Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Chello.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Onua

Onua
  • 131 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 12:51

Dzień dobry! Z wracam się do forumowiczów z pewnym problemem. Parę dni temu kupiłem MacBooka. Problem jaki jest z nim związany to internet, a własciwie jego brak. W domu używam internetu Chello podłączonego kablem do komputera PC, natomiast gdy ten sam kabel odłącze od PC i podłącze do Maca pojawia się problem, gdyż Mac nie łączy się z internetem. Ze względu nato, iż z systemem Leopard mam kontakt dopiero 2dni prosiłbym o w miare dokładne wskazówki na temat mojego problemu.. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

#2 serotonium

serotonium
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2009 - 12:56

możliwe że chello przydziela internet do adresu MAC karty sieciowej. Skoro został on przypisany do PCta, to nie będzie działał z Maczkiem. Najlepsza sprawa to kupić router i zmienić jego adres MAC na taki, jaki ma karta sieciowa w PCie. Inna opcja, to zadzwonić na hotline chellow i powiedzieć o problemie. Tylko zaznacz, że nie podpinasz komputerów w tym samym czasie, jeśli podłączasz jeden, drugi jest bez sieci (to ważne w przypadku podpisania umowy na połączenie JEDNEGO komputera do sieci.)

#3 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 13:27

wpisz w konsoli ifconfig i wypisz co wyświetli podczas połączonego kabla.

wejście do programu konsola: alt + spacja, w spootlight wpisujesz terminal i naciskasz enter.

---- Dodano 10-08-2009 o godzinie 14:28 ----
aaa i gadałem z kumplem... zrestartuj router który masz i będzie działąć..

#4 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2009 - 13:40

Dokładnie tak jak Majer pisze. Mam Chello jeżeli podpinasz się bezpośrednio musisz restartować modem za każmy razem. Jeżeli masz jakieś mocniejsze Chello to wystarczy że dasz switcha i będzie Ci działać. Przy tych mniejszych gdzie jest po 1 adres musisz użyć rutera by mieć bezproblemowo na 2 kompach naraz. Bez terminala wszytko z siecią zrobisz w Preferencje systemeowe-> Sieć

#5 Onua

Onua
  • 131 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 17:03

Znalazłem dane o internecie według wskazówek Majera i wprowadziłem je do MacBooka zmieniając ostatnią liczbę IP o 1. (taka rade usłyszałem od pomocy, gdy zadzownilem do Apple`a). Niestety internet na Macu dalej nie działa. Nie pomaga również resetowanie modemu.. Jeśli jest możliwość chciałbym się również dowiedzieć, czy warto zakupić router, który robiłby mi sieć Wi-Fi w mieszkaniu?

#6 werakoko

werakoko
  • 540 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 17:35

Tak, warto. Jeśli ci się przyda, to tak. Zastosuj się do rady serotonium, chyba ma rację.

#7 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 11 sierpnia 2009 - 09:37

to jest nie możliwe, dzwoń do działu technicznego UPC, bo restart modemu musi przydzielić ci na macu nowy adres IP, sprawdzone działa, a jeśli tobie się nie udaje to dział techniczny UPC...

#8 w00cash

w00cash
  • 42 postów

Napisano 10 września 2009 - 17:53

Też miałem ten problem jak kupiłem MacBooka. Najszybciej jak się da: Odłącz modem na ~5 sek Podłącz z powrotem Wepnij kabel do laptopa preferencje systemowe -> sieć -> Zaawansowane -> Odświeżanie dzierżawy DHCP (czasami trzeba poklikać do skutku ;)) Też mam UPC i ten system działa doskonale.

#9 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 września 2009 - 18:39

to ja was zaskocze bo mam chelo 15megab i w tym momencie wypinam kabel RJ45 podpinam do 2giego laptopa z Vista i dziala i odrwrotnie jest tak samo nawet (na linuxie tez dziala)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych