witam
posiadam aira ver.a, mam ogromny problem z uzyciem cpu, ktore prawie caly czas wynosi 100%, user na poziomie 20-30 % a dla systemu cala reszta co w sumie daje 90-100%, korzystanie z komputera jest wrecz nie mozliwe, muli doslownie wszystko
problem w tym ze komputer praktycznie nie jest obciazony - w tle dziala jdownloader i mplayer - tyle
w activity monitor kernel task caly czas ok. 140, pozatym zaden proces nie szaleje
jakies solucje ?

użycie CPU - macbook air
Rozpoczęty przez
Beeles
, 17 sie 2009 23:24
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:24
Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:38
Wpisz w terminalu
topi napisz jaki proces zajmuje najwięcej pamięci.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 07:18
Haseo... czytamy ze zrozumieniem... kernel_task 140% (czyli prawie poltora rdzenia)
Napisano 18 sierpnia 2009 - 09:08
Coś musi ten procesor obciążać, Nie wierzę że 140% CPU nic ci nie zabiera. Musi to być jakiś*proces,
Napisano 18 sierpnia 2009 - 09:16
... Haseo... jeszcze raz... i po woli... proces nazywa sie "kernel_task", i zabiera koledze 140%, czyli caly rdzen i 40% z drugiego... Pytanie brzmi... dlaczego "kernel_task" zabiera az tyle... u mnie nie wchodzi powyzej 4-5%.
Beeles... moze masz podlaczony jakis sprzet dodatkowy?
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:49
nie, sprzet dodatkowy to moze sluchawki
a czy standardowo spotlight indeksuje zawartosc dyskow udostepnionych w sieci ?
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:53
Rozłącz się*ze wszystkimi sieciami jakie masz obecnie podłączone, a następnie po odłączaj od komputera wszystkie urządzenia zewnętrzne.
Sprawdź*jeszcze w konsoli logi i zobacz czy nie pojawia się gdzieś*"failed", albo "error".
Kernel_task - to proces jądra i który moduł, albo sterownik nawala to nie wywróżymy z fusów.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:34
to jest log od wczoraj wieczorem (wpisalem kernel)
wiem ze dlugi i duzo do przegladniecia, ale sam nie ogarniam, krotko mam maka
a problem nie wystepuje caly czas, teraz np jest ok, chociaz komputer chodzil cala noc, przykladowo w tym logu to gdzies od 11 do 12 pm ten problem sie oporowo nasilil
[url=http://www.speedyshare.com/477324554.html]All Messages.log[/url]
wiem ze dlugi i duzo do przegladniecia, ale sam nie ogarniam, krotko mam maka
a problem nie wystepuje caly czas, teraz np jest ok, chociaz komputer chodzil cala noc, przykladowo w tym logu to gdzies od 11 do 12 pm ten problem sie oporowo nasilil
[url=http://www.speedyshare.com/477324554.html]All Messages.log[/url]
Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:56
Insomnia? Po co? MacBook Air działa bez tego, gdy jest zamknięty, musi być tylko podłączony do zasilacza
i do zewnętrznej klawiatury.
Ja bym to odinstalował.
Poza tym MacBook Air ma dwie wady. Pierwsza to system chłodzenia, procesor nagrzewa się absurdalnie,
komputer zwalnia, żeby uchronić się przed przegrzaniem, wentylatory wyją... Zainstaluj CoolBook (10USD)
i obniż za jego pomocą napięcie zasilania procesora. CoolBook pozwala ustalić np. trzy prędkości procesora,
powiedzmy 800 / 1200 / 1400 GHz dla pracy z baterii oraz 800 / 1400 / 1600 przy pracy z zasilacza (zobacz
http://www.myapple.p...a-coolbook.html). Obniżenie napięcia, które trzeba dobrać samemu (zbyt niskie napięcie = kernel panic)
pozwala zmniejszyć temperaturę CPU. Efektem ubocznym instalacji CoolBooka i obniżenia napięcia CPU było
u mnie pozbycie się podobnego objawu do Twojego, czyli tajemniczego, ponad 100% obciążenia procesora
przez „kernel task”.
Druga wada MacBooka Air to nieprawidłowo zaprojektowane zawiasy. Być może nie warto się męczyć
z rozwiązywaniem problemu obciążenia procesora, skoro i tak już wkrótce (jak długo masz Aira?) urwie mu
się ekran?
i do zewnętrznej klawiatury.

Poza tym MacBook Air ma dwie wady. Pierwsza to system chłodzenia, procesor nagrzewa się absurdalnie,
komputer zwalnia, żeby uchronić się przed przegrzaniem, wentylatory wyją... Zainstaluj CoolBook (10USD)
i obniż za jego pomocą napięcie zasilania procesora. CoolBook pozwala ustalić np. trzy prędkości procesora,
powiedzmy 800 / 1200 / 1400 GHz dla pracy z baterii oraz 800 / 1400 / 1600 przy pracy z zasilacza (zobacz
http://www.myapple.p...a-coolbook.html). Obniżenie napięcia, które trzeba dobrać samemu (zbyt niskie napięcie = kernel panic)
pozwala zmniejszyć temperaturę CPU. Efektem ubocznym instalacji CoolBooka i obniżenia napięcia CPU było
u mnie pozbycie się podobnego objawu do Twojego, czyli tajemniczego, ponad 100% obciążenia procesora
przez „kernel task”.
Druga wada MacBooka Air to nieprawidłowo zaprojektowane zawiasy. Być może nie warto się męczyć
z rozwiązywaniem problemu obciążenia procesora, skoro i tak już wkrótce (jak długo masz Aira?) urwie mu
się ekran?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych