Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znikające ikony z Docka!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wojti

Wojti
  • 54 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 02:05

Dziwna sprawa... Niektóre ikony z docka mi po prostu znikają :) Właśnie dostałem Maka mini i próbuję*wszystko na nim ustawić... Ściągnąłem OmniOutliner'a Professional, zmieniłem mu nazwę na "OmniOutliner", bo z "Professional" jest wg mnie za długa i nic mi nie daje to rozszerzenie, wrzucam do Docka i okazuje się, że ikonta po kilku sekundach (1-4) znika. Zmieniłem nazwę z powrotem na OmniOutliner Professional i jest ok. Na Macbooku nie mam takiego problemu... Z kolei teraz wrzucam do Docka Scrivener'a... i dzieje się*to samo. Nie zmieniałem jego nazwy. Co robić? :)

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 372 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 03:07

Pomyśleć.

#3 Wojti

Wojti
  • 54 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 15:09

Skoro założyłem temat można się*domyślić, że to nie pomogło. Jakieś*kolejne wskazówki?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 372 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 17:02

A zaznaczyłeś im, tym ikonkom, że mają być 'keep in dock'?

#5 Wojti

Wojti
  • 54 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 17:58

Ja nie WŁĄCZAM programów, których nie mam w Docku i nie dziwie się*po ich zamknięciu, że nie znikają. 1. Przeciągam OmniOutliner / Scrivener z Applications do Docka 2. Czekam 1-4 sekundy 3. Ikonka znika Ale stosując Twoją*metodę (z tego, co się*domyśliłem, bo nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi) 1. Włączam OO/S 2. W docku P-klik i "Keep in Dock" 3. Wyłączam program 4. Czekam 1-4 sekundy 5. Ikonka znika

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 372 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 18:08

No to świetnie, że w końcu prawie określiłeś, o co chodzi. Włączasz dany program (w dowolny sposób, ze Spotlighta, z Findera, z Quicksilvera, whatever) i wtedy w Docku pojawia Ci się ikona. Klikasz jej PPM i 'keep in dock' ALBO (to 'odkryłem' niedawno) zmieniasz jej pozycję wobec innych ikon. Po wyłączeniu programu ikona powinna zostać w Docku na stałe (tj. dopóki nie klikniesz jej 'remove from dock' albo nie wywalisz ręcznie przeciągając na pulpit). Jeśli tak nie jest, to coś popsułeś ;-) Ja zacząłbym od wywalenia ~/Library/Preferences/com.apple.dock.* i zrestartowania Docka ('killall Dock' w Terminalu) i powinien się odpalić 'fabryczny', defaultowy Dock, który już pewnie da się ustawić, jak chcesz.

#7 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 13 sierpnia 2009 - 18:22

To ja jeszcze dorzucę swoje 3gr programik Dockless pozwala na usunięcie wszystkich aplikacji z dock'a (nawet tych które są włączone i developer nie przewidział braku ikony w docku). Albo w drugą stronę można kazać aplikacji zawsze być w docku.

#8 Wojti

Wojti
  • 54 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 18:32

No to świetnie, że w końcu prawie określiłeś, o co chodzi.

wrzucam do Docka i okazuje się, że ikonta po kilku sekundach (1-4) znika

Określiłem to w pierwszej wiadomości. A gdyby ktoś*nie zrozumiał, na wszelki wypadek w ostatniej to wyjaśniłem krok po kroku.

Jeśli tak nie jest, to coś popsułeś ;-)

Fajnie, w tym miejscu proponuję*zacząć normalną rozmowę, która miałaby ewentualnie rozwiązać mój problem. Pierwsza wartościowa rzecz w tym temacie:

Ja zacząłbym od wywalenia ~/Library/Preferences/com.apple.dock.* i zrestartowania Docka ('killall Dock' w Terminalu) i powinien się odpalić 'fabryczny', defaultowy Dock, który już pewnie da się ustawić, jak chcesz.

...ale niestety nie wyszło. Nie da się tym sposobem (a nie znam innego) wyłączyć*Docka na dłużej a resetując go nie można usunąć (kosz się nie liczy, bo z niego dalej czyta) com.apple.dock.db, bo jest używane. Próbowałem zamienić z "działającym" dock.db z laptopa, ale ten sam problem - dock.db z mini jest używany i nie można go zastąpić innym.

Huski - dzięki, ale niestety nie chcę*instalować dodatkowej aplikacji tylko po to, żeby Dock działał tak jak powiniem (bo potrzebowałbym tego programu tylko do tego, żebym mógł trzymać wszystkie aplikacje, które zechcę*w Docku)

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 372 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 18:38

A może zrób w Terminalu: killall Dock && rm -rf ~/Library/Preferences/com.apple.dock.* Powinno się wyrobić.

#10 Wojti

Wojti
  • 54 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 19:16

Zadziałało, ale niestety to ciągle nic nie daje :/ Teraz widzę nawet, że jeżeli włączę*Scrivenera / OmniOutliner, w Docku przestawię je na inne miejsce, to po 1-4 sekundach przy włączonej aplikacji ikonka sama przesuwa się na sam koniec (jak aplikacje, których nie ma w Docku). Oczywiście po wyłączeniu aplikacji ikonka znika

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 372 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 19:24

To występuje tylko dla tych dwóch aplikacji? Może są kiepsko napisane i rzeczywiście skorzystaj z Docklessa? Btw. nie wiem, skąd Ci się ikonki 'same przesuwają'. Moje w Docku siedzą tak, jak się odpaliły, czy mają włączone keep, czy nie.

#12 Wojti

Wojti
  • 54 postów

Napisano 13 sierpnia 2009 - 19:55

Jeżeli nie mam aplikacji w docku i ją odpalę, to ląduje na samym końcu (na lewo od zakładki, max po prawej w aplikacjach. Włączam program i właśnie tam jest. Wtedy przesuwam go np na środek (czyli już teoretycznie jest wrzucony do docka i zostanie tam na stałe) a on po 1-4 sekundach sam z powrotem ląduje na końcu (czyli jest już aplikacją, której w docku NIE MA i jest tu tylko na czas jej działania) Tak, zauważyłem to tylko dla tych 2ch aplikacji. OmniFocus tej samej firmy co OmniOutliner działa np bez problemów. Źle napisana aplikacja też odpada, OmniOutliner należy do BARDZO dobrze sprawdzonych programów na maku (zreztą jego darmowa wersja była/jest dodawana do wszystkich maków). Dodatkowo na moim laptopie te same aplikacje trzymają się docka bez zarzutu. Nie mam pojęcia o co może chodzić...

#13 petryczk

petryczk
  • 85 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 09:00

to ja doloże jeszcze 3gr - mi perwsza zniknla ikona VLC a potem tak samo iPhoto i Adress Book...ciekawe ze znika sam obrazek ikony bo ona jakby tam jest i mozna to puste mijsce kliknac i wlacza sie program...pierwszy raz cos takiego widze...pomocy

#14 AntoniKosiba

AntoniKosiba
  • 118 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 15 września 2010 - 18:07

Skąd ściągnąć "DOCK LOCK"? Miałem kiedyś taki fajny programik do blokowania docka, żeby ikony nie "uciekały" przypadkiem z niego. Proszę o pomoc, może ktoś to ma bo nie mogę znaleźć w necie. Dziękuję.

#15 toudajew

toudajew
  • 4 postów

Napisano 17 września 2010 - 12:49

Proszę o pomoc Witam, ja też dołożę coś od siebie. U mnie dock przestaje powiekszać się jak na niego najade myszką (w preferencjach docka mam zaznaczoną opcję powiększenie) próbowałem naprawić to poprzez zamykanie aplikacji w terminalu, usuwanie plikow preferencji docka, naprawy uprawnien na dysku, teraz jeszcze załuważyłem że ikony zaczynaja mi znikać. Pomoże mi ktoś jak to naprawić?

#16 kwiatol

kwiatol
  • 3 postów

Napisano 01 listopada 2010 - 14:02

Ja mam ten sam problem z uciekającymi ikonami i nie mogę na to nic poradzić. Stało się tak po jakimś czasie od momenty, kiedy poprzez MobileMe zacząłem synchronizować Rzeczy Docka. Kiedyś problem był tylko na iMaku teraz to samo dzieje się na MacBooku. Próbowałem wyzerować dane na me.com i wyrejestrować oba komputery, ale to nic nie daje. KillAll Dock też nie pomaga. Winą nie jest źle napisany program bo mi Safari ucieka... Niektóre ikony zostają bez problemu, ale 2-3 nie chcą siedzieć i robią out. Wie ktoś co z tym zrobić?

#17 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 08 lutego 2011 - 00:50

mam ten sam problem... i też odkąd miałem próbne MobileMe - już wyłączone :/

#18 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lutego 2011 - 01:14

Jak ktoś chce zablokować Dock to z tego co pamiętam można użyć do tego celu http://www.apple.com...ities/onyx.html, z którego i tak warto raz na czas korzystać, żeby odsyfić komputer.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych