Przeglądarki - podgląd plików bez ich zapisywania
Posted 15 August 2009 - 14:47
Posted 15 August 2009 - 15:25
Posted 15 August 2009 - 15:37
co za bzdura.zależy jak serwer wysyła te pliki
czy jako do ściągnięcia, czy jako po prostu plik i przeglądarka może go otworzyć
to zalezy tylko i wylacznie od oprogramowania obslugujacego odpowiedni typ plikow w systemie operacyjnym. np jak uzywasz acrobata pod windowsem, to wgrywa on swoj plugin do firefoxa. jak firefox dostaje plik pdf, to dopoki nie klikniesz na link prawym klawiszem i nie dasz "zapisz jako", to pdf otworzy Ci sie w pluginie acrobata w firefoxie.
pod mac os x pdfy domyslnie otwiera podglad... ktory, co jest oczywiste, nie ma swojego "pluginu" w firefoxie. dlatego kazdy taki plik jest traktowany jako plik do sciagniecia, a po kliknieciu otworz, a nie zapisz, po prostu plik leci na dysk i automatycznie jest otwierany...
warto to porownac np z quicktime - jak przekazemy w windowsie bez tego programu link do mp3, zostanie on sciagniety przez przegladarke. w mac os x ten plik zostanie otworzony przez plugin quicktime bezposrednio w przegladarce, nie sciagnie go na dysk (tzn sciagnie, gdzies do cache/tempa).
mam nadzieje, ze jasno wszystko wytlumaczylem. mozna sprobowac zainstalowac acrobata z jego pluginem pod mac os x - wtedy pdfy beda sie otwierac w przegladarce, bez "sciagania".
---- Dodano 15-08-2009 o godzinie 14:44 ----
aha, wlasnie sprawdzilem, safari nie sciaga - ma plugin podgladajacy pdfy.
---- Dodano 15-08-2009 o godzinie 14:50 ----
polecam sprawdzic: https://addons.mozil...efox/addon/7518
wlasnie zainstalowalem i dziala dokladnie jak w safari (natywny support os x w pdf).
Posted 15 August 2009 - 16:07
Posted 15 August 2009 - 16:15
Posted 15 August 2009 - 16:33

nie zrozumiałem cię co prawda do końca, ale to nie jest bzdura
to natomiast jest bzdurato zalezy tylko i wylacznie od oprogramowania obslugujacego odpowiedni typ plikow w systemie operacyjnym. np jak uzywasz acrobata pod windowsem, to wgrywa on swoj plugin do firefoxa. jak firefox dostaje plik pdf, to dopoki nie klikniesz na link prawym klawiszem i nie dasz "zapisz jako", to pdf otworzy Ci sie w pluginie acrobata w firefoxie.
wszystko zależy od nagłówków wysyłanych do przeglądarki przez serwer
jeżeli nagłówek wskazuje, że przeglądarka potrafi otworzyć dany plik (html, css, pdf, gif, etc) to go (zazwyczaj) otwiera. np. przy pomocy dogranego do niej pluginu (jak np. trzeba zrobić w przypadku Fx i pdf jak widać)
jeżeli nie - to dany plik jest ściągany
można też wymusić na przeglądarce ściąganie danego pliku - wystarczy wysłać do przeglądarki odpowiedni nagłówek
można wymusić na przeglądarce ściągnięcie dowolnego typu plików - nawet html
to nie jest wielki problem
przykład:
http://download.micr...c491c57ca4a.pdf
to jest normalny pdf
a jednak nie chce się otworzyć w przeglądarce, tylko się ściąga
a jakoś mam plugin do pdf'ów (w Safari, w Fx, w Operze... etc)
w jaki sposób mi to wytłumaczysz, skoro wg ciebie to zależy tylko od tego czy mam wgrany dany plugin/soft do tego?
Posted 15 August 2009 - 16:56
Posted 15 August 2009 - 17:17
Posted 15 August 2009 - 19:03
Posted 15 August 2009 - 19:13

Posted 15 August 2009 - 21:26

Posted 15 August 2009 - 22:24
Posted 16 August 2009 - 00:19
Na szybko poszukany przykład w php ktory mówi przeglądarce internetowej że plik download.pdf powinien być do zapisu i przeglądarka powinna pokazać okienko dialogowe z zapisem pliku zamiast go otwierać:
header('Content-type: application/pdf');
header('Content-Disposition: attachment; filename="downloaded.pdf"');
readfile('original.pdf');
?>
Link może byc obojętnie jaki np. http://mysite/download_pdf/123123 (nie musi miec wcale na koncu .pdf)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users