i spróbuj z niego. Ewentualnie nagraj na CD/DVD i zobacz jak wtedy będzie.

właśnie- zapomniałem że u mnie z dysku zewnętrznego idzie ok :(

#16 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 21 August 2009 - 12:38

Było już wiele razy na forum, opcja archive and install. Wracając do tematu, osobiście oglądam poprzez VLC wiele filmów DVIX na PowerBook'u G4 1ghz, i jakoś nie miałem jeszcze takiego objawu. Oczywiście trochę cięło gdy zapomniałem pozamykać programy, w których pracowałem, ale jak zluzowałem komputer to odtwarzał płynnie. Za to MPlayer na G4 to tragedia. Nie wiem zatem co faktycznie wymaga więcej od komputera, u mnie wychodzi na to, że Mplayer.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users