Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Numbers - suma

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:31

Witam, nie wiem czy w ogóle istnieje taka możliwość ale... Potrzebuje zsumować kilka komórek które nie są obok siebie. Powiedzmy: a1:a14 i a 32 Robiąc to w łopatologiczny sposób wyskakuje błąd. Jeśli ktoś ma jakieś info będę wdzięczny. Pozdrawiam Belrum

#2 Gregory

Gregory

• 2 735 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:34

Potrzebuje zsumować kilka komórek które nie są obok siebie.
Powiedzmy: a1:a14 i a 32

=SUMA(A1:A14)+A32

#3 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 13 sierpnia 2009 - 09:38

dzięki - zapomniałem o nawiasach i stąd błąd. Do zamknięcia

#4 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 13 sierpnia 2009 - 15:32

=SUMA(A1:A14)+A32

albo =SUMA(A1:A14;A32) :)

#5 Półmetku

Półmetku
  • 2 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 13:49

Suma czy nie suma Witam Jako nowa osoba na jakimkolwiek forum z góry przepraszam jak źle umieściłem zapytanie, nie w tym temacie itd. Potrzebuję pomocy jeżeli chodzi o formułę jaka jest mi potrzebna w programie Numbers. Robię tabelkę klientów swojej firmy. Jedni płacą :) inni nie :(. W jednej tabeli chciałbym wpisać zarówno jednych jak i drugich. Mój pomysł: Chciałbym aby zapłacone kwoty sumowały się w jednej kolumnie a niezapłacone w drugiej. Aby odróżnić te niezapłacone wpisywał bym je z minusem. Chciałbym używać w poszczególnych kolumnach jednej formuły dla każdej z nich (zapłacono / nie zapłacono). Przykład: kolumna zapłacone =b2+c2+d2+e2 jeżeli b2>0 c2>0 itd kolumna niezapłacone = =b2+c2+d2+e2 jeżeli b2<0 c2<0 itd Mam nadzieje że jakoś sensownie to wytłumaczyłem. Każda inna propozycje mile widziana. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

#6 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 04 stycznia 2014 - 10:58

Nie wiem jak w numbers, ale w Excelu zrobiłbym to funkcją SUMIF. Np. =SUMIF(A2:E2;">0")

Edit: w Numbers też jest http://support.apple...iewlocale=en_US

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych