Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

użycie CPU - macbook air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Beeles

Beeles
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:24

witam posiadam aira ver.a, mam ogromny problem z uzyciem cpu, ktore prawie caly czas wynosi 100%, user na poziomie 20-30 % a dla systemu cala reszta co w sumie daje 90-100%, korzystanie z komputera jest wrecz nie mozliwe, muli doslownie wszystko problem w tym ze komputer praktycznie nie jest obciazony - w tle dziala jdownloader i mplayer - tyle w activity monitor kernel task caly czas ok. 140, pozatym zaden proces nie szaleje jakies solucje ?

#2 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:38

Wpisz w terminalu
i napisz jaki proces zajmuje najwięcej pamięci.

#3 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 sierpnia 2009 - 07:18

Haseo... czytamy ze zrozumieniem... kernel_task 140% (czyli prawie poltora rdzenia)

#4 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 18 sierpnia 2009 - 09:08

Coś musi ten procesor obciążać, Nie wierzę że 140% CPU nic ci nie zabiera. Musi to być jakiś*proces,

#5 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 sierpnia 2009 - 09:16

... Haseo... jeszcze raz... i po woli... proces nazywa sie "kernel_task", i zabiera koledze 140%, czyli caly rdzen i 40% z drugiego... Pytanie brzmi... dlaczego "kernel_task" zabiera az tyle... u mnie nie wchodzi powyzej 4-5%. Beeles... moze masz podlaczony jakis sprzet dodatkowy?

#6 Beeles

Beeles
  • 5 postów

Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:49

nie, sprzet dodatkowy to moze sluchawki a czy standardowo spotlight indeksuje zawartosc dyskow udostepnionych w sieci ?

#7 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:53

Rozłącz się*ze wszystkimi sieciami jakie masz obecnie podłączone, a następnie po odłączaj od komputera wszystkie urządzenia zewnętrzne. Sprawdź*jeszcze w konsoli logi i zobacz czy nie pojawia się gdzieś*"failed", albo "error". Kernel_task - to proces jądra i który moduł, albo sterownik nawala to nie wywróżymy z fusów.

#8 Beeles

Beeles
  • 5 postów

Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:34

to jest log od wczoraj wieczorem (wpisalem kernel)
wiem ze dlugi i duzo do przegladniecia, ale sam nie ogarniam, krotko mam maka
a problem nie wystepuje caly czas, teraz np jest ok, chociaz komputer chodzil cala noc, przykladowo w tym logu to gdzies od 11 do 12 pm ten problem sie oporowo nasilil

[url=http://www.speedyshare.com/477324554.html]All Messages.log[/url]

#9 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:56

Insomnia? Po co? MacBook Air działa bez tego, gdy jest zamknięty, musi być tylko podłączony do zasilacza
i do zewnętrznej klawiatury. ;) Ja bym to odinstalował.

Poza tym MacBook Air ma dwie wady. Pierwsza to system chłodzenia, procesor nagrzewa się absurdalnie,
komputer zwalnia, żeby uchronić się przed przegrzaniem, wentylatory wyją... Zainstaluj CoolBook (10USD)
i obniż za jego pomocą napięcie zasilania procesora. CoolBook pozwala ustalić np. trzy prędkości procesora,
powiedzmy 800 / 1200 / 1400 GHz dla pracy z baterii oraz 800 / 1400 / 1600 przy pracy z zasilacza (zobacz
http://www.myapple.p...a-coolbook.html). Obniżenie napięcia, które trzeba dobrać samemu (zbyt niskie napięcie = kernel panic)
pozwala zmniejszyć temperaturę CPU. Efektem ubocznym instalacji CoolBooka i obniżenia napięcia CPU było
u mnie pozbycie się podobnego objawu do Twojego, czyli tajemniczego, ponad 100% obciążenia procesora
przez „kernel task”.

Druga wada MacBooka Air to nieprawidłowo zaprojektowane zawiasy. Być może nie warto się męczyć
z rozwiązywaniem problemu obciążenia procesora, skoro i tak już wkrótce (jak długo masz Aira?) urwie mu
się ekran? ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych