Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kompresja plików audio

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ojciec_

Ojciec_
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2009 - 08:24

Witam od 2 dni jestem posiadaczem ipod classic 120GB. Większość muzyki jaką posiadam to oryginalne płyty CD. Bez problemu poradziłem sobie z przegraniem jej do ipoda. Jednak mam pytanie bo znalazłem w opcjach programu iTunes możliwość ustawienia kompresji AAC, AIFF, Apple Lossless, mp3 i WMV. Który z powyższych kodeków zapewni mi najlepszą jakość, najbardziej zbliżoną do płyt audio (nie ma dla mnie znaczenia czas kompresji jak również wielkość plików) Z góry dzięki za odpowiedz

#2 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 17 sierpnia 2009 - 08:28

Jeśli nie zależy ci na wielkości ani czasie kompresji to po co w ogóle chcesz to zrobić? Kompresja to zmniejszenie pliku a zarazem utrata jakości, więć trochę cie nie zrozumiałem...

#3 Ojciec_

Ojciec_
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2009 - 08:34

To w takim razie jak przegrać oryginalną płytę do ipoda tak żeby program iTunes automatycznie jej nie kompresował?? Da się to zrobić jakoś ręcznie ??

#4 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 17 sierpnia 2009 - 08:46

Większość muzyki jaką posiadam to oryginalne płyty CD. Bez problemu poradziłem sobie z przegraniem jej do ipoda.

:roll: No więc jak?

#5 Ojciec_

Ojciec_
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2009 - 08:53

bez problemu tzn. wkładam płytkę do napędu program pyta czy zaimportować klikam tak, i sobie importuje. Później z biblioteki przeciągam do ipoda i mam...ale jak sprawdziłem to cała płyta zajęła mi ok 100mb, czyli została automatycznie skompresowana. Później znalazłem ustawienie tej kompresji dla tego zapytałem które spowodują najmniej strat. Ale skoro da się jakoś inaczej zgrać muzykę do ipoda i nie tracić nic na jakości to prosił bym o informacje jak to zrobić

#6 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 17 sierpnia 2009 - 08:58

Apple Lossless lub AIFF obie są bezstratne chociaż Lossless jest lepszy (jakość)

#7 Ojciec_

Ojciec_
  • 5 postów

Napisano 17 sierpnia 2009 - 09:01

OK, bardzo dziękuję za odpowiedz

#8 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 18 sierpnia 2009 - 16:14

Apple Lossless lub AIFF obie są bezstratne chociaż Lossless jest lepszy (jakość)

Jeżeli oba formaty są bezstratne, to nie mogą się różnić jakością dźwięku. Co najwyżej wielkością pliku i procesorożernością algorytmu.

#9 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 18 sierpnia 2009 - 16:20

moim zdaniem najlepszym jest m4a,swego czasu stosowałem przy zgrywaniu CD AIFF,różnicy na słuchawkach nie słysze w porównaniu do bezstratnych formatów,jeśli i tak zabiera się iPoda "w teren" albo i na spacer,to i tak będą zakłucenia i hałasy w tle

#10 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 19 sierpnia 2009 - 12:02

m4a to nie jest format kompresji, tylko rozszerzenie pliku oznaczające kontener MPEG-4. Ścieżka dźwiękowa znajdująca się w środku może być skompresowana za pomocą ALAC albo AAC.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych