Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Duży problem z iPhoto

• Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 22 października 2006 - 12:13

Otworzyłem program i coś się zepsuło. We wszystkich galeriach , zakładkach widzę miniaturki, ale gdy kliknę na nie , nie wyświetla mi się zdjęcie tylko szare tło, a po środku wykrzyknik w kółku. W folderze iPHoto wszystkie zdjęcia są, a więc dlaczego nie chce ich wyświetlać w programie?

#2 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 22 października 2006 - 12:21

Kopiowałeś bibliotekę, czy stało się tak nagle ??

#3 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 22 października 2006 - 12:41

tak nagle, samo z siebie

#4 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 22 października 2006 - 12:44

Napraw przywileje, może pomóc.

#5 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 22 października 2006 - 12:47

jak dokładnie, bo jeszcze nigdy tego nie robiłem

#6 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 22 października 2006 - 12:58

przywileje nie pomogą - problem tego rodzaju nie jest obcy i Apple nie ma jak na razie dla niego rozwiązania. discussions.apple.com również niewiele oferują ponad "repair permissions". Niektórzy pisali o jakichś małych programikach, ale z własnego doswiadczenia wiem, ze nie dzialaly. jedyne, co mozna zrobic, to sukcesywnie kasowac z biblioteki zdjecia i dodawac je na nowo (co jest prawdziwie bolesne) - gdyz problem polega na zerwaniu połączeń pomiędzy biblioteką a rzeczywistymi plikami na dysku. a stało ci się to może, gdy korzystałeś z "batch change", czy po prostu samo z siebie?

#7 Kamil

Kamil
  • 232 postów

Napisano 22 października 2006 - 13:04

nie wiem, całkiem możliwe, że po zrestartowaniu komputera :( wgrywać te zdjęcia od nowa :/ to będzie prawdziwa męka, mam ich mase ...

#8 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 22 października 2006 - 13:13

you tell me... sam mam ten problem nierozwiązany od kilku miesięcy z kilkoma albumami. na początek spróbuj otworzyć iPhoto z wciśniętym altem i jabłkiem. Będzie tam opcja rebuild library - zresztą możesz wybrać wszystkie opcje, jakie chcesz. Wątpliwe, by pomogło, ale warto spróbować na początek.

#9 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2006 - 14:05

to chyba coś z iphoto bo u mnie podobny problem występuję, rebuilduję w poszukiwaniu orphaned photos, zobaczymy czy pomogło. dupa zbita, teraz już nie ma miniaturek tylko puste miejsca, ciekawem skąd mu się wzieło że on pogibił zdjęcia

#10 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 października 2006 - 14:12

Usuwałeś zdjęcia z folderu iPhoto przez Finder'a? Jeżeli tak to iPhoto Library przechowuje miniatury tych (usuniętych) zdjęć. Sprawdź czy te zdjęcia rzeczywiście są w iPhoto Library, np. wybierz miniaturkę i opcję "Show file". Rada na przyszłość: usuwaj zdjęcia z poziomu iPhoto.

#11 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2006 - 14:20

a ja zawsze usuwam z iphoto, lecz ostatnio ip się wywalal przy probie opróżnienia kosza btw czy da się w jakiś inny sposób orpóżnić kosz iphoto? przez to coś, straciłęm z library, poprawka, 251 zdjęć. co ciekawe, poprzednio były kasowane, więć jakimś dziwnym trafem pojawiły sięlecz nie do konca na powrot w library

#12 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpnia 2009 - 16:34

Ktoś po przeczytaniu tego wątku napisal do mnie na priva w sprawie podobnego problemu. musiałęm niechcący skasować ten mail. Więc odpowiem tu- udało mi się naprawić problemy przy pomocy iphoto library manager -

#13 folikk

folikk
  • 148 postów

Napisano 27 lutego 2010 - 16:43

jestem kompletnie załamany, mam ten sam problem, wczoraj na kanwie porządków wiosennych postanowiłem "posprzatac" kilka katalogów. Poza zdjęciami musiałem też usunąc jakis plik umiejscowiający je w iphoto; wywaliło mi wszystko- było cos napisane że jest problem z iphoto cachem, po zrobieniu backupa z twardego samego iphoto, mam juz podzielone tak jak wczesniej katalogi, z tym że zawierają one jedynie czyste szare plansze z malymi obramieniami miniatur (których tak naprawde w ogole nie ma). wiecie może jaki plik usunąłem??? błagam pomóżcie. pozdrawiam marek dodam ze mam time machine z ostatnia aktualizacja z poczatku lutego, tylko nie umiem przywrocic starego iphoto

#14 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 27 lutego 2010 - 23:53

Hmm... skoro taki problem występuje (iPhoto nie używam wcale to nie wiem) to czy nie lepiej zgrywać wszystkie fotki na jakiekolwiek nośniki a pracować w komputerze na ich kopiach ? W razie kłopotów z iPhoto jakie opisujecie - wystarczy po prostu wczytać się je z nich na nowo i błyskawicznie.

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 marca 2010 - 15:59

Hmm... skoro taki problem występuje (iPhoto nie używam wcale to nie wiem) to czy nie lepiej zgrywać wszystkie fotki na jakiekolwiek nośniki a pracować w komputerze na ich kopiach ? W razie kłopotów z iPhoto jakie opisujecie - wystarczy po prostu wczytać je z nich na nowo i błyskawicznie.

#16 gudig9

gudig9
  • 49 postów

Napisano 12 marca 2010 - 13:30

Witam! Mam również problem z iPhoto, ale inny. Postanowiłem zarchiwizować zdjęcia z iPhoto poprzez owy program, na płycie EMTEC, 8,5GB. Nagrywając, wolnego miejsca zostawiłem 7MB - Po skończeniu nagrywania, okazało się, że nagrywanie nie powiodło się oraz sprawdzanie płyty również. Ale płytka się normalnie uruchamiała, bibliotekę mogłem przeglądać. Zatem chciałem kontynuować i dograć resztę na drugiej takiej samej płycie. Wybrałem wolniejszą prędkość bo 2,4. Po chwili nagrywanie zakończyło się i okazało się, że się nie powiodło... Czy wie ktoś może w czym problem? Słaba płytka, zła prędkość, wadliwy iPhoto? ;3 Nie da się ukryć, że mam w nim wszystkie zdjęcia z całego życia i chciałbym je mieć na płytce oraz nie mieć wątpliwości czy przypadkiem któreś ze zdjęć szlak trafił podczas nagrywania :3 Nie chcę eksportować, ponieważ wtedy wszystkie katalogi szlak trafi i będę miał całość w jednym miejscu.

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 marca 2010 - 13:46

A może uruchamiając iPhoto przez ikonkę z Docka przytrzymajcie klawisze cmd+alt, będzie wtedy do wyboru kilka opcji przebudowy/naprawy biblioteki iPhoto. Może coś to pomoże.

#18 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 marca 2010 - 14:08

Z własnego doświadczenia powiem: miałem problemy z nagrywaniem/odtwarzaniem płyt EMTEC (jednowarstwowymi), więc obstawiam że słaba płyta. Obecnie od jakiegoś czasu bez problemów korzystam z Sony +R.

#19 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 12 marca 2010 - 16:49

@gudig9, niektóre SD się lubią ze słabej jakości płytkami, inne nie...

#20 krzysztofanglik

krzysztofanglik
  • 11 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 16:15

Witam
Mam podobny problem jak przedmówcy, ale żadne z ich rozwiązań nie pomogło.
Część zdjęć (orginalne jak i zmodyfikowane, bez różnicy) wyświetla mi się tylko jako miniaturka. Gdy klikam na nie pojawia się wykrzyknik. Zdjęcia znajdują się w folderze, natomiast z niewyjaśnionych przyczyn zniknął link między zdjęciem a miniaturką. Mam 6000 zdjęć i używam iPhoto do ich przechowywania, nie ma sensu więc opcja z ponownym wgraniem zdjęć (stracę wszystkie opisy, zmiany, twarze, miejsca...). Googlałem o tym problemie i sporo osób go opisuje, natomiast nie umiałem znaleźć rozwiązania.

ps. Mam iPhoto '09 i nie chcę się kupować '11.

Pozdrawiam
Krzysztof

#21 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 16:53

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych